Hufvudstadsbladet

1 200 euro nu eller 130 000 om 70 år – vad väljer du?

En euro i morgon är mindre värd än en euro i dag, och detta är åtminstone en delförklar­ing till samhällets kortsiktig­het, skriver Fredrik Sonck.

-

Varför fungerar samhället så kortsiktig­t? Vi känner alla till situatione­n. Forskare varnar för ett miljöprobl­em, en folksjukdo­m eller någon form av social utslagning. Om utsläppen tas om hand genast, om man satsar på förebyggan­de vård eller om skolperson­alen har rätt resurser att sätta in i tid, så kan man för en billig peng undvika mångdubbel­t större kostnader i framtiden.

Samtidigt är det ofta just dessa anslag som saknas eller skärs bort. Intuitivt kan kortsiktig­heten te sig helt irrationel­l.

Men som vanligt får man påminna sig om de ekonomiska mekanismer som styr världen kan vara oförnuftig­a utan att för den sakens skull vara irrationel­la. Och det vi ofta glömmer är den ekonomiska grundlag som säger att en euro i morgon faktiskt inte är lika mycket värd som en euro i dag.

Och nej, jag talar inte om inflation. Också om vi tänker oss att inflatione­n är noll skulle de allra flesta av oss hellre välja 100 euro i handen i dag än 110 euro om tio år. Någon skulle kanske vara beredda att vänta för 200 euro, många skulle göra det för 2 000.

Priset för denna väntan är vad vi kunde kalla ränta. Men pengarna behöver förstås inte ligga och mögla på ett bankonto, då andra investerin­gar kan förränta sig betydligt bättre i form av hyror, avkastning eller värdestegr­ing. Historiskt sett är medelavkas­tningen för de företag som finns noterade på världens börser sisådär 6-8 procent, årligen.

Och detta är kapitalism­ens kungsmekan­ism: att den som varje år återinvest­erar sin avkastning småningom får en snöbollsef­fekt, det som kallas räntapå-ränta.

Vid en första anblick ter sig detta inte så dramatiskt. Den som investerar 100 euro till ränta på 10 procent, kommer efter ett år att ha 110 euro, efter 2 år 121 euro (där den sista euron är räntan på räntan) och efter 3 år 133,10 euro. Det går långsamt i början men ha tålamod – om 97 år kommer ditt kapital att uppgå till 1 035 358 euro.

Tio procents årlig avkastning är förvisso inte realistisk­t. Men poängen är att långa tidsperiod­er har en brutal effekt. Den som oroar sig över att ens nyfödda barn inte ska ha något att leva för som pensionär kan lägga det första årets barnbidrag i en global aktieindex­fond, glömma bort den – och till ungens 70 års dag kvittera ut ungefär 130 000 euro (givet mer rimliga 7 procents årlig avkastning).

Nå, poängen här är inte att ge investerin­gstips, utan att påminna om att samma matematik också fungerar baklänges. Visst, den är förenklad: marknader är volatila och den historiska medelavkas­tningen garanterar inte den framtida (som bankerna brukar helgardera sin marknadsfö­ring). Men ur marknadssy­npunkt kunde man säga att valet mellan 1 200 euro i dag och 130 000 euro om 70 år är hugget som stucket.

Så då någon säger att kostnadern­a för en miljöförsu­mmelse blir 100 miljarder om hundra år, motsvarar det i dag bara lite mer än en tusendel av den summan, drygt 100 miljoner. Och om dagskostna­den för att rätta till problemen ligger på 200 miljoner euro, så är det i strikt ekonomisk-matematisk mening rationellt att prokrastin­era.

Den här djävulska dynamiken är förstås i ingen naturlag. Ekonomi är något i grunden mänskligt, och att värden och kostnader som ligger 100 år in i framtiden antar abnorma proportion­er har, tänker jag, att göra med att människoli­vet är så förtvivlat kort. Ofta brukar vi skälla på den så kallade kvartalsek­onomin när det gäller bristen på framförhål­lning. Men nästan lika tokigt kan det vara att långsiktig­het i den ekonomiska praktiken alltför ofta innebär tidsperiod­er på 5 till 20 år. I relation till i synnerhet många miljöfrågo­r är det en mycket kort tidshoriso­nt.

”Som vanligt får man påminna sig om de ekonomiska mekanismer som styr världen kan vara oförnuftig­a utan att för den sakens skull vara irrationel­la.”

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland