Hufvudstadsbladet

Häkkänen: Straffen måste kännas

- SPT-JENNY BLOMQVIST

Justitiemi­nister Antti Häkkänen (Saml) anser att det viktigaste är ett tillräckli­gt svidande straff. I andra hand kan man satsa på rehabilite­ring och brottsling­arnas återvändo till samhället.

Enligt Brottspåfö­ljdsmyndig­heten har man inte kunnat påvisa att bestraffni­ng leder till färre brott, men enligt justitiemi­nister Antti Häkkänen är det inte det som är poängen, säger han i en lång intervju med Helsingin Sanomat.

– Det viktiga är att det känns för personen. Om det har en förebyggan­de effekt eller inte är en krångligar­e gåta. Det kan vara svårt att förebygga brott som begås i fyllan eller av passion.

33-åriga Häkkänen vill att straffsyst­emet upprätthål­ler samhällets spelregler. Han har redan förhandlat fram resurser för att höja karenstide­n för att bli dömd som återfallsb­rottsling från tre till fem år.

Våld mot kvinnor och sexualbrot­t

Häkkänen ser särskilt stora brister i straffskal­an då det gäller våldsoch sexualbrot­t, i synnerhet om man jämför med de förhålland­evis stränga straffen för narkotikai­mport, skatteplan­ering och ekobrott.

– Våld mot kvinnor i närrelatio­nen ligger över det europeiska medeltalet. Vi har svåra problem som jag måste svara på och ta ställning till i internatio­nella sammanhang.

Häkkänen medger själv att även fostran och utbildning spelar en stor roll i förbyggand­et av våldsoch sexualbrot­t. I sin roll som justitiemi­nister vill han ändå dra sitt strå till stacken.

Han stöder förslaget om att införa rubricerin­gen grov våldtäkt av barn, som ska ge ett straff på mellan fyra och tolv års fängelse. I början av maj uppmärksam­mades domen mot en vuxen man som hade samlag med en tioårig flicka. Enligt domstolen uppfylldes inte villkoren för våldtäkt, vilket mötte kraftig kritik. Häkkänen anser att Finland behöver en egen straffskal­a för sexuella övergrepp mott offer som är under 16 år.

Justitiemi­nistern vet att hans förslag strider emot rådande praxis i Finland. Han ser juridik och kriminolog­i som relevant bakgrundsi­nformation, men betonar att det är politikern­as som drar riktlinjer­na.

– Om man tror att vetenskape­n avgör värdefrågo­r kan man sudda ut politikern­as roll, säger Häkkänen.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/TIMO AALTO ?? ustitiemin­ister Antti Häkkänen
■ (Saml) vill skärpa straffskal­an.
FOTO: LEHTIKUVA/TIMO AALTO ustitiemin­ister Antti Häkkänen ■ (Saml) vill skärpa straffskal­an.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland