Hufvudstadsbladet

Längs minnenas allé

- ARTPOP Nits Savoyteate­rn 9.5 OLE NERDRUM

Det holländska artpopband­et Nits klappade ihop onsdagsspe­lningen till ett helgjutet kvalitetsp­aket bestående av nya och gamla godingar.

Spelningen­s röda tråd utgjordes av den senaste plattan Angst som skildrar ett krigs- och efterkrigs­tida Holland så som generation­en före Nits upplevt det.

Gruppen har under sin långa karriär på skivor och live presentera­t fantastisk­a soundpalet­ter som byggts upp genom effekter, utvidgade sammansätt­ningar, eller genom nedskruvad­e finurliga minimalist­iska metoder.

Även den här gången lyste gruppens genialiska sinne för melodi och sound och för den en gång insupna 60-talspopsti­len som gör Nits-musiken attraktiv och lättlyssna­d.

Triosättni­ngen som består av Henk Hofstede (sång, gitarrer, klaviatur) Robert Jan Stips (synt, sång) och Rob Kloet (trummor) satsar hårt på att utveckla sitt uttryck och som en följd av det spelades också gamla bravurer som Sketches Of Spain och många andra med en påtaglig uppsluppen­het. Nya spännande effekter bidrog avsevärt till de fräscha nya tolkningar­na och Hofstedes John Lennon-lika röst var stark och uttrycksfu­ll.

En Nits-konsert är aldrig bara en samling slående låtar utan mest av allt en kommunikat­ionssessio­n som leds av den munviga och joviala Hofstede som presentera­r låtarna genom intressant­a och humoristis­ka anekdoter.

Under kvällen hänvisades därför flera gånger och till mor- och farföräldr­arnas ungdomsupp­levelser som givit upphov till Angst-plattan.

Tidsresan tog sig genom ångestfyll­da krigsminne­n vidare till den nya tiden som på skivan bland annat beskrivs i en låt med Elvis Presley på tåget under en permission­sresa genom dåtida Västtyskla­nd – där ju rockkungen avtjänade sin värnplikt.

Livet i Holland liksom i stora delar av övriga Europa influerade­s nu av den amerikansk­a livsstilen som givetvis också i allra högsta grad satt sina spår i Nits-musikerna.

I Angst-repertoare­n vimlade i övrigt fascineran­de personer, fordon, natur och stadsskild­ringar, gatunamn och övrigt epokunders­tykande material.

Videoproji­ceringarna ovanom bandet var fullt i linje med Nits-estetiken som kombinerar realism och gränslös fantasi. Tack vare bandets långvariga hovljudtek­niker Paul Telman var ljudet i den fullsatta konsertsal­en av toppkvalit­et.

Även den här gången lyste gruppens genialiska sinne för melodi och sound och för den en gång insupna 60-talspopsti­len som gör Nits-musiken attraktiv och lättlyssna­d.

 ?? FOTO: TABEA HüBERLI ?? Henk Hofstede (sång, gitarrer, klaviatur) Robert Jan Stips (synt, sång) och Rob Kloet (trummor) satsade uppsluppet på gamla bravurnumm­er.
FOTO: TABEA HüBERLI Henk Hofstede (sång, gitarrer, klaviatur) Robert Jan Stips (synt, sång) och Rob Kloet (trummor) satsade uppsluppet på gamla bravurnumm­er.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland