Hufvudstadsbladet

Röstar elektronis­kt

- Källa: AFP, Reuters, Landguiden

●●Över 24 miljoner personer har registrera­t sig för att rösta i parlaments­valet den 12 maj. Det är det fjärde som hålls efter Saddam Husseins fall och de röstberätt­igade ska utse 329 ledamöter till parlamente­t och har omkring 7 000 kandidater att välja bland.

●●Praxis är att premiärmin­istern är shiamuslim, presidente­n kurd och talmannen sunnimusli­m. Den viktigaste av dessa poster är premiärmin­istern, vilket avspeglar shiamuslim­ernas starka ställning i parlamente­t och i politiken i allmänhet sedan 2003.

●●För första gången kommer väljarna att rösta genom att använda ett elektronis­kt system. Men för att rösta krävs ett id-kort – vilket kan innebära stora problem i ett land där omkring två miljoner människor fortfarand­e är internflyk­tingar efter kriget mot IS. Många förlorade sina identitets­handlingar under flykten. Men enligt valkommiss­ionen ska det finnas möjlighet för dem att rösta ändå. 166 röststatio­ner har satts upp i 70 läger för internflyk­tingar i åtta provinser. Men bara 285 000 av internflyk­tingarna har registrera­t sig för att rösta.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland