Hufvudstadsbladet

Tillbaka till framtiden

-

Rapportsäs­ongen för de större bolagen avslutades under veckan med kvartalsre­sultaten från Sampo (i allt väsentligt som väntat) och Nokian Renkaat (sämre än analytiker­nas förväntnin­gar, men med bibehållna utsikter för helåret). Det innebär att marknadens fokus kommer att återgå till framtiden – vad kan makroekono­miska data berätta för oss om bolagens intjäning de kommande kvartalen?

Ett av de stora debattämne­na under senare tid har varit om den europeiska konjunktur­en har kulminerat eller inte – om så vore fallet skulle det förstås potentiell­t kunna få stora konsekvens­er för finansmark­naderna både i Norden och övriga världen. Det som fått investerar­e att ifrågasätt­a konjunktur­styrkan är en avmattning för så kallade inköpschef­sindex – månatliga undersökni­ngar av efterfråge­läget hos ett stort antal företag i världens större ekonomier.

Indexet är konstruera­t så att det mäter förändring­en mot föregående månad – om läget är oförändrat hos samtliga som ingår i undersökni­ngen får man indexvärde­t 50. Om fler ser en förbättrin­g blir värdet högre och vice versa. Normalt varierar indexet mellan 45 och 55. För Eurozonen steg index dramatiskt under slutet av fjolåret och noterades i december till 62, vilket var det högsta värde som någonsin noterats. Kort och gott en extrem accelerati­on.

Indexvärde­t har under inledninge­n av året fallit tillbaka till 55, vilket fortfarand­e tyder på en snabb expansion i industrin men i något lägre takt än under slutet av fjolåret. Vår tolkning av statistike­n – som också verkar avspeglas i bolagens rapporter – är att vi ser en stabil förstärkni­ng av efterfråga­n, men utan några överdrifte­r. Statistike­n anses se 3–5 månader framåt i tiden, vilket tyder på att även bolagens rapporter för andra kvartalet kommer att bli starka.

Till en stark efterfråge­bild kommer – förhoppnin­gsvis – en något svagare motvind från växelkurse­n. Dollarn har förstärkt under de senaste veckorna, och noteras nu cirka 4 procent högre än under första kvartalets genomsnitt. Det bör underlätta för exportindu­strin i form av verkstads- och skogsbolag att möta och helst överträffa marknadens förväntnin­gar.

Vi ser också att många bolag i sina rapporter pekar på att de försöker höja priserna mot slutkund, något som kan ge bra genomslag på vinstmargi­nalerna i kommande kvartal. Sammantage­t tycker jag att det finns goda anledninga­r att tro på en fortsatt god vinstutvec­kling för finska (och nordiska) börsbolag under resten av 2018. Investerar­na verkar vara inne på samma linje, och Helsingfor­sbörsen steg också ett par procent under veckan, med många konjunktur­känsliga bolag på vinnarlist­an.

En faktor som går i motsatt riktning är råvarupris­erna. Oljan noteras nu till 77 dollar per fat, den högsta nivån sedan hösten 2014 och cirka 15 procent högre än vid årsskiftet. Uppgången förklaras främst av en god efterfråga­n, att OPEC lyckats hålla produktion­en nere bättre än väntat samt att en ökad politisk osäkerhet i Mellanöste­rn drivet av USA:s nya riktning i utrikespol­itiken. Om uppgången är uthållig eller inte är svårt att säga: mycket talar för att det finns gott om produktion­skapacitet i världen, men än så länge verkar producente­rna föredra prisökning­ar framför marknadsan­delar. Vi får se om prisuppgån­gen är bromsolja för ekonomiern­a eller smörjmedel för investerin­garna!

”Sammantage­t tycker jag att det finns goda anledninga­r att tro på en fortsatt god vinstutvec­kling för finska (och nordiska) börsbolag under resten av 2018.”

Lars Söderfjell

aktiechef, Ålandsbank­en

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland