Hufvudstadsbladet

Första spetsnoshö­rningarna i Tchad på 46 år

Det har gått nästan 50 år sedan de jagades till lokal utrotning i Tchad. Men nu har sex spetsnoshö­rningar välkomnats tillbaka till det centralafr­ikanska landet – i hopp om att stärka arten.

- SOFIA ERIKSSON/TT

De ståtliga djuren lockade både turister och tjuvjägare till Tchad. Men den illegala jakten ledde till att det på 1970-talet inte längre fanns några spetsnoshö­rningar i landet – fram till i förra veckan.

De sex spetsnoshö­rningarna tränades i månader för att klara den 15 timmar långa flygresan från Sydafrika till nationalpa­rken Zakouma. Förhoppnin­gen är att de två tjurarna och fyra korna ska etablera sig som den nordligast belägna population­en i det vilda i Afrika. På hela kontinente­n finns bara omkring 5 000 spetsnoshö­rningar kvar.

Förra året dödades över tusen noshörning­ar i Sydafrika. Efterfråga­n på hornen är stor i Asien, där de påstås ha medicinska egenskaper. Sydafrika – som huserar omkring 18 000 vita noshörning­ar och 2 000 spetsnos- hörningar – står i centrum för arbetet med att introducer­a djuren på andra håll.

– Genom att etablera en livskrafti­g och säker population av noshörning i Tchad bidrar vi till utbredning­en av noshörning­spo- pulationen i Afrika och till överlevnad­en av en art som har utsatts för omfattande tjuvjakt, säger landets miljöminis­ter Edna Molewa till nyhetsbyrå­n Reuters.

 ?? FOTO: AFRICAN PARKS - KYLE DE NOBREGA/AP ?? Sex utrotnings­hotade spetsnoshö­rningar har fått ett nytt hem i
■ Tchad.
FOTO: AFRICAN PARKS - KYLE DE NOBREGA/AP Sex utrotnings­hotade spetsnoshö­rningar har fått ett nytt hem i ■ Tchad.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland