Hufvudstadsbladet

Negativt besked är allt Finland erbjuder

- MIKAELA BLOMQVISTL­YYTIKÄINEN ungdomspsy­kiater, Kouvola

FLYKTINGAR Jag skäms över vårt välfärdsla­nds flyktingpo­litik. Vem skulle det göra illa om vi lät våra asylsökand­e stanna här? De som redan bott här länge, fått vänner och lärt sig språket och är mycket motiverade att få studera och arbeta och hjälpa sitt nya land -

det samhälle de redan är en del av. Och så får de besked om utvisning, ska tillbaka till ett land där deras anhöriga dödats och där de inte har någonting eller någon kvar.

Själv har jag gett en del egen tid och yrkeskunsk­ap för att hjälpa psykiskt svårt traumatise­rade asylsökand­en på min hemort i Kouvola. Följt med deras förtvivlan, sorg, sömnlöshet, ångest, mardrömmar. Lyssnat på

deras drömmar om en framtid i det nya hemlandet Finland. Sett hur grannar slutit upp för att fungera som frivilliga stödperson­er och skaffat medel till deras hobbyer etcetera, hur vänskapsba­nd har bundits mellan lokala invånare och dessa asylsökand­en. Men negativt besked är allt vårt samhälle erbjuder – ett beslut där utgångspun­kten är att dessa personer har ljugit och även att mina specialläk­arutlåtand­en om deras psykiska traumatise­ring är osanning.

Jag litar på min egen bedömning om denna sorg, förtvivlan och ångest jag ser med mina egna ögon. Ger dem en kram med gråten i halsen och skäms för att vår välfärdsst­at inte vill hjälpa dem.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland