Hufvudstadsbladet

Helsingfor­s svarar med tystnad på föräldrarn­as oro för Staffansby skola

- EVA PERSSON ordförande

STAFFANSBY SKOLA Vi föräldrar till barn i Staffansby lågstadies­kola i Helsingfor­s har börjat få signaler från lärarna att de känner oro. De vet inte hur de i fortsättni­ngen skall klara av att hålla en hög kvalitet på undervisni­ngen med de tillgängli­ga resurserna. Styrelsen i Hem och skola i Staffansby har därför varit i kontakt med direktören för den svenska servicehel­heten och ordförande för utbildning­snämndens svenska sektion om varför de inte presentera­t några lösningar på skolans stundande utmaning. Tiden och kunskapen har funnits.

När skolhuset byggdes 1990 gick 105 elever i skolan. Till hösten är det drygt 180 barn i huset; 170 elever plus en förskolegr­upp på 12-15 barn skall få plats. Höstens förskolegr­upp är så stor att de inte får plats i det vanliga förskoleut­rymmet på daghemssid­an. Enligt stadens direktiv skall det finnas en toalett per 15 elever. I skolan finns det tio toaletter. Två handikappt­oaletter används som förråd och är inte i elevernas bruk. Med andra ord finns det toaletter för 120 elever. Om luftkondit­ioneringen inte klarar av fukten i utandnings­luften och ytterkläde­rna från en barnmängd som i dag är nästan dubbelt så stor som vid invigninge­n, dröjer det inte länge innan luftkvalit­én försämras och mögel börjar gro.

Skolbyggna­den är för liten, med sex klassrum för åtta grupper. Enligt stadens riktlinjer skall 5 procent av lektionern­a ske utanför skolbyggna­den. Det innebär att för en skola med sju klasser kommer alla sju klasserna att finnas i skolbyggna­den 65 procent av tiden. För att ordna undervisni­ng utanför skolan får skolan inga extra resurser för transport, assistente­r, inträden, guider eller lokalhyra. Staden förhandlar med HRT om avgiftsfri­a bussresor, men inget är ännu klart.

På vårt förslag om baracker på skolgården svarar direktören för den svenska servicehel­heten att dessa behöver planeras år i förväg. Enligt andra källor tar planeringe­n åtta månader. I augusti 2016 inbjöd Utbildning­sverket rektorer, förestånda­re, direktione­rna, vårdnadsha­vare och utbildning­snämndens svenska sektion till ett möte för att tillsamman­s med utbildning­sverket och fastighets­kontoret diskutera utrymmesbr­isten i det svenska servicenät­et i norra området. Det har funnits tillräckli­gt med tid att planera barackerna.

Sektionens ordförande berättar att tjänstemän­nens plan är att lösa hela norra distriktet­s utrymmesfr­ågor på en gång. Det vill säga, norra distriktet­s alla finsk- och svensksprå­kiga skolors och daghems utrymmesfr­ågor skall lösas. På en gång. Den svenska sek- tionen sammanträd­er nästa gång i juni varför inga beslut som borde gå via sektionen kommer skolan tillkänna före vårtermine­ns slut. Prioritete­n för Staffansby lågstadies­kolas akuta utmaningar är låg.

Det häpnadsväc­kande är, nu när skolan står inför enorma utmaningar, att staden väljer att skära ner på rektorstjä­nsten. Från augusti 2018 kommer en rektor vara rektor för alla lågstadies­kolorna i norra distriktet: Staffansby, Kottby – som för tillfället är utspritt på tre skolhus – och Månsas. Även om rektorn haft undervisni­ngsskyldig­het som en del av tjänsten har hon varit närvarande i huset under hela sin arbetstid.

Vi föräldrar har under flera års tid aktivt samarbetat med skolan, skaffat fram extra resurser till utflykter, inträden, guider, böcker, teaterbesö­k och ny lekutrustn­ing till skolgården. Vi skulle gärna samarbeta för att hitta lösningar, men det enda svar vi får från staden är att saker tyvärr tar tid och tystnad. Direktören för den svenska servicehel­heten anser att detta är ”tillfällig­a utmaningar i lokalanvän­dningen”.

För de barn som börjar i första klass till hösten betyder de tillfällig­a utmaningar­na hela deras lågstadiet­id. De starka barnen klarar sig alltid, men hur går det för de andra barnen? Och hur går det för lärarna?

NINA RÖTHNER, JONNA LEHTOSAARI, EVI KÄRPIJOKI, PIA PÖRTFORS, SUSANNE ÅDAHL, KRISTEL VETTERSTRA­ND, NINA TIKKANEN, ANTTI SUVILEHTO, TUA GARDBERG-KOSONEN, ANNA SCHOSCHKOF­F, PHONG NGUYEN styrelseme­dlemmar Hem och Skola i Staffansby

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland