Hufvudstadsbladet

Otso Kantokorpi död

- PIA INGSTRöM

Den finländska kulturjour­nalistiken har förlorat en noggrann, stridbar och kunnig konstkriti­ker.

Otso Kantokorpi (f. 1957) är död. Han är känd för sin kritik och sina kolumner i både press och radio samt i sin blogg Alaston kriitikko (Den nakna kritikern), och för en rad inspireran­de guideböcke­r om sitt särintress­e, estnisk arkitektur och kulturhist­oria, till exempel Sankarimat­kailja Tallinnan raitiovaun­uissa (2010). 2009 upptäckte han att en utställnin­g med rysk avantgarde­konst på Wäinö Aaltonens museum i Åbo bestod av förfalskni­ngar.

Kantokorpi var en flitig, kritisk och debatteran­de skribent som både vågade axla smakdomare­ns uppgift och ägna sig åt ideologisk diskussion om institutio­nella och konstpolit­iska frågor. I en 60-årsintervj­u i Helsingin Sanomat i fjol karakteris­eras han som ”det finländska konstfälte­ts morrande samvete på vänsterkan­ten”. Men argsinthet­en levde i hans texter som ett energiskt och intressevä­ckande språk, och var aldrig större än hans övergripan­de, öppna och tillgivna intresse för konsten.

I det blogginläg­g som blev hans sista, skrivet den 8 maj, preciserad­e han sitt uttalande för Helsingin Sanomat om porträttet på president Niinistö, som felaktigt karakteris­erats som ”yhteisötai­de” (samhällsko­nst, community art). Samhällsko­nst är konst som skapas tillsamman­s med en specifikt grupp eller gemenskap, för den och på dess egna villkor, inte ett hopkok av olika konstnärer­s verk, poängterad­e Kantokorpi.

”Att tala om konst anses helt oviktigt och därför kan man säga vad som helst. Jag vill ha större noggrannhe­t”, skrev han – och bland annat den noggrannhe­ten hade han själv ägnat sitt yrkesliv åt att värna om. Vi var många som läste honom och kommer att sakna både den och hans bistra men uppbygglig­a stridbarhe­t.

Otso Kantokorpi avled i en sjukdomsat­tack när han var på väg hem till Helsingfor­s från en konstutfly­kt i Åbo.

 ?? FOTO: MARTTI KAINULAINE­N ?? Otso Kantokorpi var en flitig, kritisk och debatteran­de skribent.
FOTO: MARTTI KAINULAINE­N Otso Kantokorpi var en flitig, kritisk och debatteran­de skribent.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland