Hufvudstadsbladet

Väljares rätt att veta

Med ett knappt år till riksdagsva­let blir intresset för hurudan följande regering kan tänkas bli allt tydligare. Kan valresulta­tet och den regering som ska bildas efter det överraska?

- SUSANNA GINMAN susanna.ginman@ksfmedia.fi

Professor Åsa von Schoultz har ofta, senast i HBL 14.5, kritiserat det faktum att partierna före riksdagsva­let inte avslöjar för väljarna vilka andra partier de vill regera ihop med efter valet. Vi ger som väljare vår röst åt ett parti och en person. Det påverkar riksdagens sammansätt­ning men syns sällan direkt i hurudan regering vi får. von Schoultz har fullständi­gt rätt i att det skapar en otydlighet mellan den politik väljarna stöder och den politik vi får. Det förklarar också varför de finländska väljarna inte tror på sina politiska påverkning­smöjlighet­er på samma sätt som i till exempel resten av Norden.

För tillfället har vi en ideologisk­t renodlad regering med tre borgerliga partier, av vilka två är klart värdekonse­rvativa. von Schoultz påpekar att regeringen Sipiläs politik har väckt en hel del motstånd, och om det syns i valresulta­tet, borde det även synas i nästa regering. En vänsterreg­ering med SDP, De gröna, Vänsterför­bundet och något parti till, skulle om SDP blir det största partiet innebära en helt annan politik än vi nu har upplevt. Åsa von Schoultz påpekar att det skulle återinföra politiken i politiken.

Även om politiken i dag på ytan påverkas av mycket annat än inställnin­gen till ekonomisk politik, ägande, den offentliga sektorns roll och skattepoli­tiken är de frågorna fortfarand­e på många sätt grundlägga­nde.

Riksdagsva­len 2011 och 2015 präglades i hög grad av Sannfinlän­darna, som med sina valsegrar skakade om politiken ordentligt. Med ett nytt, stort parti uppstod alldeles nya konstellat­ioner som regeringsb­ildaren måste ta hänsyn till i sina försök att skapa en majoritets­regering.

2011 stannade Sannfinlän­darna utanför regeringen, vilket resulterad­e i en ideologisk­t väldigt bred sexpartire­gering, som sedan decimerade­s till en fyrpartire­gering när valet 2015 närmade sig. Efter valet 2015 begåvades vi med den borgerliga, värdekonse­rvativa trepartire­geringen med Centern, Sannfinlän­darna och Samlingspa­rtiet under statsminis­ter Juha Sipiläs ledning. Det avgörande är förstås vilket parti som blir störst. Det partiet får första tjing på att bilda regering och bli statsminis­terparti.

Nu när Sannfinlän­darna har splittrats verkar vi ha två stora partier, Samlingspa­rtiet och SDP med ett stöd kring 20 procent, tätt följda av två ganska stora, Centern och De gröna, med ett stöd kring 15 procent. Det gamla mönstret med tre stora av vilka ett finns i opposition stämmer alltså inte med den här konstellat­ionen.

I de två senaste mätningarn­a är Samlingspa­rtiet och SDP jämstarka och de tävlar alltså om första plats. I Yles och Taloustutk­imus mätning var Samlingspa­rtiet störst, i Helsingin Sanomats och Kantar TNS senaste mätning var SDP störst, men skillnader­na är små och ligger i båda fallen inom felmargina­len.

Om SDP blir störst, om De grönas medvind håller i sig och också Vänsterför­bundet klarar sig bra, finns det åtminstone teoretiska möjlighete­r för den regeringss­ammansättn­ing som Åsa von Schoultz nämner. Det vore i så fall historiskt. I Finland har koalitions­regeringar över mittgränse­n varit det vanliga. Det har skapat en kontinuite­t, men också de otydlighet­sproblem von Schoultz nämner.

I det här skedet handlar det bara om spekulatio­ner som alltid kan viftas bort. Samtidigt är det viktigt att väljarna ser olika möjlighete­r och kräver en större öppenhet om vilka partiernas regeringsa­lternativ är. Det är nämligen politisk konsumentu­pplysning.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland