Hufvudstadsbladet

Bottas på pallen i Spanien – motorprobl­em stoppade Räikkönen

Spaniens GP blev en fest för Mercedes, som kommit i gång efter en trög säsongsinl­edning. Lewis Hamilton var i en klass för sig och drygade ut VM-ledningen. – För första gången den här säsongen kände jag mig ett med bilen, sade Hamilton efter segern.

- SPT-SEBASTIAN BACKMAN

Lewis Hamilton dominerade F1loppet i Spanien från början till slut. Tävlingen var överlag rätt odramatisk – men det small till ordentligt i starten.

Romain Grosjean ställde till det för sig själv och andra genom att snurra och krascha in i ett antal bilar. På grund av missen tvingades Grosjean, Pierre Gasly och Nico Hülkenberg att avbryta.

Efter att säkerhetsb­ilen lämnat banan stack Hamilton i väg som en oljad blixt. Britten var ohotad och tog en högst komfortabe­l seger – den andra på raken. Mercedes hade den överlägset bästa bilen i Spanien och Hamilton utstrålade självförtr­oende efter målgången.

– Jag hade inte kunnat göra det här utan teamet. Nu ska vi fortsätta pressa på, sade Hamilton i F1:s segerinter­vju.

Hamilton leder nu VM-serien med 17 poäng ner till Sebastian Vettel.

För Ferraris del blev dagen en missräknin­g. Kimi Räikkönens tävling tog slut efter bara 25 varv. Finländare­ns bil tappade plötsligt all effekt och loppet var kört.

Räikkönen fick problem

– Jag har lite problem, sade Räikkönen kortfattat i Ferraris radio innan han tvingades avbryta.

Ferrari sjabblade också bort Sebastian Vettels pallplats genom en taktisk missräknin­g. Vettel körde om Valtteri Bottas i starten och låg tvåa då han gjorde ett andra depåstopp med 20 varv kvar. Det ledde till att han tappade två placeringa­r och Bottas steg tillbaka till tvåa.

Bottas gjorde bara ett depåstopp och fick kämpa med slitna däck under loppets slutskede. Red Bulls Max Verstappen jagade – men var aldrig nära att hota Bottas, som slutade tvåa.

– Jag ville fajtas om segern, men det här var ett fantastisk­t race för teamet. Om vi fortsätter så här kommer också jag att börja vinna, sade Bottas som fortfarand­e inte vunnit i år.

Verstappen ställde för övrigt till det för sig själv – igen. Han körde in i Lance Strolls bakdäck och söndrade sin framvinge. Nederlända­ren hade tur som klarade sig utan ett extra depåstopp och kirrade tredjeplat­sen.

– Vi hade tur med att Räikkönen avbröt. Framvingen ser inte så snygg ut, men den fungerade, sade Verstappen.

Bottas är ny trea i sammandrag­et efter att ha gått om Räikkönen. Bottas ligger 20 poäng efter Vettel och har tio poäng ner till sin finländska kollega.

F1-säsongen fortsätter om två veckor med en klassiker: Monacos Grand Prix.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/AFP/LLUIS GENE ?? Valtteri Bottas tappade i starten – men klarade av att knipa andraplats­en.
FOTO: LEHTIKUVA/AFP/LLUIS GENE Valtteri Bottas tappade i starten – men klarade av att knipa andraplats­en.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland