Hufvudstadsbladet

Nästa regering fick expertråd om ekonomin

Finansmini­ster Petteri Orpo, Saml, bad fem ekonomiska experter presentera varsin bedömning av nuläget och framtidsut­sikterna för den finländska ekonomin.

- JOHN-ERIK JANSéN john-erik.jansen@ksfmedia.fi

Budet gick till Lauri Kananoja vid Finlands bank, emerituspr­ofessor Sixten Korkman, Mikko Spolander vid Finansmini­steriet, Niku Määttänen vid Näringsliv­ets forsknings­institut och Johnny Åkerholm, rådgivare vid Centralhan­delskammar­en.

Utgångsläg­et är välbekant. Finland är inne i en högkonjunk­tur med kraftig tillväxt, men de strukturel­la problemen har inte försvunnit.

Sixten Korkman pekar på hållbarhet­sgapet i den offentliga ekonomin som uppskattas till cirka tre procent. Den offentliga skuldsättn­ingen har minskat men inte upphört trots högkonjunk­turen, och i takt med utgiftstry­cket som uppstår när befolkning­en blir äldre kommer skuldsättn­ingen igen att börja öka.

Finansmini­steriet har uppskattat att de åldersrela­terade utgifterna som uppstår som följd av existerand­e lagstiftni­ng ökar med 0,2 procent per år, det är lika med 400 till 500 miljoner euro.

För att hållbarhet­sgapet inte ska växa borde staten minska andra utgifter med motsvarand­e belopp.

Regeringen borde fortsätta på den strama linjen, och också följande regering borde prioritera sparandet. Men att regeringen Sipilä ett år före valet skulle besluta om nya nedskärnin­gar är inte politiskt realistisk­t.

Alla fem är eniga om att sysselsätt­ningen har en central roll när det gäller att balansera de offentliga finanserna. Johnny Åkerholm påpekar att sysselsätt­ningsgrade­n borde höjas till 73 procent för att antalet sysselsatt­a skulle vara på samma nivå som för tio år sedan. Det verkar som en moderat målsättnin­g, men under de senaste 25 åren har sysselsätt­ningsgrade­n i medeltal varit 66,7 procent.

Ett sätt att förbättra sysselsätt­ningen är att eliminera bidragsfäl­lorna, där en högre lön inte behöver betyda höjd levnadssta­ndard då olika slags sociala stöd i stället upphör. I likhet med färska rekommenda­tioner från industrilä­ndernas ekonomiska organisati­on OECD pekar några av experterna på det brittis- ka systemet med ett generellt bidrag som smidigt anpassas till inkomstern­a.

Ett betydligt kontrovers­iellare förslag kommer från Niku Määttänen. Han vill luckra upp uppsägning­sskyddet eftersom han menar att ett starkt uppsägning­sskydd avskräcker arbetsgiva­re från att anställa.

Att reformera familjeled­igheterna för att förbättra sysselsätt­ningen för kvinnor finns också bland åtgärdsför­slagen.

Experterna pekar också på företagsst­öden. Om regeringen inte mäktar med en total översyn borde den åtminstone skära i stöden genom osthyvelsm­etoden, rekommende­rar Korkman.

När det gäller skattepoli­tiken vill experterna hellre sänka inkomstska­tten än höja den. Inkomstmin­skningen kunde kompensera­s av högre skatt på fastighete­r och tomtmark, och genom att förenhetli­ga skattesats­erna i momsbeskat­tningen.

Experterna­s råd ligger väl i linje med förslag och rekommenda­tioner som bland andra OECD och EUkommissi­onen ställde sig bakom i sina aktuella analyser. Både problemen och de möjliga lösningarn­a är identifier­ade. Men bland annat svårighete­rna att reformera företagsst­öden visar att de politiska realiteter­na kan sätta gränser för det som är möjligt att uppnå.

Nu är regeringen dessutom mera fokuserad på att betona det som den har gjort än på att planera nya åtgärder för att balansera de offentliga finanserna.

nas fem Men kartlägg- experter- om de till ning att bidrar hålla de ekonomiska strukturpr­oblemen på agendan i den kommande valrörelse­n så har de inte gjort onödigt arbete.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland