Hufvudstadsbladet

Dano applåderas för regidebute­n

- Vill du regissera dig själv?

I åratal har Paul Dano hyllats för sina roller i filmer som ”Little miss Sunshine”, ”There will be blood” och Beach Boysfilmen ”Love & mercy”. Nu har han regidebute­rat – och debuten ”Wildlife” får dånande applåder.

Att visa nya filmen Wildlife på amerikansk­a Sundancefe­stivalen var nervöst. Att ta den till Cannes var betydligt lättare, säger 33-årige Paul Dano till TT. Wildlife bygger på en bok av Ric- hard Ford och utspelas på den amerikansk­a landsbygde­n i början av 1960-talet. Ett äktenskap faller sönder – och beskrivs ur den tonåriga sonens perspektiv.

Fria händer

Skådepelar­en Dano, som länge hade funderat på att försöka regissera, tyckte väldigt mycket om boken fick fria händer av Richard Ford.

– ”Det är min bok, det är din film”, sa han. Och det är ju så det ska vara, en film ska inte vara en blåkopia av boken. Hur hjälptes du som regissör av din skådespela­rerfarenhe­t? – All min erfarenhet som skådespela­re har lärt mig inte minst att alla på inspelning­en ska vara ett team. Alla ska vara delaktiga, vi ska kämpa mot ett gemensamt mål. Trots att Wildlife är en independen­tfilm lyckades Dano få stjärnorna Carey Mulligan och Jake Gyllenhaal till huvudrolle­rna. Hur gick det till?

– Jag känner Carey sedan tidigare, vi jobbade ihop när vi var drygt tjugo år gamla. Och Carey känner Jake, de är goda vänner, så det ena gav det andra, säger han. Efter världsprem­iären på Sundance fick Wildlife mycket bra kritik. Det är lätt att ana att Dano nu får fler regierbjud­anden.

– Jag vill gärna göra mer, men jag vill också vara skådespela­re. Jag har fördelen nu att jag kan gå fram och tillbaka mellan de båda jobben.

– Inte nödvändigt­vis. Bara om det skulle kännas helt rätt för rollen.

 ?? FOTO: JOEL C RYAN ?? Paul Dano har hyllats för sina roller, och nu har han debuterat som regissör.
FOTO: JOEL C RYAN Paul Dano har hyllats för sina roller, och nu har han debuterat som regissör.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland