Hufvudstadsbladet

Ambassadfl­ytten – ett steg mot en fredsplan?

Beslutet har dömts ut av övriga västländer och skapat oro och vrede i arabvärlde­n. På måndag öppnar USA sin nya Israelamba­ssad i Jerusalem.

- PONTUS AHLKVIST/TT

Som bensin på brasan. Så har många beskrivit USA:s president Donald Trumps beslut att öppna en ny amerikansk ambassad i Jerusalem.

Flytten sker vid en mycket känslig tidpunkt. Förra veckan drog sig Trump ur det globala kärnenergi­avtalet med Iran, vilket skapat oro runt om i Mellanöste­rn och försurat relationer­na mellan USA och EU. I dag på måndag – då invigninge­n äger rum – firar Israel sin 70:e nationalda­g, och på tisdag uppmärksam­mar palestinie­rna Nakbadagen till minne av dem som flydde eller fördrevs i samband med staten Israels tillblivel­se.

– Det är en häxbrygd av farliga ingrediens­er. Ambassadfl­ytten sker i en kontext som är explosiv såväl på internatio­nell som på regional och lokal nivå. Läget är mycket mer konfliktal­strande och osäkert än vad som var fallet för bara några år sedan, säger Anders Persson, Mellanöste­rnexpert vid Lunds universite­t.

Omvärlden har grubblat

Trumps Mellanöste­rnpolitik avviker starkt från hans föregångar­e Barack Obamas, inte minst i Israel-Palestina-frågan. Sedan presidente­n tillträdde har han uttryckt en rad olika och inte sällan motstridig­a åsikter om vilken linje USA ska hålla i regionen, och omvärlden har grubblat över när en tydlig utrikespol­itisk strategi ska ta form.

Trots bistra toner från FN, EU och stora delar av arabvärlde­n ser vissa bedömare ambassadfl­ytten och Trumps erkännande av Jerusalem som Israels huvudstad som första steget mot en framtida fredsplan. Även om den amerikansk­a linjen hittills främst varit till gagn för den israeliska sidan.

– Det här är ju en oerhört vänlig gest från USA gentemot Israel. Veckan som varit är förmodlige­n Benjamin Netanyahus allra största stund som politiker. Han har en lång karriär i ryggen, tre årtionden, men jag tror aldrig att han har varit starkare och större än vad han är i dag, säger Persson, som tror att räkningen kan komma vid ett senare tillfälle, med krav på eftergifte­r från israeliskt håll.

Milda reaktioner

Trump deltar inte personlige­n vid invignings­ceremonin i Jerusalem, utan väntas hålla tal inför de omkring 800 församlade via videolänk, enligt nyhetsbyrå­n AFP. Säkerhetsa­rrangemang­en i Jerusalem kommer ändå att vara rigorösa.

När Trump meddelade sina planer i december uteblev dock de storskalig­a protester som många hade räknat med, säger Anders Persson, som befann sig i Israel vid tidpunkten.

– Reaktioner­na på marken var mildare än vad många trott. Många var arga och ilskna, men det var väldigt lite protester, mycket mindre än vad många hade förutspått. Nu återstår att se om det blir så även den här gången, säger han.

 ?? EVAN VUCCI
FOTO: AP/TT/ ?? Israels premiärmin­ister Benjamin Netanyahu och USA:s president Donald Trump – en dynamisk duo.
EVAN VUCCI FOTO: AP/TT/ Israels premiärmin­ister Benjamin Netanyahu och USA:s president Donald Trump – en dynamisk duo.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland