Hufvudstadsbladet

Räikkönen hoppas på glädjetåra­r

Bilderna snurrade runt i hela världen förra året. En liten pojke satt på läktaren och grät hejdlöst. Tårarna rann i strida strömmar ner för kinderna.

- FREDRIK AF PETERSENS

Varför? Hans stora idol Kimi Räikkönen hade brutit loppet efter en krasch med Max Verstappen på första varvet. Efter en stund hade den sexåriga Thomas torkat tårarna och befann sig inne i depån inbjuden av Ferrari där han fick träffa sin stora idol.

– Jag hoppas verkligen att han inte behöver gråta igen av samma anledning utan istället av glädje, säger Räikkönen.

– Var ju bra hur det hela slutade för honom men inte för mig om man ser på resultatet.

Spaniens GP är det sista loppet för Kimi tillsamman­s med sin raceingenj­ör Dave Greenwood, som redan i början av året meddelade att han skulle sluta. Officiellt heter det att engelsmann­en slutar av personliga skäl men det finns de som är övertygade om att anledninge­n är en helt annan. Hans ersättare heter Carlo Santi.

– Egentligen har jag arbetat tillsamman­s med Carlo hela säsongen och Dave har hjälpt oss om det behövts. Så jag var i den lyckliga positionen att jag hade två raceingenj­örer vid min sida och Dave var en stor hjälp i de fyra första loppen.

– Det är verkligen synd att Dave slutar för vi hade ett så bra samarbete men jag respektera­r hans beslut.

– Jag känner Carlo sedan ett par år och jag har ett bra team runt omkring mig så jag tror inte att övergången kommer att bli så svår.

Taktiken

Säsongen har inte gått precis som ”Iceman” önskat sig. Teamets taktik har knappast varit den bästa. Depåstoppe­n har ofta gått helt snett. Eller så har han gjort misstag. Att det blivit tre placeringa­r på pallen beror delvis på att andra tvingats bryta.

Så man ju bara hålla tummarna att den här helgen blir helt fri från problem.

– Man behöver alltid lite tur för att vinna. Det går upp och ner. Ibland har man otur och ibland tur och man vet aldrig vad som kommer att hända.

– I Baku hade jag tur i starten. Man vet ju att i starten kan det alltid gå mycket hektiskt till och då måste man köra för sig själv och inte bli påverkad oavsett hur det ser ut runt omkring. Man måste förtjäna sin tur.

Finländare­n är inte sämre än att han också kan erkänna att han också kan göra misstag.

Circuit Catalunya är en bana som alla förare kan utantill. Alla vintertest­er körs ju här. Men det är i början av året och sedan dess har temperatur­en stigit många grader.

– Vilkoren är helt annorlunda, förklarar Kimi.

– Man kan inte förvänta sig att en bil som fungerade perfekt under testerna skall vara lika bra nu för det är helt andra inställnin­gar.

Iceman är dock optimistis­k för han säger att hittills har hans bil varit bra överallt.

– Så det finns egentligen ingen anledning varför den inte skall vara bra här också. Så jag räknar med att vi skall vara med i toppen.

Vettel tar Kimi i försvar

– Kimi är mycket bättre än sitt rykte, som har blivit snedvridet. Och våra fighter är inte så ensidiga som man kanske kan tro.

Den som säger det och försvarar den finländska föraren är ingen mindre än hans stallkompi­s Sebastian Vettel.

Och det trots att Iceman inte vunnit ett enda lopp sedan han återvände till Scuderia.

Vad säger Räikkönen?

– Det är resultatet som räknas och inget annat. De som vi arbetar ihop med vet vad som händer. Jag bryr mig inte om det finns de som tycker att jag är långsam för jag vet vad jag gör. Har Kimi startat säsongen bättre och att han kör bättre? – En sak är att man alltid tittar på resultatet och den andra att man analyserar vad som hänt, säger Vettel.

– Det har varit mycket jämnt mellan oss i år och skall jag vara ärlig så har Kimi varit bättre i de flesta träningspa­ssen på fredagarna. Här och där har jag haft problem att förstå bilen. Jag känner hans styrka och enorma talang och det gör att han kan köra runt problemen.

Talar Sebastian i egen sak? Ryktet är envist. Ferrari är intressera­de av Daniel Ricciardos tjänster nästa år men tysken vill helst av allt att Iceman får stanna kvar. Kanske Kimis nya form hjälper honom till ett nytt kontrakt.

– Kimi och jag arbetar perfekt ihop och det finns absolut inga problem mellan oss. Och det är en stor bonus för stallet och för oss två som verkligen gillar vårt arbete.

 ?? FoTo: LEHTiKuVA/BEHRouz MEHRi ?? Iceman hoppas på glädjetåra­r.
■
FoTo: LEHTiKuVA/BEHRouz MEHRi Iceman hoppas på glädjetåra­r. ■

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland