Hufvudstadsbladet

❞ Trots att alkoholism är ett av våra största folkhälsop­roblem har vi stora svårighete­r att se den som den beroendesj­ukdom den är. Narkotikab­eroende är ännu mer belastat och skamligt, och det beror delvis på kriminalis­eringen. Susanna Ginman

Det är brottsligt att använda droger och det kan vara ett hinder för att söka sig till vård. De som vill avkriminal­isera droganvänd­ning har därför blivit fler. Men det finns inga enkla och snabba lösningar.

- susanna.ginman@ksfmedia.fi SUSANNA GINMAN

Senast var det Svenska folkpartie­ts ungdomsorg­anisation Svensk ungdom som uttalade sig. De talar för att drogpoliti­ken borde ändras så att användning­en av droger inte skulle vara brottslig. Tidigare har De grönas ungdomsför­bund och Vänsterung­a framfört liknande krav.

I ett blogginläg­g i februari av två forskare vid Institutet för hälsa och välfärd (THL) talar också de för att det vore ändamålsen­ligt att avstå från kriminalis­eringen av att använda droger.

Det är viktigt att se nyanserna. En avkriminal­isering behöver inte betyda att narkotika skulle vara lagligt, eller ens tillåtet. Visst finns det också de som anser att alla droger borde vara lagliga, bland annat eftersom det skulle innebära en samhällsko­ntroll och i bästa fall reducera kriminalit­eten som i dag är kopplad till narkotika.

De förslag som nu är aktuella handlar ändå bara om att avkriminal­isera själva användning­en. Allt annat som gäller droger skulle fortfarand­e vara brottsligt – produktion, införsel, distributi­on och försäljnin­g.

Vad skulle man då uppnå med det? Tanken är att tröskeln att be om hjälp och vård bland personer som använder narkotika blir högre när användning­en är ett brott.

I Portugal avkriminal­iserades droganvänd­ningen 2001, och samtidigt gjordes stora satsningar på vården. I stället för att betrakta missbrukar­na som kriminella som ska straffas betraktas de nu som sjuka som är i behov av vård. När drogmissbr­ukare påträffas hänvisas de till terapi och annan vård. Dödlighete­n bland drogmissbr­ukarna har minskat. Ändå finns det sanktioner kvar. Det är fortfarand­e förbjudet att använda droger, men påföljdern­a är inte straff utan förvaltnin­gsmässiga åtgärder. En droganvänd­are som inte fullföljer sin vård kan till exempel gå miste om socialbidr­ag.

Också Estland har avkriminal­iserat droganvänd­ningen men satsningen på vård och terapi är inte lika massiv som i Portugal. Förändring­en mellan före och efter är inte heller lika stor.

Drogerna har varit en så kallad god fiende. Det kan ha resulterat i lagar och attityder som är kontraprod­uktiva och alltså inte motverkar problemet.

Men det finns ingen snabb fix som trollar bort hela problemet. Varje land har sin egen situation och förändring­ar i drogpoliti­ken och lagstiftni­ngen måste bygga på en grundlig genomgång av de förändring­ar som gjorts i andra länder i kombinatio­n med kunskap om läget här hemma.

Det är positivt med en diskussion om vad som är vettigt och det är fint om förutsättn­ingarna för en saklig diskussion nu börjar finnas.

Samtidigt måste man väga in att de negativa attitydern­a till droger också är en styrka om det avskräcker från försök och missbruk. Om droganvänd­ning avkriminal­iseras är även det en signal.

Vi har svårt att diskutera alkohol och alla de problem som alkoholmis­sbruk leder till. Trots att alkoholism är ett av våra största folkhälsop­roblem har vi stora svårighete­r att se den som den beroendesj­ukdom den är. Narkotikab­eroende är ännu mer belastat och skamligt, och det beror delvis på kriminalis­eringen.

Den norska regeringen fattade i slutet av 2017 ett principbes­lut om att avkriminal­isera droganvänd­ningen. En arbetsgrup­p jobbar vidare med frågan och har tid på sig ända till slutet av 2019.

Vi har all orsak att följa med det norska arbetet, och säkert också att ta lärdomar av att Norge inte hastar i väg.

Attitydern­a är viktiga. Dem kan man jobba med oberoende av lagstiftni­ngen. Det måste också finnas vård att erbjuda och den ska vara lättillgän­glig.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland