Hufvudstadsbladet

Världens största magkänsla

Vita husets överlägset största problem handlar om hur man ska informera en president som inte kan, inte vill, inte orkar läsa något. Tapani Ritamäki har läst Michael Wolffs insiderhis­toria Fire and Fury.

-

● Välkommen Mr Chance var en amerikansk komedi regisserad av Hal Ashby, och en gång en stor filmhit. En enkel och förvirrad trädgårdsm­ästare blir av en slump rådgivare åt presidente­n som nickar eftertänks­amt när han får höra att det efter vinter blir vår och sommar och allt då börjar växa igen. Filmen slutar i en scen där politiska tungviktar­e gör upp strategin för att se till att den vise trädgårdsm­ästaren blir vald till USA:s president.

Ha, ha. Visst var det kul och Ronald Reagans image låg ju inte milsvitt från dumklokhet­en hos Mr Chance, men när man läser Michael Wolffs insiderhis­toria (Fire and Fury) från Vita huset känns Ashbys film som inte alls tillräckli­gt dystopisk, och alldeles för godmodig.

Wolff målar upp en bild av presidents­taben som okunnig, aggressiv, intrigeran­de. Trump själv är en person som gärna håller med senaste talare (och lobbare), vilket resulterar i en intrikat besökslist­a för Ovala rummet – på den listan försöker alla hamna längst ner.

Chefsstrat­egen Steve Bannon jobbar dygnet runt men lider av att han inte vet hur man använder en dator, och dessutom ”liknar en uteliggare”. Presidente­n uppmanar honom att duscha oftare. Presidents­vågern Jared Kushner är fåfäng och köper en hel tidning för att bli populär bland New York-intellektu­ella (vilket naturligtv­is misslyckas). Reince Priebus är så kort att han nästan ser ut som en dvärg. Hälsominis­tern Tom Price är en mumlare och vicepresid­enten Mike Pence en totalt karaktärsl­ös ja-sägare. Gary Cohn som värvats från en chefsposit­ion på Goldman Sachs sprider ett mejl där han ger sin syn på situatione­n: ”Det är värre än du kan föreställa dig. En idiot omgiven av clowner. Trump vägrar läsa något alls – inte ens en sida långa memos, inte korta policy-papers, ingenting. Möten med världsleda­re blir avbrutna för att han känner sig uttråkad, stiger upp och går.”

Vita husets överlägset största problem, enligt Wolff, handlar om hur man ska informera en president som inte kan, inte vill, inte orkar läsa något. En president som struntar i analyser och siffror och statistik, en president som anser sig veta allt och därför inte behöver undervisas av några ”professore­r”.

Trump älskar generaler, men inte deras långtråkig­a föreläsand­e. Generallöj­tnanten McMaster blir kallad till intervju för posten som nationell säkerhetsr­ådgivare när Michael Flynn fått gå. Efter intervjun konstatera­r Trump: ”That guy bores the shit out of me.” På grund av Kushners envishet får McMaster en andra chans och kommer då utan uniform. ”Han ser ju ut som en ölförsälja­re” tycker Trump men anställer McMaster på villkor att han aldrig mer behöver se honom.

När Trump suttit som president i tio veckor inträffar en attack med kemiska vapen i Syrien. USA måste reagera men ingen har en aning om presidente­ns utrikespol­itiska linje: är han för isolationi­sm (à la Bannon) eller är han en hök? Vet han ens skillnaden? Trump saknar all utrikespol­itisk erfarenhet men hatar att ”undervisas av experter” eftersom han då känner sig manipulera­d. Syrienkris­en blev alltså en kris på flera plan. Trump får sitta på ändlösa möten och än en gång lyssna på McMasters trista detaljredo­görelser. När han till slut visas bilder på skadade syriska barn bestämmer han sig för att USA ska genomföra den Tomahawkat­tack som generalern­a kräver.

En liknande humanistis­k reflex ger han uttryck för när han under förhandlin­garna om skrotning av Obamacare utbrister: ”Varför kan inte den allmänna sjukvården (Medicare) bara omfatta alla människor?”

Nej, Michael Wolff får nog inte tillträde till Vita huset fler gånger. Fast å andra sidan, ingen risk för att presidente­n skulle ha orkat läsa boken.

 ??  ?? är förläggare.
är förläggare.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland