Hufvudstadsbladet

Liverpool tog sista Champions League-platsen

Spänningen dog snabbt i den sista omgången i Premier League-fotbollen. Liverpool gjorde 4–0 på Brighton och hade inga problem att säkra spel i Champions League nästa säsong. Swansea gör som väntat West Bromwich och Stoke sällskap i andraligan.

- HBL-TT

Ligaguldet hade redan delats ut, nedflyttni­ngstårar hade fallit och Europadröm­mar besannats.

I den sista omgången av Premier League återstod två frågor att besvara.

Liverpool och Chelsea gjorde upp om den sista av fyra Champions League-platser (Manchester City, Manchester United och Tottenham var klara för Europas finaste klubblagst­urnering sedan tidigare). Liver- pool behövde en poäng hemma mot Brighton – det blev tre.

Mohamed Salah gjorde 1–0 efter 25 minuter, Dejan Lovren satte 2–0 15 minuter senare och Dominic Solanke 3–0 i början av andra och Andrew Robertson avrundade till 4–0 på slutet. Samtidigt föll Chelsea med 0–3 borta mot Newcastle.

För Salah var hans mål det 32:a för säsongen. Därmed slog han rekordet för antal mål på en Premier League-säsong i det nuvarande 38 matcher långa formatet. Swansea var tvunget att ta in tre poäng och nio mål på Southampto­n för att rädda kontraktet. Ett litet hopp väcktes för Martin Olsson och Kristoffer Nordfeldt när Andy King gjorde 1–0 hemma mot Stoke redan efter 13 minuter – men sedan gick allt fel.

Ligasegrar­en Manchester City var inte nära att ”göra sitt” borta mot Southampto­n – Gabriel Jesus seger- mål, 1–0, på tilläggsti­d innebar ändå att seriesegra­ren nådde 100 poäng – och Stoke vände dessutom till seger mot Swansea på Liberty Stadium, 2–1.

Målfest på Wembley

Tränaren Arsène Wenger fick avsluta sin 22-åriga gärning i Arsenal med en seger. Pierre-Emerick Aubameyang gjorde matchens enda mål i bortamötet med Huddersfie­ld.

Tottenham tog farväl av tillfällig­a hemmaarena­n Wembley med ett riktigt målkalas, 5–4 mot Leicester. Erik Lamela och Harry Kane gjorde två mål var för Tottenham och Jamie Vardy blev tvåmålssky­tt för bortalaget. Kane kvitterade till 1–1 tre minuter efter Vardys öppningsmå­l och satte 5–4 lika kort tid efter Vardys 4–4.

?? FOTO: LEHTIKUVA/PAUL ELLIS ?? Liverpools Egyptiska mittfältar­e Mohamed Salah firar efter att ha satt bollen i mål i Premier League-matchen mot Brighton.