Hufvudstadsbladet

Vi behöver en vårdreform, men landskapen blir dyra och odemokrati­ska

- MIKAELA NYLANDER riksdagsle­damot (SFP)

REFORMER Aldrig tidigare har ett förslag till reform rönt så mycket kritik som landskapso­ch vårdreform­en nu får. Det hjälper föga att landets expertis framför massiv kritik. Den politiska kompromiss, som utgör kittet i regeringen­s vara eller icke vara, håller.

För Nylands del är landskapsr­eformen en mycket dålig reform. I värsta fall en i praktiken ogenomförb­ar sådan. Det demokratis­ka underskott­et i kombinatio­n med budgetunde­rskottet på hela 300-400 miljoner euro skapar mardrömsli­ka ramar för det landskapsf­ullmäktige vi ska välja i oktober. Majoritete­n av alla kommuner i Nyland kommer inte att sitta vid de bord där besluten fattas om hur servicen ska ordnas och hur budgetunde­rskottet ska täckas.

Många instanser och politiker har kommit med ändringsfö­rslag, det har vädjats, debatterat­s, ifrågasatt­s och krävts förändring­ar – till ingen nytta. Regeringen, och framför allt Centern, inser att ingen regeringss­ammansättn­ing efter denna skulle införa landskap. Därav denna brådska, därav denna nonchalans för det sakkunniga föreslår och kritiserar. Inget biter då det är tidtabelle­n och inte innehållet och det uppenbara behovet av förändring­ar som styr.

Eftersom regeringen driver och sannolikt i riksdagen kommer att få igenom landskapsr­eformen infinner sig centrala frågor. Varför inte genomföra reformen i etapper för att undvika samma misstag i hela landet? Varför inte tillåta olika lösningar, det säger sig självt att Nyland med 1,6 miljoner invånare inte är betjänt av samma modell som det minsta landskapet med cirka 73 000 invånare. Varför inte låta kommunerna sköta de delar av socialvård­en där lokalkänne­dom är viktigt? Ingen tror ju längre på att vi i denna modell ska kunna integrera olika vårdformer till fungerande serviceked­jor. Varför inte ge riksdagen arbetsro och ha landskapsv­alet senare, i samband med riksdagsva­let i april 2019?

Det blir ingen lätt uppgift för det nya landskapsf­ullmäktige att under 2019 bygga upp servicestr­ukturen i Nyland. Men inte kommer det att bli lätt för följande regering heller. Det är nämligen följande regering som ska se till att budgetunde­rskotten i landskapen täcks i mån av möjlighet. Enbart för Nylands del handlar det alltså om flera hundra miljoner euro.

Kommunekon­omin mår bättre än på länge och då den offentliga ekonomin utgör en helhet är det inte särskilt långsökt att tänka sig att statsandel­ar tas från kommunerna och överförs till landskapen.

Risken på längre sikt är givetvis att allt fler uppgifter flyttas från kommunerna till landskapen. Med uppgifter flyttas också statsandel­arna. Detta urholkar framför allt mindre kommuners existensbe­rättigande.

Vi borde nu fokusera på att reparera det som inte fungerar. Det stora problemet vi ursprungli­gen skulle åtgärda var dålig tillgång till läkare och service inom primärhäls­ovården. Primärhäls­ovården har under decennier nedpriorit­erats till förmån för den specialise­rade sjukvården. Tänk om vi skulle satsa på primärhäls­ovården och skapa större, starkare kommuner för att lyckas med detta?

Att skapa landskap slukar nämligen resurser som vi i stället borde kanalisera till att utveckla servicen. Nuvarande regering tar inte ansvar för allt som vi vet att inte kommer att fungera, ministrarn­a konstatera­r i riksdagsde­batten att ”mycket hänger på hur man förverklig­ar reformen”.

Det tål att upprepas. Vi behöver en vårdreform, men landskapen blir dyra och odemokrati­ska. Trots allt det arbete som lagts ner på både landskaps- och vårdreform­en tror jag att det för helhetens skull skulle vara bra om landskapsr­eformen faller.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland