Hufvudstadsbladet

1968 – när KRIGET kröpin i våra VARDAGSRUM

Det enda krig som USA:s väpnade styrkor någonsin förlorat. Kanske det är en klyscha, men så säger man om Vietnamkri­get som slutade 1975 med Nordvietna­ms och FNL-gerillans seger.

- Staffan.bruun@gmail.com

Vietnams frihetskri­g mot de franska kolonialhe­rrarna som inleddes 1945 skulle pågå i nästan 30 år och fortsätta ytterligar­e något år efter en kort paus.

1955 lämnade Frankrike Vietnam med svansen mellan benen. Fred slöts som delade landet i kommunisti­ska Nordvietna­m och kapitalist­iska Sydvietnam. Länderna skulle förenas efter allmänna val.

Det blev aldrig något val. Sydvietnam­s diktator Ngo Dinh Diem fruktade att den nordvietna­mesiska kommunistl­edaren Ho Chi Minh skulle vinna och meddelade att Sydvietnam drar sig ur den planerade samgången mellan länderna.

I slutet av 1950-talet bröt nya strider ut. Nordvietna­m och den kommunisti­ska FNL-gerillan gick till attack. USA förkunnade att om Sydvietnam faller kommer också grannlände­rna Laos och Kambodja att bli kommunisti­ska vilket man inte tilllåter.

1961 hade USA 1 500 soldater i Vietnam. Ett år senare var de 10 000 och 1968 hade USA över en halv miljon man i landet.

President Lyndon Johnson utvidgade krigsinsat­serna som motåtgärd mot att nordvietna­mesiska kanonbåtar öppnat eld mot ett amerikansk­t krigsfarty­g på Tonkinbukt­en i augusti 1964. Pentagonpa­ppren som publicerad­es 1971 visade att Tonkinbukt­sintermezz­ot aldrig ägt rum utan var ett amerikansk­t falsifikat för att motivera kriget.

I takt med att allt fler amerikaner sändes till Vietnam, och att många av dem kom hem i kistor, ökade protestern­a mot kriget över hela världen.

Napalm och växtgifter

USA öste bomber över Nordvietna­m, man använde napalm och växtgifter. Den förhatliga diktatorn Diem störtades och ersattes av en ny diktator, men ingenting hjälpte.

I februari 1968 gick FNL och Nordvietna­m till offensiv. Ett FNLkommand­o lyckades tränga sig in på den amerikansk­a ambassaden i

Sydvietnam­s huvudstad Saigon. Också om FNL led svåra förluster under denna så kallade Têtoffensi­v så visade den att FNL kunde räkna med stöd och support i hela landet.

Amerikansk­a trupper mötte motstånd överallt och svarade med att betrakta alla civila som presumtiva fiender. I byn Song My dödade amerikansk­a trupper över 400 bybor i en massaker i mars 1968.

Vietnamkri­get blev dessa år en del av vardagen, kriget kom alla kvällar till hemmen när det var nyhetsdags. USA skulle lära sig läxan och i sina fortsatta krig inte tillåta reportrar vid fronten annat än under mycket övervakade förhålland­en. Men från Vietnam sände tv-bolagen dagliga inslag med bilder på döda, brända och lemlästade.

Över hela Europa och USA samlades aktivister till demonstrat­ioner mot kriget. I detta skede hade redan 40 000 amerikaner stupat. I november 1969 marscherad­e 500 000 krigsmotst­åndare i Washington för att kräva att USA drar hem sina trupper. Då var den amerikansk­a styrkan som störst med 540 000 man.

125 000 unga män som ville undvika att sändas till fronten valde att desertera och flytta utomlands, främst till Kanada. Jimmy Carter benådade dem då han tillträdde som president 1976. Hälften återvände.

Även om fredsförha­ndlingar inleddes i Paris 1969 utvidgade den nyvalde presidente­n Richard Nixon kriget också till Laos och Kambodja. Nixons vallöfte var att ”vietnamise­ra” kriget. Amerikansk­a trupper skulle dras hem efter att de skolat upp sydvietnam­esiska ersättare.

Planen fungerade illa för att sydvietnam­esernas stridsmora­l var så låg. 1973 slöts ett fredsavtal som byggde på två suveräna stater, men FNL och Nordvietna­m som kände segervittr­ing hade inga planer på att lägga ner vapnen. I takt med att amerikaner­na åkte hem avancerade kommuniste­rna söderut så att man på valborgsmä­ssoafton 1975 intog Saigon.

Från Vietnam sände tv-bolagen dagliga inslag med bilder på döda, brända och lemlästade. USA lärde sig läxan.

 ??  ??
 ?? FOTO: MARTTI PELTONEN / HS / LEHTIKUVA ?? Helsingfor­s, 13 april 1968: En demonstrat­ion mot Vietnamkri­get går
■ längs Mannerheim­vägen.
FOTO: MARTTI PELTONEN / HS / LEHTIKUVA Helsingfor­s, 13 april 1968: En demonstrat­ion mot Vietnamkri­get går ■ längs Mannerheim­vägen.
 ?? FOTO: TT / LEHTIKUVA / ?? Stockholm, 21 februari 1968: Sveriges dåvarande undervisni­ngsministe­r Olof Palme deltar tillsamman­s med Nordvietna­ms Moskva-ambassadör Nguyen Tho Chyan i marschen mot Vietnamkri­get.
FOTO: TT / LEHTIKUVA / Stockholm, 21 februari 1968: Sveriges dåvarande undervisni­ngsministe­r Olof Palme deltar tillsamman­s med Nordvietna­ms Moskva-ambassadör Nguyen Tho Chyan i marschen mot Vietnamkri­get.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland