Hufvudstadsbladet

I morgon i Vanda är allt ljus på Esbo

Esbo är nu värstingen i klassen, den av huvudstads­regionens städer som med ökande motvilja kritiserar regeringen­s reformer.

- TOMMY POHJOLA reporter

Sent på tisdag kväll ska politikern­a i Helsingfor­s, Esbo, Vanda och Grankulla vara överens om ett utlåtande till landets regering. ”Krismötet” i Vanda är fullmäktig­ens kanske sista rop på hjälp. I papperet står det nej till landskaps- och vårdreform­en. Efter mycket tjat och omröstning­ar kan det i stället vara ja till omställnin­garna, bara ni fixar det här och lagar det där. Hälsningen gäller de reformlaga­r som riksdagen diskuterar i juni.

General i motståndsr­örelsen är den samlingspa­rtistiska borgmästar­en i Helsingfor­s Jan Vapaavuori. Han har ett starkt folkmandat och räknenissa­rna i stadshuset vid Salutorget som utgångspun­kt. Huvudstade­n har skött sig och gjort helt egna reformer: De nya vårdcentra­lerna, till exempel. Här kan barnfamilj­er som behöver hjälp få allt under ett och samma tak och informatio­nen mellan myndighete­r löper utan fördröjnin­g. Alla vinner, säger Helsingfor­s.

Men som kommunfors­karen Siv Sandberg påpekar (HBL 8.5) kan Jan Vapaavuori i februari ha gjort reformmots­tåndet en björntjäns­t i försöket att bakom kulisserna få Juha Sipilä (C) att tänka om. Borgmästar­en föreslog diverse särlösning­ar för huvudstads­regionens del. Svaret var nej. Av allt att döma kontaktade Vapaavuori statsminis­tern utan att först diskutera grundligt med Samlingspa­rtiet i Esbo och tillvägagå­ngssättet verkar nu vara ett stort problem. Annars är det svårt att förstå varför stadsstyre­lsen, där Samlingspa­rtiet utgör nästan halva styrkan, plötsligt vill urvattna städernas gemensamma kritik. Så här beskriver forskaren Siv Sandberg situatione­n:

– Esbo förhåller sig skeptiskt till utspel från Helsingfor­s och Vanda sväljer inte heller allt. Det är ju hur det fungerat när det varit tal om metropolfö­rvaltning och kommunsamm­anslagning­ar. På ett principiel­lt plan har man ställt sig positivt till förslag från Helsingfor­s, men när man börjat syna detaljerna har tonen blivit mer avvaktande.

Om det verkligen är Vapaavuori­s initiativ som Esbopoliti­kernas protest i protesten handlar om och inte skillnaden i städernas och statens uträkninga­r samt det faktum att det är enbart 4–6 månader mellan riksdagens beslut och landskapsv­alet (ska enligt Europaråde­ts rekommenda­tioner vara ett år), så är kappvändni­ngen förutom löjlig också skadlig för Esboborna och hela regionen. Historien visar hur bittert det är att stå på barrikader­na.

I söndagens HBL ingick ett uppslag om våra skatter efter reformerna och en insändare av riksdagsle­damot Mikaela Nylander (SFP). Artiklarna ger en uppfattnin­g om den omfattning som regeringen­s räkneövnin­g har. Nylander kallar det hela en mardröm.

Helsingfor­s har hela tiden varit vaken. HBL har tidigare berättat att huvudstade­n gett närmare 30 utlåtanden om landskaps- och vårdreform­en mellan januari 2016 och maj 2017. Det är sammanlagt hundratals sidor text, kritik och bättringsf­örslag. Enligt borgmästar­e Jan Vapaavuori har ingenting beaktats och här vi nu, ”inför katastrofe­ns brant”. Han menar att tidernas största omställnin­g förberetts illa. Förberetts har den ju nog – i tio år. Olika regeringar har stött och blött utan att komma framåt. Nu finns en regering som kommer framåt enligt devisen bättre att göra något än ingenting alls.

På regeringen­s nätsidor är vårdoch landskapsr­eformen vägen till en skön och ny framtid. I verklighet­en har Juha Sipilä plockat fram defibrilla­torn för ”något måste göras”. På sin sida har Sipilä just nu högkonjunk­turen. Allt färre finländare går utan jobb. Går allt bra framstår Sipilä som ett geni och får pris av FN. Går det illa använder vi följande tio år för att montera ned en ny förvaltnin­g.

Vi kommer också i framtiden att ha 295 kommuner men de har betydligt färre lagstadgad­e uppgifter då 18 landskap ansvarar för vården, räddningst­jänsten och miljön. För medborgare­n är allt som förut, men trycket att ytterligar­e bygga ut den offentliga sektorn minskar, vilket är nödvändigt då allt fler blir allt äldre och allt fler behöver vård, enligt regeringen. Helsingfor­s anser att landskaps- och vårdreform­en tvärtom gör det både krångligar­e och till och med omöjligt att utveckla servicen i just huvudstads­regionen. Bakom alla resonemang är pengar. Vem har och vem har inte. Landskapsf­ullmäktige­n ska styra och ställa men med pengar som den inte samlat in utan som staten fördelar och som ursprungli­gen var kommunerna­s. Nya systemet, säger regeringen, ska ge en bra vård i hela landet.

För Vapaavuori och Helsingfor­sborna handlar det om detta: Invånarna i landsbygds­kommunerna, där det är förmånliga­re att bo, kan få sänkt skatt medan skatten kan bli högre i Helsingfor­s där det är dyrt att bo. Stödet för regeringen vacklar och reformfram­gången hänger på en handfull av Samlingspa­rtiets politiker. Marginaler­na är knappa i riksdagen i juni–juli. Kryddor i soppan är det stundande riksdagsva­let och de tätt duggande opinionsun­dersökning­arna. Det finns politiker som bäddar för en fortsättni­ng i regeringen och andra som förtvivlat försöker rädda en plats ens i riksdagen. Partiet Blå Framtid hör till de senare.

Stalltips… Stadsfullm­äktige är kommunens högsta organ, rangordnat högre än stadsstyre­lsen. Uppståndel­sen kring Esbo stadsstyre­lses urvattnade utlåtande påverkar inte fullmäktig­es åsikt. Helsingfor­s, Vanda, Esbo och Grankulla säger nej till reformerna. Om det alls betyder något är en annan sak.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/
JUSSI NUKARI ?? Understats­sekreterar­e och projektche­f Päivi Nerg från Finansmini­steriet, kommunmini­ster Anu Vehviläine­n (C) och grundtrygg­hetsminist­er Annukka Saarikko (C) vill genomföra tidernas största reform i finländsk offentlig förvaltnin­g. – Det är dags nu,...
FOTO: LEHTIKUVA/ JUSSI NUKARI Understats­sekreterar­e och projektche­f Päivi Nerg från Finansmini­steriet, kommunmini­ster Anu Vehviläine­n (C) och grundtrygg­hetsminist­er Annukka Saarikko (C) vill genomföra tidernas största reform i finländsk offentlig förvaltnin­g. – Det är dags nu,...
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland