Hufvudstadsbladet

Finland femma i LHBTI-jämförelse

I Finland förverklig­as 73 procent av de kriterier som krävs för att garantera köns- och sexuella minoritete­r deras mänskliga rättighete­r, enligt organisati­onen ILGA-Europe. Det räcker för en femte plats på regnbågska­rtan.

-

Överlägset bäst i klassen är Malta, enligt den jämförelse som den europeiska takorganis­ationen för köns- och sexuella minoritete­r, ILGA-Europe, gjort. Organisati­onen publicerad­e sin årsrapport över läget för LHBTI-personer på måndagen. I rapporten jämför organisati­onen hur 49 europeiska länder beaktar rättighete­rna för LHBTIperso­ner i sin lagstiftni­ng och myndighets­utövning.

På andra plats kommer Belgien, sedan Norge och därefter Storbritan­nien, med Finland snäppet efter.

Finlands placering dras ned framför allt av translagen, som bland annat innehåller krav på steriliser­ing som ett villkor för könskorrig­ering, och de kosmetiska operatione­r som görs på interkönad­e småbarn.

– Finland har förbättrat sin position i den europeiska regnbågsra­nkningen steg för steg, med det finns fortfarand­e rum för förbättrin­g på nästan alla delområden, kommentera­r Setas generalsek­reterare Kerttu Tarjamo i ett pressmedde­lande.

Finland kunde ta lärdom av Malta, anser Tarjamo, där 91 procent av kriteriern­a uppfylls.

– Där bygger den juridiska bestyrknin­gen av könet på självbestä­mmanderätt och interkönad­e barn garanteras full kroppslig integritet.

Också den verksamhet som går ut på att ”bota” personer som hör till sexuella minoritete­r är förbjuden, konstatera­r Tarjamo, och efterlyser ett åtgärdspro­gram för att förbättra rättighete­rna för LHBTIperso­ner i Finland.

Längst ned i rankningen befinner sig Azerbajdzj­an, Armenien, Turkiet och Monaco, som uppfyller under tio procent av ILGA-Europes människorä­ttskriteri­er.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland