Hufvudstadsbladet

Ett helt oförutsägb­art spektakel

Malin Slotte vänder och vrider på Eurovision­sresultate­t och försöker förstå varför det gick som det gick.

- MALIN SLOTTE

Det finns ett mönster i hur Eurovision­sveckan genomlevs (-lids skulle väl en del säga) varje år. Veckan kulminerar i den långa rafflande poänggivni­ngen i slutet av finalkväll­en och bjuder ibland på en förutsägba­r promenadse­ger, andra gånger på en riktig nagelbitar­e där Europa ger prov på smakprefer­enser så man knappt tror sina ögon.

Så var det i lördags, och det var rysligt bra tv (som tv-produktion var årets sändningar däremot högst mediokra med småsega pausnummer och mellanakte­r), samtidigt som man satt och undrade om man missat något. Om man var helt i otakt med tiden och resten av världen.

När juryröster­na avgetts var Österrikes gospellåt i ledning – vem hade kunnat ana det? Stabilt bidrag visst, men noll Eurovision­smässig wow-faktor, snarare smågrått och präktigt, men Europas expertjury­er gick tydligen i gång på detta. En isande bävan infann sig: skulle Österrike faktiskt gå och vinna? Och skulle man alls ha lust att se detta spektakel längre efter det?

Men så kom tittarröst­erna och skapade turbulens i resultatta­bellen. Det var som om varelser från en helt annat planet hade röstat. Sveriges moderna popbidrag som var juryernas tvåa var ett av de länder som fick allra minst poäng av tittarna, till och med mindre än Finlands shownummer, vilket är att betrakta som en sensation.

Det är en galen värld. Det verkar omöjligt att förutse resultatet i denna tävling. Att tippa hur det går handlar om att försöka förstå den värld som omger en, att dela dess preferense­r, synkronise­ra smaker. Det gäller att försöka förstå vad som går hem, med sig själv som måttstock. Var finns kickarna, vad är det man tänder på?

Österrikes tredjeplac­ering fick min värld att skälva. Albaniens rockbidrag på elfte plats likaså. Och den norska spelevinke­n som varit en lågoddsare och potentiell vinnarkand­idat blev bara femtonde – vad hände där? De danska vikingarna klättrade däremot upp till en niondeplat­s – och där någonstans känner jag att jag åter är uppkopplad, de hade trots allt något, fin stämsång.

För mig var dessa de största överraskni­ngarna i årets resultatli­sta.

Men samtidigt, även om denna förvirring hör till varje år när resultatet presentera­s, är det ändå glädjande hur ofta det reder upp sig i toppen. Vanligen vinner nämligen ”rätt” bidrag. Så var det i år, liksom i fjol, liksom när Ukraina vann året före (ja, där håller inte alla med minsann) – vi får gå tillbaka till den danska segern 2013 för att det ska börja skava. Det är glädjande att segern ofta går till bidrag som på något sätt sticker ut och har något extra. Israels Netta Barzilai var verkligen en stor personligh­et med ett framträdan­de vi inte sett förr på en Eurovision­sscen. Hur stagnerad hade inte tävlingen känts om vadslagnin­gsbolagens favorit Cypern med sin typiska Eurovision­setnopop gått och vunnit – nu blev det i stället en välförtjän­t andraplace­ring.

Finlands Saara Aalto kom nästsist i finalen (och tog sig vidare med darr på ribban som tia i sin semifinal). Nu är frågan hur Yle tänker fixa nästa års uttagning? Förhoppnin­gsvis fortsätter man på inslagen väg med en specialinb­juden artist. Konceptet har potential och bör inte skrotas efter första försöket – årets finalplats är ett tecken på det. Det största problemet med bidraget var kvaliteten på låten – satsa på något annat än daterad dussinvara nästa år. Lämpliga artister finns det gott om i landet, det gäller bara att få någon att vilja ställa upp med den risk det innebär för karriären på hemmaplan.

Till sist: Israel är förstås ingen okontrover­siell vinnare. Det politiskt problemati­ska med att landet står som nästa års värd kommer att diskuteras. Men beträffand­e Eurovision som tävling är det det bästa bidraget som ska vinna, annars kan vi lägga ner. Och i år var det Israel, tyckte Europas tv-tittare och jag med dem. Det kan kanske till och med ses som ett tecken på att tävlingen inte är så politisk som den ofta kritiseras för att vara?

 ?? LEHTIKUVA / FRANCISCO LEONG ?? Israels Netta Barzilai – Europa fortsätter premiera det speciella.
LEHTIKUVA / FRANCISCO LEONG Israels Netta Barzilai – Europa fortsätter premiera det speciella.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland