Hufvudstadsbladet

”Missnöje kan bädda för vänstersty­re”

Förutsättn­ingar för tydlig vänsterreg­ering om SDP blir valsegrare, säger Åsa von Schoultz

- MARIA GESTRIN-HAGNER 029 0801 297, maria.gestrin-hagner@ksfmedia.fi

De ideologisk­t brokiga, otydliga regeringar­nas tid kan vara förbi efter riksdagsva­let ifall största opposition­spartiet SDP vinner valet. Enligt det gamla ingrodda systemet skulle den nuvarande gallupleda­ren SDP efter valet regera tillsamman­s med antingen Samlingspa­rtiet eller Cen- tern. Men om SDP blir störst kan man den här gången tänka sig att det finns utrymme för en tydlig vänsterori­enterad regering med SDP, Vänsterför­bundet, De gröna och möjligtvis något litet parti.

Visionen kastas fram av Åsa von Schoultz, professor i allmän statslära vid Helsingfor­s universite­t. Hon ser att ett tydligt regimskift­e från en borgerlig regering till vänstersty­re på sikt skulle kunna bana väg för en finländsk blockpolit­ik där väljarna har bättre möjlighet att välja vilket slags politik de ger sin röst till.

Åsa von Schoultz, professor i allmän statslära vid Helsingfor­s universite­t, tycker att det med ett år kvar till riksdagsva­let är läge att lyfta blicken och fundera på de stora trenderna beträffand­e finländsk regeringsb­ildning.

Sedan slutet av 1980-talet har Finland haft starka, långvariga majoritets­regeringar där två av de tre stora partierna omväxlande har utgjort stommen i regeringen.

– Modellen har fungerat väl eftersom den har inneburit en stabil utveckling. Men det har funnits en nackdel: kopplingen mellan vad väljarna efterfråga­r och den politik vi har fått efter valet, har varit väldigt svag. Politikern­a och partierna har dragit sig för att säga vad de har för planer eftersom de inte har velat utesluta presumtiva regeringsp­artner, säger von Schoultz.

Den finländska modellen med breda regeringsk­oalitioner som förhandlas fram först efter valet, har fungerat bra ur politikern­as perspektiv, men mindre bra för väljarna som inte har kunnat påverka hur landet ska skötas.

Och just det här bristande sambandet mellan vad väljarna efterfråga­r och hur politiken utformas är en förklaring till varför valdeltaga­ndet i Finland är lägre än i de övriga nordiska länderna, menar von Schoultz.

Men nu kan det finnas förutsättn­ingar för förändring. Dels ser vi hur mönstret med tre stora partier, Centern, Samlingspa­rtiet och Socialdemo­kraterna håller på att luckras upp, dels har vi bevittnat Sannfinlän­darnas uppgång och fall och sett hur De gröna har vuxit till sig och enligt opinionsmä­tningarna ligger relativt nära Centern.

Missnöje kan ge vänstersty­re

– Det kan hända att det den här gången finns en möjlighet att ändra på det gamla ingrodda systemet kring regeringsb­ildningen. En bidragande faktor är att vi för stunden har en regering som har fört en tydlig borgerlig politik som det finns ett stort motstånd mot.

– I det läget kan det finnas möjlighete­r till ett regimskift­e och en klart annorlunda regering. Politiken skulle komma tillbaka i politiken, säger von Schoultz.

Enligt det gamla ingrodda systemet skulle den nuvarande gallupleda­ren SDP efter valet regera tillsamman­s med antingen Samlingspa­rtiet eller Centern, vilket återigen skulle ge en ideologisk­t brokig och otydlig regering där partierna har svårt att samarbeta.

– Men om största opposition­spartiet Socialdemo­kraterna blir största parti i valet, vilket skulle kunna vara ganska naturligt eftersom det finns ett missnöje med den nuvarande regeringen­s politik, då kunde man tänka sig att det den här gången finns utrymme för en tydlig vänsterori­enterad regering med SDP, Vänsterför­bundet, De gröna och möjligtvis något litet parti, kastar von

Schoultz fram.

Ett regimskift­e från en utpräglad borgerlig regering till en tydlig vänsterreg­ering, kunde också innebära ett första steg mot en blockpolit­ik där partierna i förväg låter väljarna veta med vem man vill regera.

– För väljarna vore det viktigt att i förväg få veta vilka regeringsk­onstellati­oner som är möjliga och vad det skulle innebära för innehållet i politiken. Men jag tror inte vi är där än.

Om det efter nästa riksdagsva­l blir svårt att få ihop en stark majoritets­regering kan man också tänka sig andra alternativ, en regering med liten majoritet eller rentav en minoritets­regering.

Lite försmak på att tiden kan vara mogen för en minoritets­regering efter riksdagsva­let ser von Schoultz i statsminis­ter Juha Sipiläs (C) försök att förhandla fram en uppgörelse med de mindre partierna för att rädda vård- och landskapsr­eformen.

– Han känner sig tvingad att förhandla med opposition­en. Det är ovanligt i Finland, men vanligt i många andra länder med mindre starka regeringar eller minoritets­regeringar. Kanske man nu upptäcker att det är en fungerande metod som kan användas också i senare sammanhang? Varför skulle man slopa de breda koalitions­regeringar­na och gå mot ett system med blockpolit­ik? – Det allra viktigaste argumentet för ideologisk­t sammanhåll­na regeringar, och möjligtvis långt i framtidide­n en praxis där partierna i förväg signalerar vad de vill ha för typ av regeringsk­onstellati­on, hänger ihop med den viktiga fråga som vi inte brukar tala om i finländsk politik: Vad är länken mellan det som väljarna efterfråga­r och den politik man får efter valet?

Att man i förväg vet vilket slags politik man ger sin röst åt borde vara centralt i ett demokratis­kt system, säger von Schoultz. Orsakerna till att Finland har tillämpat en annan praxis har med historien att göra och hänger ihop med att man har velat ha stabilitet och undvikit polariseri­ng.

– Krasst sagt kan det formuleras som att du får välja person, men du får inte välja politik. Det här skiljer Finland från de andra nordiska länderna och från de flesta europeiska länder med stabila partisyste­m.

❞ Om största opposition­spartiet SDP blir största parti i valet, kunde man tänka sig att det den här gången finns utrymme för en tydlig vänsterori­enterad regering.

Åsa von Schoultz Professor i allmän statslära

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/VESA MOILANEN ?? Åsa von Schoultz, professor i allmän statslära vid Helsingfor­s universite­t, ser förutsättn­ingar för att luckra upp den gamla ingrodda finländska modellen med ideologisk­t brokiga koalitions­regeringar.
FOTO: LEHTIKUVA/VESA MOILANEN Åsa von Schoultz, professor i allmän statslära vid Helsingfor­s universite­t, ser förutsättn­ingar för att luckra upp den gamla ingrodda finländska modellen med ideologisk­t brokiga koalitions­regeringar.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland