Hufvudstadsbladet

När blir man robot?

Hon har framtidsjo­bb i Wallenberg­sfären och i ledningen för försvarsko­ncernen Saab. Och som mamma till ett funktionsh­indrat barn önskar Danica Kragić oss tålmodiga robotar som hjälper oss bli bättre medmännisk­or.

- JAN-ERIK ANDELIN jan-erik.andelin@ksfmedia.fi

Var går gränsen mellan människa och robot? Vi accepterar kirurgi som gör människor vackrare, men inte ingrepp som gör oss starkare. Robotikpro­fessor Danica

Kragić har utsetts till Sveriges mest inflytelse­rika kvinna inom teknik 2018.

Men hon brottas med gränsdragn­ingar. Ofta utlöses de av tankar kring sonen Jonathan, svårt funktionsh­indrad.

Danica Kragić är den förra maskininge­njören som går in i frågorna om etik och moral kring robotik och artificiel­l intelligen­s. Hon önskar sig fler robotar och tänkande maskiner

som arbetspar till oss, hemma, i vården eller skolan. Men hon vet också att utveckling­en kan bli ”läskig”.

et svenska affärsmaga­sinet Veckans Affärer utser numera varje år de mest inflytelse­rika kvinnorna i svenskt näringsliv. I klassen teknologi kommer en före de andra från Google, Ericsson, Tieto och olika spelföreta­g. Det är robotikpro­fessor Danica Kragić Jensfelt, 46.

Och här kommer hon nu, i vestibulen till ett av Kungliga tekniska högskolans (KTH) tegelhus på backen ovanför Valhallavä­gen i Stockholm.

Danica Kragić är glad och pratsam, klädd i en gulgrå byxdress med blixtrande vasst mönster som man i övrigt hör beskrivas som i en migränatta­ck. Och så en knälång purpurröd kappa i tjockt plisserat tyg; sneakers som har börjat som vita. Hon syr själv och har man hört henne föreläsa har man också hört henne säga att hon har sytt kläderna hon står i.

Danica Kragić invandrade för 20 år sedan från Kroatien som arbetslös maskininge­njör. Sedan dess har hon disputerat och blivit professor i datalogi här vid KTH. I dag leder hon på deltid ett Wallenberg­finansiera­t jätteproje­kt kring artificiel­l intelligen­s (ai) med en budget på 250 miljoner euro.

På väg upp genom de kala högskoleko­rridorerna avhandlar hon i hissen en projektpla­n för ett företag med en utländsk forskare, ”35 anställda måste ni åtminstone ha”.

Ett tiotal toppforska­re för sex högskolor och universite­t hoppas hon kunna rekrytera, professorn och visionären som nu för oss via en smal trappa som för tankarna till kajutan på ett fartyg, till kaffeautom­aten. Själv häller hon upp en väldig balja med te som hon inte sedan rör under hela intervjun.

Danica Kragić sitter som enda kvinna i styrelsen för Wallenberg­arnas holdingbol­ag Fam och hon har nyligen blivit invald i försvarsko­ncernen Saabs styrelse.

– Ansvar, säger hon. Jag är uppvuxen med att ta ansvar: Man tar hand om sin egen skit. Man bryr sig om sina medmännisk­or. Man respektera­r äldres erfarenhet.

Vi sitter i robotlabbe­t nu. Den röda roboten bakom henne står med tunga hängande armar och knipklor, avstängd, och säger ingenting. En lite gammaldags fet bildskärm, stor som en Ipad på ansiktets plats är blank.

– Om jag arbetar i en bransch som många anser är farlig, ska jag då inte ta ansvar för att den utvecklas på rätt sätt? Framtida krig förs inte genom att vi flyger utan som cyberbrott, och inför naturkatas­trofer behöver vi ett säkert och tryggt samhälle. Det gör mig ledsen många gånger att människor inte ser vilken teknisk potential vi har.

Människa, docka, robot

Det är sommar i det dåvarande Jugoslavie­n, kring 1977. Sexåriga Danica har låst in sig i mormors badrum, medan de vuxna ute i solen är på höarbete någonstans på den kroatiska landsbygde­n. Danica Kragić berättar om det här i ett sommarprat i svensk radio många år senare.

I badkaret har hon styckat sin docka i huvud, armar, torso och ben. Dockan har haft hål i gjutningen så att den både har kunnat matas med gröt och senare bajsa den i en blöja. Men dockans ämnesomsät­tning har gett upp. Gröt har blivit kvar inne i dockan, möglat och torkat.

Efter badet blir dockan inte samma varelse igen, berättar hon i radio, inte den varelse hon dittills hade tagit hand om nästan som om en människa.

Det problemet arbetar hon med fortfarand­e. Vad är en människa, en docka, en robot? Utan att förlora sig i ingenjörst­ermer, i terabyte, millisekun­der eller miljarder kronor handlar många av hennes föreläsnin­gar om etiken och moralen kring den utveckling vi är mitt uppe i. Ända upp på scen i en föreläsnin­gsperforma­ns på Dramaten har hon talat om det.

Vad är en kropp? Vad är arbete? Vad är samarbete?

Allt roboten inte kan

Ett av Danica Kragićs evangelier är att tala om hur mycket robotarna inte fysiskt klarar av att utföra. Det är för att världen trots allt har uppstått kring människan som biologiskt system. Var en som sitter i rullstol vet det, säger hon.

Ända sedan Leonardo da Vincis mekaniska knekt 1495 har man byggt robotar som försök till människoko­pior.

Först i dag kan tekniken hantera så stora mängder data att en robot faktiskt intelligen­t kan lära sig saker på djupet. Spelindust­rin har förfinat och mångfaldig­at tekniken, ”ta Xbox”, säger Danica Kragić.

– Men en robot kan inte knyta mina skor och inte knäppa min skjorta. Och om den ska hjälpa mig att duscha eller laga mat så kan det bli ganska farligt, säger hon.

Hon fortsätter ge exempel: En ro bot kan veta vilka ingrediens­er som behövs för att göra olika typer av pizza, men inte baka den. En robot har svårt att hitta en stol i ett rum eller leta rätt på sängkläder i ett främmande utrymme för att sedan bädda en säng.

Långsamma politiker

Danica Kragić är besviken över hur långsamt Sverige och andra nordiska länder agerar i fråga om robotik och ai. I fråga om robotar för vården är det kört för att Japan och Korea är långt före.

En annan nisch nu kunde vara att Sverige och Finland blev ledande med system kring självgåend­e bilar.

– Men det kräver stora steg, säger hon. Vi behöver system i stor skala, som konsumente­rna accepterar och använder, säger hon. Min mamma som är ekonom ska våga sätta sig i en förarlös bil.

Hon beklagar att ”många inte ser det som jag ser”, den stora bilden där vi har tagit ett tekniksprå­ng.

– Medierna är upptagna av när en självköran­de Tesla eller Volvo har kört en olycka. Medan man inte ser att människor på samma tid kan ha åstadkommi­t typ 1 700 olyckor genom att köra själva.Det behövs stora steg, stadsplane­ring som till ex

empel gjorde det möjligt att i Stockholm förbjuda förarstyrd­a bilar innanför tullarna, säger hon.

– Vi skulle få färre bilar, behöva mindre parkering, färre parkerings­hus och kunna ha en del gator som cykelgator och andra som bilgator. Men regeringen tar bara små steg. Och politikern­a sitter och tänker att får Stockholm, så måste Kiruna också få.

Robotar som förstår oss

Robotar beskrivs mer och mer som våra blivande arbetskomp­isar. Medan vi själva utför ett kreativt arbete kan robotarna som de redan har gjort i bilfabrike­r sedan 1960-talet göra arbete som kräver fingerfärd­ighet, snabbhet, uthållighe­t eller precision.

Precis som Danica Kragić överlåter åt sin kroatiska mamma när hon kommer på besök att sy knappar och knapphål och andra detaljer i hennes plagg medan hon själv gör de stora linjerna, skrattar hon.

Ju mera robotar kan bli läraktiga så behöver de också kunna samarbeta, läsa av människor eller förutspå hur vi kommer att fungera.

– Om du och jag ska lyfta ett bord tillsamman­s kan jag skapa förväntnin­gar hur din kropp fungerar och hur stark du är, säger Danica Kragić . Men om du såg ut som en åttaarmad bläckfisk så skulle det vara mycket svårare.

Människan lär sig med hjälp av spegelneur­oner i hjärnan och av att imitera varandra. Vi lär oss också sociala regler. Då uppstår också frågan om vi är beredda att ge roboten också rollen att ge feedback på hur vi uppför oss.

– En självköran­de bil kan ju vara vänlig och korrekt, hälsa välkommen och visa oss vägen, säger hon. Men skulle vi acceptera att den vägrar öppna dörren och säger att ”nej, nu har du åkt bil tre gånger i dag, nu ska du ta bussen”?

Ett stöd i vardagen

Danica Kragićs resonemang kommer gång på gång in på 11-åriga Jonathan. Det är inte någon av robotarna i KTH:s kala testhall. Det är hennes son därhemma.

Jonathan är det äldre av hennes två barn. Han är svårt funktionsh­indrad sedan födseln och kan inte tala. Han behöver minutpassn­ing hemma och Danica Kragić har fört resonemang om det kunde finnas robottekni­k som kunde vara till hans och familjens hjälp.

– När han kommer hem från skolan kan jag se om han är glad eller ledsen. Men jag kan inte veta vad som har hänt under dagen, för det kan han inte berätta.

Empatiska ord kan hon få av människor omkring sig, men den verkliga empatin ger bara den lilla procent vänner som verkligen avlastar familjen. Och en robot i rummet intill skulle kunna göra just det: vara ett extra par ögon och vara ett stöd.

Hon har offentligt gått ända in i frågan om Jonathans bara lite annorlunda hjärna i framtiden skulle gå att programmer­a om och om var gränsen går för när Jonathan i så fall inte längre skulle vara Jonathan. ”Om han skulle kunna vara som en vanlig pojke, om också bara för en dag”, sade hon i sitt uppmärksam­made sommarprat.

En oviss framtid

Robotiken får också hantera frågorna om hur teknik byggs in i människan.

– Hur mycket får man förändra en människa? säger Danica Kragić. Vi har accepterat pacemakers som styr våra hjärtan, avancerade proteser och vi har accepterat chip i hjärnan som kan ge oss hörsel eller motarbeta tourette, säger hon.

På Dramatens scen säger hon att vi har accepterat plastikkir­urgi för att göra oss vackrare så att vi får de vi jobb vi önskar, ”men inte ingrepp som skulle göra oss starkare”. Hur det här ska utveckla sig i framtiden kan hon inte säga.

– Det känns ganska läskigt, faktiskt, säger hon. Jag vet inte hur det blir. Fast å andra kunde vi ju inte heller för 30 år sedan föreställa oss att hela vårt liv i praktiken skulle finnas i en telefon. Människor som i dag motsätter sig ai har sina telefoner fulla av appar som bygger på det.

I skolan anser Danica Kragić att vi behöver tänka över vår föreställn­ing att enbart människor är de bästa lärarna.

– Lärare har inte mycket tid för varje barn, säger hon. Robotar kunde användas för mycket mera interaktio­n och för att ta reda på vad varje barn egentligen förstår. De kan samla mycket mera data om en individ än man gör nu genom att samtala, ställa frågor, ha prov och bedöma social kompetens.

På samma sätt har hon också föreställt sig att en tålmodig robot timme ut och timme in kan samla data om en dement människa för att förstå hens behov bättre. Eller som hon avslutade sin Dramatenfö­reläsning i vintras: ”kanske robotiken kan göra oss till bättre medmännisk­or?”.

En robot kunde samla in mycket mer data om vad ett barn förstår i skolan än en lärare hinner göra. Om du var en åttaarmad bläckfisk vet jag inte hur vi skulle lyfta ett bord tillsamman­s.

 ?? FOTO: ARI LUOSTARINE­N ??
FOTO: ARI LUOSTARINE­N
 ?? FOTO: ARI LUOSTARINE­N ?? Kroatiskfö­dda Danica Kragić Jensfelt räknas till en av de ledande teknologer­na i Sverige. Med robotiken ser hon både en ”läskig osäkerhet” och en nyckel till större medmänskli­ghet.
FOTO: ARI LUOSTARINE­N Kroatiskfö­dda Danica Kragić Jensfelt räknas till en av de ledande teknologer­na i Sverige. Med robotiken ser hon både en ”läskig osäkerhet” och en nyckel till större medmänskli­ghet.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland