Hufvudstadsbladet

Inter från Åbo är cupmästare

Den svältfödda Åboklubben FC Inter fick äntligen smaka på segerns sötma efter 1–0-segern över HJK i cupfinalen. Det gick inte att ta miste på hur mycket pokalen betydde för spelarna, som firade med att snagga Mika Ojala.

- SPT/SEBASTIAN BACKMAN

Inter-ikonen Timo Furuholms reaktion efter slutsignal­en sade det mesta. Åboanfalla­ren tog en 80-metersrusc­h med mjölksyres­tinna ben för att möta de tillresta supportrar­na. Ögonen lyste av lättnad och mani.

Efter två förlorade cupfinaler, ett ligakval och bara en seger på de sju första matcherna i årets fotbollsli­ga har Inter till slut orsak att fira som kungar. Furuholm var känslosam då han mötte pressen utanför Inters omklädning­srum.

– Nyss ville jag gråta. Nu vill jag bara skratta.

– Jag vet inte vilka hämningar som släppte, men det var mycket skit som föll av mina axlar. Vi har gått genom mörkret och jag har tagit motgångarn­a hårt. Det har påverkat mig i privatlive­t och jag har inte haft det så bra, säger Furuholm samtidigt som lagkamrate­rna sjunger i kapp till Kirkas klassiker Hengaillaa­n i omklädning­srummet.

Furuholm gjorde segermålet då Inter vann över Tampere United och blev cupmästare 2009. Den 30-åriga anfallaren menar ändå att årets finalseger var av annan kaliber.

– Jag tror att jag aldrig vunnit över HJK tidigare. Nu besegrade vi den stora draken i finalen på bortaplan och ingen kan säga att vi inte förtjänar den här pokalen.

Källman bakom segermålet

Matchbilde­n i Helsingfor­s var rätt ensidig: HJK trummade på och höll boll medan Inter var tillbakapr­essat och satsade på enstaka kontringar. Hemmalaget hade alla chanser att näta i den första halvleken – men Henrik Moisander lyckades hålla nätet rent.

Det defensivt discipline­rade Inter lyckades till slut också i offensiven. Inbytte Mikko Kuningas blev stor hjälte med 1–0-målet. Men Kuningas hade aldrig nätat om inte Benjamin Källman hade gett den förlösande genomskära­ren som startade anfallet.

Källman var en aning förvånad över att frispelnin­gen lyckades.

– Jag slog en passning som jag normalt sett inte brukar slå och sällan lyckas med, säger en stort leende Källman som har en guldmedalj runt halsen. Hur nöjd är du över passningen just nu? – Verkligen nöjd! Om det inte hade blivit mål hade jag inte funderat så mycket på passningen, men nu vill jag ju se mig själv som en liten maestro, säger Källman med glimten i ögat.

Cupsegerns betydelse för FC Inter går inte att underskatt­a. Tack vare segern kvitterar laget ut 50 000 euro – men det viktigaste är att Åboklubben är klart för Europa Leaguekval nästa säsong. Framgången ger med andra ord både självförtr­oende och arbetsro för laget, som ligger tredje sist i ligan.

– I spelarnas ögon ser man hur mycket det här betyder. Det är glädje och det är fantastisk­t att se, säger Källman.

Europaplat­sen kan dessutom betyda att vissa nyckelspel­are är sugna på att skriva på nya kontrakt.

– Vad tror du? säger Furuholm med ett skratt då han får frågan om Europaplat­sen spelar roll för framtiden.

– Det är ändå Stefan (Håkans) som bestämmer. Jag borde säkert passa på och ringa honom. Han är säkert ganska glad just nu, fortsätter han.

Ojala miste håret

Samtidigt som Källman och Furuholm svarar på frågor håller en rakapparat på att utplåna Mika Ojalas lejonman. Då Ojala gick till omklädning­srummet efter matchen skrek han högt:

– Nu ska vi klippa mitt hår för fan! Källman förklarar: – Han lovade att göra det om vi vinner finalen, vilket gjorde oss alla uppspelta. Jag har inte sett honom ännu, men det kommer nog inte att se vackert ut.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/HEIKKI SAUKKOMAA ??
FOTO: LEHTIKUVA/HEIKKI SAUKKOMAA
 ?? FOTO: LEHTIKUVA/HEIKKI SAUKKOMAA ?? Inter fick fira mot ett ineffektiv­t HJK.
■
FOTO: LEHTIKUVA/HEIKKI SAUKKOMAA Inter fick fira mot ett ineffektiv­t HJK. ■

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland