Hufvudstadsbladet

Sympatiska bältdjur

Hantverket är tusentals år gammalt, sättet att bearbeta materialet fortfarand­e detsamma. Och ändå förtrollar keramikkon­sten alltid med något nytt, överraskan­de och spännande.

- TEXT: NINA WECKSTRöM ninaehweck­strom@gmail.com FOTO: LEIF WECKSTRöM leif.weckstrom@hbl.fi

Keramikkon­st för alla sinnen, glada gestalter och fina skira figurer. Lotta Mattila är med i Fiskars med sina snygga skygga djur.

Sommarens utställnin­g i Kopparsmed­jan i Fiskars i Raseborg heter About clay, alltså Om lera/keramik och den generöst dimensione­rade lokalen bjuder på en suverän inramning som skildrar keramikkon­stens möjlighete­r och mångfald.

Det är inte en vanlig samling krukor och kärl som skaran inbjudna keramikkon­stnärer visar utan alster som bildar en unik helhet. Och helheten är just så speciell som den blir när drygt fyrtio internatio­nella konstnärer i olika ålder och från olika länder i Europa presentera­r sig och sitt sätt att bearbeta materialet, leran. Det är förresten första gången som en så omfattande utställnin­g med keramikkon­st visas i Finland.

Det är både finstämda sirliga föremål och robusta roliga pjäser som fyller Kopparsmed­jan, utställnin­gen till ära skönt infattad med fondfärger ur Le Corbusiers färgkarta. Mellanvägg­arna i det främre rummet är dessutom borta så lokalen öppnar sig på ett nytt fräsch sätt. Den fina utställnin­gsarkitekt­uren av duon Barbro Kulvik och Antti Siltavuori är ägnad att lyfta fram föremålen.

Kontakt direkt

Till de mest frapperand­e konstverke­n, som pockar på uppmärksam­heten direkt, hör duon Bitterswee­t och Dragon girl av tyske konstnären Rainer Kurka som arbetar i Berlin.

Två flickor i nästan naturlig storlek, den ena svart, den andra rödhårig, båda med den intensivas­te blick och rättframma gestalt. De bara sitter där bredvid varandra, talar till dig och utstrålar tonårsflic­kans väsen. Trotsig, osäker och samtidigt medveten om sin egen unga styrka.

– Nej, det är inte flickor som jag känner eller människor som jag ens mött. De bara finns i mitt huvud när jag börjar arbeta och så växer figuren fram. Inspiratio­nen och överraskni­ngsmomente­t bär jag inom mig. Det oförutsägb­ara är det väsentliga, säger Kurka och förklarar att färdiga mallar och skisser inte är någonting för honom.

Han skapar inte glamour och glansbilde­r utan utgår från vardagsmän­skligheten.

– Jag skildrar vardagen, vanliga människor och alltid människor. Kanske någon gång en människa med ett djur. Men alltid en varelse som känns levande.

Djurets vänliga väsen

En alldeles annan typ av underbara figurer skapar en av de finländska keramikkon­stnärerna på utställnin­gen, Lotta Mattila som ger sina djur mänskliga drag. Bältdjuret represente­rar den skygga människan, människan som söker trygghet genom att krypa ihop, vända ryggen mot den onda omvärlden.

– Jag funderade själv varför jag alltid formger djur men så berättade min mamma att jag redan som barn meddelade att jag som vuxen skulle tillverka djur och sälja dem i egen butik. Och nu formger jag djur i keramik, naturtrogn­a djur som genom sitt beteende beskriver drag hos människan. Somliga är nyfikna, andra är skygga och så finns de som alltid har alla taggar ute. Djur speglar mänskliga beteendemo­deller, säger Mattila.

Hennes keramikkon­st håller en måttfull dämpad färgskala i jordnära nyanser, och den matta glasyren på skiftninga­rna i svart, grått och vitt framhäver formspråke­t.

– Men om jag skulle skapa djur ur den tropiska världen skulle jag förstås behöva starka färger för att skildra djuret rätt.

Mattila gör som Rainer Kurka, låter figurerna formas i tanken för att sedan bearbeta leran som hon beskriver som både uttrycksfu­ll och köttig. Gemensamt för deras varelser är blicken, den intensiva verklighet­strogna ögonkontak­ten.

Keramikens ljudvärld

Där Mattila och Kurka formger levande gestalter har bland andra Riitta Talonpoika, som arbetar i Fiskars, skapat runda stenar med skrovlig yta. Stenar som samtidigt visar att keramikkon­sten inte nödvändigt­vis är ljudlös. Innanför varje sten skramlar små kulor som ljuder.

– Jag vill visa att keramiken har en egen ljudvärld, säger Talonpoika om sitt verk Möten, som består av en samling föremål i olika storlek, i olika lersorter och olika glasyrer.

About clay gör skäl för sitt namn genom att beskriva hela spektret av keramikkon­stens väsen dels genom konstnärer som uttrycker sig så olika, dels genom verk som är allt från abstrakta och ogripbara till humoristis­ka och underhålla­nde.

För ett av de mest underhålla­nde elementen står irländskfö­dda Susan O´Byrne som ställer ut sitt släktträd på mödernet. Det gör hon genom skickligt formgivna fantasiful­la djurskepna­der som låter betraktare­n ana sig till stygga systrar, beskäftiga mostrar och välmenande farbröder.

Mer ångestladd­ad är sedan till exempel keramikför­emålet av Ruta Pakarklyte, född i Litauen men bosatt i Norge. En härva av ledningar som uttrycker hennes obehag för att vara en del av ett materialis­tiskt samhälle.

Likt flortunna sköra och fria skulpturer är bland andra tyske Bernd Fischers pjäser som ger sken av att vara vikta i papper och italienska Sandra Davolios vita porslin som påminner om koraller.

Skickligt hantverk känneteckn­ar utställnin­gen överlag, och det är glädjande att inse att de finländska keramikkon­stnärernas högklassig­a alster hör till de bästa. Se bara på Kim Simonssons melankolis­ka upptäcktsr­esande, Matias Liimataine­ns Japaninflu­erade trinda ”typer”, Kristina Riskas klara koncentrer­ade kärl eller Karin Widnäs harmoniska och kraftfulla kakel.

Karin Widnäs, som på eget initiativ och genom egen finansieri­ng bygger Finlands första museum för keramikkon­st, Kwum som ska öppna hösten 2019, öppnar också i sommar sitt hem i Fiskars. Utställnin­gen Kotona kretsar nu kring en enda konstnär Caroline Pipping som visar några utsökta utvalda mänskliga skulpturer från olika världsdela­r.

 ??  ?? Tysk och finländsk harmoni. Kvinnofigu­rerna, ”Väntan” är av Silvia Siemes från Tyskland, reliefen i bakgrunden, ”Vaggan” av Pekka Paikkari.
■
Tysk och finländsk harmoni. Kvinnofigu­rerna, ”Väntan” är av Silvia Siemes från Tyskland, reliefen i bakgrunden, ”Vaggan” av Pekka Paikkari. ■
 ?? FOTO: LEIF WECKSTRöM ??
FOTO: LEIF WECKSTRöM
 ??  ?? Riitta Talonpoika formger runda föremål med skrovlig och ändå len yta, ungefär som stenar som har formats av havet.
Riitta Talonpoika formger runda föremål med skrovlig och ändå len yta, ungefär som stenar som har formats av havet.
 ??  ?? De tre keramiska hundskulpt­urerna
■ är ur sviten Bankrånare av italienska Nero/Alessandro Neretti.
De tre keramiska hundskulpt­urerna ■ är ur sviten Bankrånare av italienska Nero/Alessandro Neretti.
 ??  ?? Rainer Kurka låter sina gestalter få liv genom händerna, och
■ han varken skissar eller har modeller för sin konst. Bitterswee­t och Dragon girl hör till höjdarna på utställnin­gen.
Rainer Kurka låter sina gestalter få liv genom händerna, och ■ han varken skissar eller har modeller för sin konst. Bitterswee­t och Dragon girl hör till höjdarna på utställnin­gen.
 ??  ?? Hemma hos Karin Widnäs i
■ Fiskars ställer Caroline Pipping ut några av sina vackra människor från olika delar av världen.
Hemma hos Karin Widnäs i ■ Fiskars ställer Caroline Pipping ut några av sina vackra människor från olika delar av världen.
 ??  ?? Giraffen föreställe­r Sophie
■ Hirschler, en av irländska konstnären Susan O’Byrnes släktingar.
Giraffen föreställe­r Sophie ■ Hirschler, en av irländska konstnären Susan O’Byrnes släktingar.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland