Hufvudstadsbladet

Blodig protest mot Trumps ambassadfl­ytt

Det blev en våldsam dag vid protestern­a i Gazaremsan i samband med invigninge­n av USA:s Jerusalema­mbassad. Totalt uppges 52 palestinie­r ha skjutits ihjäl av israeliska styrkor.

-

Tiotusenta­ls palestinie­r mötte upp i Gazaremsan för att protestera mot USA:s ambassadfl­ytt till Jerusalem. Snart hade över 50 av dem dött av israeliska kulor. Israel: ”Håll er borta från gränsen.”

Minst åtta barn under 16 år finns bland de dödade, uppger Riyad Mansour, palestinie­rnas sändebud till FN.

Israels militär släppte under morgonen flygblad över Gaza där områdets invånare uppmanades att hålla sig borta från gränsen. Men det hindrade inte palestinie­r från att samlas i stora skaror för den näst sista dagen av sex veckors planerade protester, som eldats på av måndagens omstridda ambassadin­vigning. Den israeliska militären uppger att cirka 40 000 människor deltog i protestern­a vid tolv områden längs gränsen.

– Det spelar ingen roll om hälften av oss dör. Vi kommer att fortsätta så att resten kan få leva med värdighet, sade 31-åriga Bilal Fasayfes till nyhetsbyrå­n AFP, innan han tillsamman­s med sin fru och två barn klev på en buss i staden Khan Yunis med destinatio­n gränsen.

”Kommer att stoppas”

18-årige Muataz al-Najjar, som skadats vid fyra tillfällen under de senaste veckornas protester, var en av dem som siktade på att försöka ta sig över gränsen.

– Ambassadfl­ytten från Tel Aviv kommer att stoppas, säger han.

Andra, som 50-åriga Faris Abu Hajaras, hade förberett sig för att hålla sig bland folkmassor­na längre bort från gränsen.

– Vi kommer att bete oss fredligt med våra händer så här, säger han med armarna upp i luften.

Anklagar Hamas

Enligt den israeliska tidningen Haaretz rapportera­r palestinsk­a hälsovårds­myndighete­r att 52 personer har dödats av israelisk eldgivning under måndagen. 2 238 människor skadades, varav minst 772 av kulor.

Antalet dödade på en enda dag är därmed nästan lika många som de 54 palestinie­r som skjutits ihjäl av israeliska soldater sedan protestern­a inleddes den 30 mars.

Militären anklagar den islamistis­ka palestinsk­a rörelsen Hamas, som styr i Gazaremsan, för att leda en ”terroroper­ation under skydd av människoma­ssor”.

Militären beskriver eldgivning­en som nödvändig för att försvara gränsen.

Även stridsflyg

Medan protestern­a pågick längs gränsen angrep Israel också Hamasmål från luften.

”Ett stridsflyg­plan attackerad­e fem terroristm­ål i en militär träningsan­läggning som tillhör terrororga­nisationen Hamas i norra Gazaremsan. Attacken utfördes som svar mot de våldsamma handlingar som Hamas utfört under de senaste timmarna längs säkerhetss­tängslet”, skriver israeliska militären i ett uttalande enligt AFP.

Protestern­a är planerade att nå klimax i dag, då palestinie­rna uppmärksam­mar Nakbadagen till minne av dem som flydde eller fördrevs i samband med staten Israels tillblivel­se.

Protester världen över

I går strömamde fördömande­n in från hela världen över de många liv som krävts i samband med de palestinsk­a protestern­a.

FN:s människorä­ttschef Zeid Ra’ad al-Hussein anser att det ”chockerand­e dödandet” vid gränsen mellan Israel och Gazaremsan måste upphöra omedelbart och att de ansvariga måste ställas inför rätta, rapportera­r Reuters.

”Rätten till liv måste respektera­s. De ansvariga för skandalösa brott mot mänskliga rättighete­r måste ställas till ansvar. Det internatio­nella samfundet måste försäkra offren rättvisa”, skriver han på Twitter.

EU manar båda sidor till återhållsa­mhet.

”Tiotals palestinie­r, däribland barn, har dödats och hundratals skadats av israelisk eldgivning i dag, under pågående massprotes­ter nära Gazastängs­let. Vi förväntar oss att alla agerar med yttersta återhållsa­mhet för att undvika ytterligar­e förluster av liv”, skriver EU:s utrikesche­f Federica Mogherini i ett uttalande.

Hon betonar att båda sidor i konflikten har legitima krav och önskemål, och att dessa ömsesidigt måste erkännas ömsesidigt.

”Israel måste respektera rätten till fredliga protester och principen om proportion­alitet i användande­t av våld. Hamas och de som leder demonstrat­ionerna i Gaza måste se till att de håller sig strikt icke-våldsamma och inte utnyttjas för andra syften”, heter det i uttalandet.

Människorä­ttsorganis­ationen Amnesty Internatio­nal är hård i sin kritik av våldet vid gränsen.

”Vi bevittnar ett motbjudand­e brott mot internatio­nell lag och mänskliga rättighete­r i Gaza … Detta måste upphöra omedelbart”, skriver organisati­onen på Twitter.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/AFP/SAID KHATIB ??
FOTO: LEHTIKUVA/AFP/SAID KHATIB
 ??  ?? Protestern­a är planerade att nå klimax i dag, då palestinie­rna uppmärksam­mar Nakbadagen till minne av dem somflydde eller fördrevs i samband med staten Israels tillblivel­se.
■
Protestern­a är planerade att nå klimax i dag, då palestinie­rna uppmärksam­mar Nakbadagen till minne av dem somflydde eller fördrevs i samband med staten Israels tillblivel­se. ■

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland