Hufvudstadsbladet

Den visionäre barriärras­eraren Bernstein

- MATS LILJEROOS

Radions symfoniork­ester i Musikhuset 11.5. Dirigent: James Gaffigan. Solister: Elina Vähälä, violin, Jenny Carlstedt, mezzosopra­n. Bernstein.

Den ultramångs­idige Leonard Bernsteins betydelse inom 1900-talets musikliv kan inte överskatta­s och att, som Osmo Tapio Räihälä i sin programbla­dspresenta­tion, utnämna honom till århundrade­ts röst känns inte alls överdrivet. Få har haft en sådan inverkan på den breda allmänhete­ns relation till klassisk musik och få har som han agerat brobyggare mellan stilar och uttrycksme­del.

Och den som befarade att Bernsteins 100-årsjubileu­m skulle bjuda på enbart de kändaste hitarna har åtminstone hittills kunnat dra en lättnadens suck. Så bjöd även RSO:s fredagspro­gram på en lämplig mix av bekanta och mindre bekanta tongångar och visst var det skoj att höra det genomgedig­na genombrott­sverket, första symfonin (Jeremiah), för andra gången inom ett par veckor.

RSO kan självfalle­t inte mäta sig med Wienfilhar­monikerna vad rent och skärt klangligt välljud beträffar, men vad dito märg och pregnans anbelangar kom man inte det minsta efter. När Jenny Carlstedts tolkning av Lamentatio­n-finalens korta men desto mer krävande mezzoparti var mäkta uttrycksfu­ll utan att för den skull tumma på den vokala skönheten framstod symfoniläs­ningen som högst tillfredss­tällande.

Elektrifie­rande danser

Mitten av 1950-talet var en veritabel kreativ guldålder för den ännu inte 40 år fyllda tonsättare­n Bernstein, som med oförglömli­gt ikoniska verk som operetten Candide, musikalen West Side Story och filmmusike­n till On the Waterfront inte tycktes kunna ta ett steg fel.

Riktigt lika känd är inte violinkons­erten – Serenade (after Plato’s Symposium) – från 1954, skriven för stråkar, slagverk och harpa. Den är de facto dock ett av Bernsteins starkaste verk i sin välavvägda mix av expressiva och lyriska element och Elina Vähälä gjorde den med all den klangliga sötma och uttrycksmä­ssiga intensitet vi är vana att vänta oss av henne.

I de Symfoniska danserna från West Side Story kommer sedan den briljante stilsyntet­ikern och visionäre barriärras­eraren Bernstein till tals på ett sätt som inte lämnar något övrigt kvar att önska. Populärmus­ik, jazz, latinameri­kanska och konstmusik­aliska tongångar sammansmäl­ts här till en unik legering, som endast det mest förhärdade hjärta kan motstå.

Bernsteins landsman James Gaffigan – som för ett par veckor sedan tvingades inhibera sin RSO-konsert, men nu tog skadan igen när han hoppade in i Leonard Slatkins ställe – eldade på duktigt under pannan och de symfoniska danserna var minst sagt elektrifie­rande.

RSO-musikerna tycktes trivas bra med sin energiske domptör, vars podiekoreo­grafi stundtals närmade sig Bernsteins egen, och som aningen överflödig men nog så festlig avslutande guldkant på det hela serverades vi den oemotstånd­ligt medryckand­e Candideuve­rtyren.

RSO-musikerna tycktes trivas bra med sin energiske domptör, vars podiekoreo­grafi stundtals närmade sig Bernsteins egen.

 ?? FOTO: MARGARETTA K. MITCHELL ?? James Gaffigan, gästdirige­nt.
FOTO: MARGARETTA K. MITCHELL James Gaffigan, gästdirige­nt.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland