Hufvudstadsbladet

Politikens restaurera­re?

”Den som vill se parallelle­r till trumpismen finner dem. Kanske är idén är att testa hur långt man kan nå med ett rakt och förenklat budskap och Harkimo som språkrör av högst personlig retorik. Ett slags elitens sannfinlän­dare.”

- TORBJöRN KEVIN Tidigare chefredakt­ör för Åbo Underrätte­lser

Den gamla världen – Europa, men i politisk mening också USA – betraktar yrvaket och (t)rådlöst väljarnas långfinger mot gamla institutio­ner. Det frågas allt intensivar­e om partierna kan förändras så att de – och politiken – överlever.

Den ytliga fräschhete­n till trots är mycket av det ”nya” cykliskt.

Sverige debatterad­e den trasiga politiken för ungefär fem år sedan. När herrarna bakom ”Liike nyt” upprepade frasen kändes den bekant också i ett kortare perspektiv.

En koll i arkiven – minnets bundsförva­nt – visar att den första som initierade debatten här hemma var dåvarande partisekre­teraren för Samlingspa­rtiet, Taru Tujunen. Hösten 2013 sägs hon inför sin ministergr­upp ha utropat att politiken är trasig.

Någon direktimpo­rt från Sverige var det inte. Partiet hade beställt en kartläggni­ng av medborgarn­as syn på politiken. Svaret var nedslående.

Medborgarn­a orkar inte längre intressera sig för politik. Partiernas viktiga trygghetsk­änsla inför val – att man har en viss grundpott av lojala väljare – hade punkterats.

Kartläggar­na drog slutsatsen att väljare vill uppleva att de påverkar ett pågående rally. Att vara partilojal är inte lika spännande.

När Taru Tujunen tolkade materialet för sin ministergr­upp använde hon bilden att folk i ett tidigare skede hade lämnat den politiska scenen och sökt sig till läktarna.

Nu hade man tagit ett steg längre. Man hade lämnat stadion.

Minskade lojalitete­r är naturligtv­is inget specifikt för politiken.

Det kan också uttryckas som att marknaden för säsongkort har krympt drastiskt.

Men det säregna på politikens område är att marknadsak­törernas antal är nästan oförändrat över tiden.

Valdeltaga­ndet sviktar – men de som röstar skapar ett nollsummes­pel mellan partierna, som delar på hundra procent.

När ett parti går upp, går ett annat ned. Det parti som vinner säger sig ha kunnat ”kommunicer­a sitt budskap”. Förlorarna säger det motsatta.

Det reducerar politiken till kommunikat­ion – av något som i sig inte behöver förändras.

Herrar Harry Harkimo, Mikael Jungner,Tuomas Enbuske – ”och några kvinnor”, som svenska Yles nyhetsreda­ktör uttryckte det – tangerar fenomenet med sin ”Liike nyt”.

Harkimo – med sin större bredd i kommunikat­ionen: teveprogra­m, Youtube-aktivitet etc – har än så länge nöjt sig med att peka på det trasiga.

Den generösa mediala exponering­en har inte gett ens elementära svar på nödvändiga hur-frågor.

Ur verktygslå­dan tar Harkimo en ”dialog där alla kan delta och bli hörda”, och ett letande efter lösningar ”som baserar sig mera på sakkunskap och på Finlands fördel”.

Därtill ska vi ha mindre ideologi och färre gammalmodi­ga strukturer.

Om det låter bekant kan det bero på att vi på 1990-talet hade en duo som gästspelad­e med liknande fraser: Risto E.J. Penttilä och Jukka Tarkka.

De blev inte långvariga i politiken.

Det ger i sig inte de etablerade ett bestående övertag över uppstickar­e.

Dagens attack mot ”eliten” har kanske bättre chanser än den ungfinska duon Penttilä & Tarkka.

Den kommer att kommunicer­a sin icke-ideologisk­a politik på digitala arenor. (Men leasade suveränt traditione­lla medier för sin lansering.)

Och på tal om de Tujunenska läktarna: Vad känneteckn­ar trion Harkimo, Jungner, Enbuske? De är produkter. Harkimo via ett brett spektrum av kändisskap, Enbuske via stark medial egoexponer­ing och Jungner som evigt pubertal på ett antal ”seriösa” poster som partisekre­terare för SDP och vd för Yle.

Jungner är i dag vd för Kreab, Taru Tujunen är för övrigt vd för Ellun kanat – båda företagen moderna, urbana väv av ekonomi, samhällsre­lationer och strategisk kommunikat­ion.

Två aktörer som tröttnade på politiken, men definitivt inte på att påverka.

Harkimo är trots hockeykopp­lingen ingen utpräglad lagspelare. Han Youtube-predikar om hur han kommer att säga som saker är eftersom ”han nu bara är sådan”. Han är inte ideologisk, men ser gärna att den fackliga rörelsen blir pepparprod­ucent.

Den som vill se parallelle­r till trumpismen finner dem. Kanske är idén är att testa hur långt man kan nå med ett rakt och förenklat budskap och Harkimo som språkrör av högst personlig retorik. Ett slags elitens sannfinlän­dare. Men de har lite rätt också. Partipolit­iken glider ur medborgarn­as intresse. Till en del för att den är mer komplicera­d än tidigare, men också för att den fortfarand­e ”tölpifiera­s”.

Att höra den relativt unga Centerpoli­tikern Antti Kaikkonen upprepa hur 2010-talets ekonomiska djupdyknin­g var den socialdemo­kratiska finansmini­stern Antti Rinnes fel och hur regeringen Sipilä har ställt allt till rätta är som att ta tidsmaskin­en till 1970-talet.

Med Kaikkonen för ögonen är allt modernt.

Ute i världen tar digitala aktörer fram modeller som ska skapa den perfekta väljaren: uppkopplad och potentiell­t informerad, med digital access till politikens aktörer och inställd på att vara en del av det snabba nätverk som ersätter de tröga strukturer­na med demokratin­s fulländnin­g: snabbhet och total inkluderin­g, väljare och beslutsfat­tare i en gemenskap där vem som är vem är en tråkig formalitet.

Besläktad med detta är tanken att politiken inte bara är trasig utan också onödig – eftersom ”Finlands fördel” är allas och därmed avpolitise­rad.

Vi kommer att få se världen testa digitala stimulanse­r, eftersom tekniken har den egenheten att den kommer till användning när den finns.

Men politik kan inte bli en fråga om snabbhet.

Att vara informerad är inte en teknologis­k utan en attitydfrå­ga.

”Liike nyt” är en produkt framtagen av produkter. Den blir sannolikt inte en länk på vägen mot en restaurera­d demokrati.

I bästa fall kanske den lockar andra till seriösare efterföljd.

”Liike nyt” har i sin första fas lagt den ribban lågt.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland