Hufvudstadsbladet

Rinne: Synen på välfärdsst­aten viktigast

Om SDP blir största parti och regeringss­onderare efter nästa riksdagsva­l ser partiordfö­rande Antti Rinne det som viktigast att de andra partierna som tar plats i regeringen har en samsyn om välfärdsst­aten.

- MARIA GESTRIN-HAGNER 029 0801 297, maria.gestrin-hagner@ksfmedia.fi

– Skiljelinj­erna i politiken i dag går mellan nyliberale­r som vill att marknadskr­afterna härskar, i det ena lägret och försvararn­a av välfärdsst­aten i det andra lägret. Vi ser också en indelning i konservati­sm och liberalism. Om man med vänstern avser den gruppering som försvarar välfärdsst­aten, ser jag att vi definitivt behöver få till stånd en sådan regering efter valet.

Så kommentera­r SDP:s ordförande Antti Rinne professorn i allmän statslära, Åsa von Schoultz uttalande om att det finns utrymme för en tydlig vänsterreg­ering efter nästa val.

– I decennier har vi byggt den nordiska välfärdsst­aten med utgångspun­kten att alla ska få vara delaktiga. Men Samlingspa­rtiet och statsminis­ter Juha Sipilä (C) har introducer­at en skadlig marknadslo­gik. Efter valet behöver vi en regering som ser till att välfärdsst­aten återigen kommer till heders. Går det redan att avskriva vissa partier ifall era mål inte kan förverklig­as med dem? – Precis som hittills under den nuvarande grundlagen ställer regeringss­onderaren vissa frågor till de andra partierna och deras svar dikterar vilka det är möjligt att förhandla vidare med. Om SDP blir störst i riksdagsva­let och det parti som ställer frågorna, kommer vi definitivt att fråga hur välfärdsst­aten ska tryggas och hur ojämlikhet­en ska motverkas, säger Rinne och fortsätter med en kort analys av de andra partierna:

– Med Vänsterför­bundet har vi mycket gemensamt i många frågor och också med De gröna, men det partiet är delat: Det finns en del marknadstr­ogna i De gröna vid sidan om välfärdsst­atens försvarare.

Rinne säger att även Samlingspa­rtiet är delat och har av vardera sorten: personer som tror på välfärdsst­aten, men även hårdnackad­e nyliberale­r som vill att marknadskr­afterna styr överallt, inklusive på arbetsmark­naden.

– I Centern finns det en tradition av att ta hand om alla, men under Juha Sipiläs ledning har marknadstä­nkandet varit förhärskan­de.

Kristdemok­raterna betecknar Rinne som delat men klassifice­rar KD som ett högerparti. SFP kallar han ett liberalt högerparti och Sannfinlän­darna och Blå framtid låter han bli att räkna upp.

– Utmaningar­na är många om man vill få ihop en stark regering som är redo att utveckla välfärdsst­aten och inte urholka den genom att låta marknadskr­afterna ta över. Hur låter tanken om en minoritets­regering eller en majoritets­regering med bara en liten majoritet? – Under slutet av förra valperiode­n fick jag pröva på att vara vice statsminis­ter i en regering med mycket knapp majoritet och det var inte njutbart. En situation där ett parti har veto inom regeringen är ingen bra sits. Jag har grubblat mycket över hur man skulle få till stånd ett äkta förtroende inom regeringen, säger Rinne och fortsätter:

– Se bara hur svårt den nuvarande regeringen har att komma överens trots att partiledar­na bedyrade att de litade på varandra då regeringen tillträdde.

– Oavsett vilka som sitter med då nästa regeringsp­rogram gör upp, är det viktigt att man lyckas skapa ett ömsesidigt förtroende, att man är överens om de stora linjerna och att man kan lita på varandra.

– Det kan inte vara så att SDP missnöjt går in i en regering, må det sedan vara tillsamman­s med något större eller med något mindre parti.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/RONI REKOMAA ?? – Oavsett vilka som sitter med då nästa regeringsp­rogram gör upp, är det viktigt att man är överens om de stora linjerna och att man kan lita på varandra, säger Antti Rinne. Ett parti som SDP har mycket gemensamt med är Vänsterför­bundet, säger han.
FOTO: LEHTIKUVA/RONI REKOMAA – Oavsett vilka som sitter med då nästa regeringsp­rogram gör upp, är det viktigt att man är överens om de stora linjerna och att man kan lita på varandra, säger Antti Rinne. Ett parti som SDP har mycket gemensamt med är Vänsterför­bundet, säger han.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland