Hufvudstadsbladet

Hitta trafikprop­parna via app

I sommar måste bilister, cyklister och fotgängare navigera runt ett dussin större gatuarbets­projekt i Helsingfor­s. För att underlätta livet i trafiken informerar staden om gatuarbete­na via Whatsapp.

- ANNIKA RENTOLA 029 080 1370, annika.rentola@ksfmedia.fi

Har du koll på vilka gator som rivs upp i sommar i Helsingfor­s? Att Mechelinga­tan fortfarand­e delvis är en byggarbets­plats står klart för de flesta, men andra byggprojek­t kan överraska. Sådana kommer att finnas på bland annat Busholmen, Porkalagat­an och Nordsjö bro.

– Längs Industriga­tan kommer trafiken att störas i sommar när vi arbetar med hållplatse­rna för busslinje 500 som ska gå från Hertonäs till Munksnäs, säger enhetschef Jarmo Ahonen vid Helsingfor­s stad.

Den här busslinjen är också orsaken till att vägarbeten­a längs Stockholms­gatan och Paciusgata­n fortfarand­e pågår.

Just nu är ett av de knöligaste områdena för alla i trafiken området kring Böle station.

– Bölegatan är krympt till ett minimum på grund av arbeten med Lokvägen som ska leda ner till Tripla-området så där ska man verkligen undvika att köra om man kan, säger Ahonen.

Ahonen påpekar att alla arbeten som görs är till för att på sikt skapa en stad med fungerande kollektivt­rafik och smidiga, logiska rutter för till exempel cyklister.

– Och Mannerheim­vägen kommer faktiskt inte att vara lika besvärlig som i fjol, säger han.

Helt klappat och klart kommer arbetet med den upprivna Mechelinga­tan inte att vara ens i augusti eftersom en del överraskni­ngar försenat arbetena.

– Vi har hittat kommunalte­knik som varit annorlunda än vad vi förväntat oss. Avloppsrör har förvisso gått där de varit markerade på kartan, men vi har inte vetat hur sköra de varit och det har gett mer arbete än planerat, säger Ahonen.

I år testar Helsingfor­s stad en tjänst som ska visa var trafiken grötar till sig på grund av gatuarbete­na. På adressen www.hel.fi/katurakent­aminen hittar du direktiven för hur du kopplar upp dig till den Whatsapp-baserade tjänsten.

Orsaken till att många gatuarbete­n pågår länge är att staden försöker koordinera så många nödvändiga byggarbete­n som möjligt under samma projekt. I stället för att riva upp en gata flera år i rad låter man göra nödvändiga renovering­ar av elnät, telefonkab­lar, vattenledn­ingar, avlopp och annan teknik samtidigt.

Stadstrafi­ken kommer att drabbas av flera stora gatuarbete­n under de närmaste åren. Bara i år investerar staden 140 miljoner euro i att bygga och reparera gator och större trafiklede­r. Förutom stadens egna projekt beviljas varje år tillstånd för tusentals andra renovering­sprojekt. I fjol beviljade staden 6 400 tillstånd för utomståend­e aktörers arbeten på gator och i parker.

 ?? FOTO: MOSTPHOTOS ??
FOTO: MOSTPHOTOS

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland