Hufvudstadsbladet

En rafflande tv-omröstning

Efter Nettas seger står det klart att Israel kommer att stå som värd för sitt fjärde Eurovision Song Contest. Tävlingen löper återigen risk att förvandlas till politiskt sprängstof­f – men samtidigt kan segern vara en framgång för landets öppna och toleran

- TT/BJÖRN BERGLUND

Israels Netta Barzilai vann årets Eurovision. Därmed blev tävlingen åter eldfängt politisk, med rigorösa säkerhetsa­rrangemang att vänta nästa år.

Israeliska Netta Barzilai och bidraget Toy vann Eurovision Song Contest i Lissabon. Segern firades på gator och torg på flera håll i Israel, säger Isabell Schierenbe­ck, professor i statsveten­skap vid Institutio­nen för globala studier vid Göteborgs universite­t, som är på plats i Tel Aviv.

Men samtidigt togs den emot med viss förvåning.

”Stark hbtq-rörelse”

– Även om hon var en av toppkandid­aterna var det många kommentato­rer som inte trodde att det skulle gå hela vägen på grund av att Israel är politiskt kontrovers­iellt. Det säger nog en del om att Eurovision inte alltid är så politiskt som vi tror, säger Schierenbe­ck.

Vinsten och nästa års värdskap betyder mycket för landet. Inte minst för dess styre – och premiärmin­ister Bejamin Netanyahu var snabb med att gratulera. ”Netta, du har fört stor ära till den Israeliska staten”, skriver han i ett uttalande på Facebook.

– För den israeliska regeringen, som har flytten av den amerikansk­a ambassaden, demonstrat­ionerna i Gaza och situatione­n i Syrien och Iran att hantera, kommer det lämpligt att blickarna vänds mot någonting annat, säger Isabell Schierenbe­ck.

Men frågan är hur mycket landets nationalis­tiska högerstyre egentligen kan spegla sig i Eurovision-glansen.

– För mig är vinnarbidr­aget väldigt mycket Tel Aviv, det vill säga storstaden­s öppenhet, tolerans och mångfald. Hbtq-rörelsen är till exempel stark här. Det är något som ofta glöms bort under den politiska utveckling som vi sett i Israel under flera år, säger Isabell Schierenbe­ck.

”Nästa år i Jerusalem”

Tävlingen kommer dock sannolikt att arrangeras i Israels huvudstad Jerusalem. Staden har stått värd för Eurovision Song Contest tre gånger förut och i sitt uttalande slår dessutom Netanyahu fast: ”Nästa år i Jerusalem”.

– De markerar om och om igen att Jerusalem är huvudstad och det är inget snack om saken. Jag har svårt att tänka mig att den hålls någon annanstans, säger Schierenbe­ck.

Sveriges Radios kommentato­r Ca- rolina Norén var på plats i Jerusalem 1999, då Israel senast arrangerad­e tävlingen. Hon minns framför allt den rigorösa säkerheten.

– Säkerhetsp­olisen plockade ut några av sina allra bästa personer och lät en styrka vakta arenan medan två eller tre av de bästa agenterna försökte ta sig in för att testa. Om vi gick flera stycken från hotellet så fick vi ha med oss en kille med kpist, säger hon.

Fansen kommer ändå

Carolina Norén tror att värdlandet kommer att sätta en tydlig prägel på snacket kring Eurovision Song Contest nästa år.

– Det har varit skönt här i Lissabon att vara i ett ganska politiskt neutralt land. Det har märkts av i bevakninge­n och så kommer det ju inte bli när det arrangeras i Israel. Tävlingen kommer att diskuteras på ett helt annat sätt nästa år, säger hon.

Men tittarna och de inbitna fansen kommer knappast att svika.

– Grejen är att vem som än vinner så kommer Eurovision­fansen ändå. Politiken kommer säkert att märkas av i snacket kring, men det brukar sällan märkas av så mycket i arenan, säger Norén.

– Men visst buas det ibland, till exempel när Ryssland delade ut poäng i går och sådant kan säkert påverka röstningen i vissa lägen om tittarna hör det.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA / MARKKU ULANDER ??
FOTO: LEHTIKUVA / MARKKU ULANDER
 ?? Foto: tt/Stina StJErnKviS­t ?? Israeliska fans firar Eurovision­segern i Lissabon.
Foto: tt/Stina StJErnKviS­t Israeliska fans firar Eurovision­segern i Lissabon.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland