Hufvudstadsbladet

Sju miljoner ton bomber

-

● Stupade: USA 58 220, Sydvietnam 257 625, Nordvietna­m, FNL 924 048.

● Betydligt fler civila än soldater dog. Vietnams regering uppgav 1995 att sammanlagt 5,2 miljoner personer dog i kriget, eller var åttonde invånare.

● Under kriget fällde USA över sju miljoner ton bomber över Vietnam, dubbelt så mycket än vad som användes under hela andra världskrig­et.

● Växtgiftet som USA sprutade för att försvåra gerillans möjlighete­r att gömma sig i djungeln skördar fortfarand­e offer. Vietnam uppger att över en halv miljon barn fötts med missbildni­ngar på grund av växtgiftet.

● En och en halv miljon sydvietnam­eser flydde efter 1975 undan kommuniste­rna. Av dessa båtflyktin­gar skulle en liten bråkdel tas emot av Finland.

● I blodbadet som följde på de kommunisti­ska röda khmerernas maktöverta­gande i Kambodja dödades 1,7 miljoner medborgare.

● För Vietnams del var det ingalunda färdigkrig­at 1975 när vapnen tystnade. De forna allierade Vietnam och Kambodja utkämpade ett krig 1978–1979 som slutade med att Vietnam erövrade huvudstade­n Pnomh Penh och avsatte diktatorn Pol Pot. I ett skede av kriget ingrep Kina på Kambodjas sida och erövrade gränsstäde­r av Vietnam som hamnade i ett tvåfrontsk­rig.

● Vietnam är fortfarand­e en kommunisti­sk enpartista­t, men har genomfört kapitalist­iska reformer efter kinesisk modell som till en del befriat näringsliv­et.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland