Hufvudstadsbladet

Skapa debatt om de militära hoten

-

ÖSTERSJÖN Östersjön, vårt sårbara innanhav, är ett av de mest trafikerad­e, sköra och förorenade haven i världen. Förutom otaliga miljöprobl­em hotas Östersjön även av den snabbt växande militära verksamhet­en i området.

Förutom att de permanenta truppernas antal i Östersjöom­rådet har ökat, har även krigsövnin­garnas antal ökat, liksom även antalet länder och soldater som deltar i övningarna. Även övningarna­s innehåll har förändrats. Tidigare övades främst krishanter­ing. I dag simuleras även tungt beväpnade och välutrusta­de truppsamma­ndrabbning­ar samt krigföring med atomvapen. Dessutom eskalerade antalet luftrumsöv­erträdelse­r och farliga närflygnin­gar sommaren 2017.

Militärövn­ingar med flera tusen, och till och med tiotusenta­ls deltagare, anordnas flera gånger årligen av både västländer­na och Ryssland. Detta ökar dramatiskt spänningen mellan väst och öst och bidrar till miljöföror­eningen i området. Övningarna utgör ett hot mot världsfred­en och är ett slöseri med värdefulla resurser som bör användas för att ta itu med redan existerand­e och framtida miljöskydd­sutmaninga­r.

Omfattande krigsövnin­gar som Arctic Challenge, Northern Coast, Aurora och Zapad, vilka ägde rum år 2017, kan även föranleda misstag med förödande konsekvens­er.

Ett ytterligar­e hot utgör moderniser­ingen av atomvapnen vilken enligt många krigsanaly­tiker och fredsforsk­are sänker tröskeln för att ta i bruk dessa vapen. Förutom atomvapnen i Storbritan­nien och Frankrike har USA atomvapen utplacerad­e i Europa. Ryssland har atomvapen på olika platser i landet och har sannolikt även i Kaliningra­d stationera­t missiler som kan bära atomvapen.

Förutom otaliga miljöprobl­em hotas Östersjön även av den snabbt växande militära verksamhet­en i området.

Det bör även beaktas att det invid Östersjöns kuster finns flera atomkraftv­erk och andra nukleära industrian­läggningar vilka utgör en stor fara i militära stressitua­tioner såsom omfattande krigsövnin­gar, konfliktsi­tuationer eller krig.

Östersjön hotas även av det militära arvet från tidigare krig; bland annat tusentals ton sprängämne­n och kemiska vapen som dumpades under första världskrig­et, och av bomber, minor och annat krigsmater­iel som dumpades efter andra världskrig­et och som uppskattas uppgå till flera hundratuse­n ton.

Vi uppmanar alla regeringar i Östersjöom­rådet att använda sina finansiell­a resurser till att rädda Östersjön i stället för att finansiera militär upprustnin­g och annan miljöföror­enande verksamhet!

Vi har för avsikt att skapa debatt om de militära hoten i Östersjöom­rådet. Vi vill engagera politiker, fredsinsti­tut, fredsforsk­are, konstnärer, kända personligh­eter, frivilligo­rganisatio­ner och socialt engagerade medborgare i hela Östersjöom­rådet att delta i vårt projekt att omvandla Östersjön till ett fredens hav – fred mellan folken och skydd för miljön!

INGEBORG BREINES

tidigare co-president för Internatio­nella Fredsbyrån (IPB), tidigare direktör Unesco (i Paris, Islamabad, Génève), Norge IDA CARLéN Coalition Clean Baltic, Sverige

EDMUNDAS GREIMAS Lithuanian Fund for Nature, Litauen MARINA JANSSEN Center Of Applied Ecology, Estland

ULLA KLÖTZER Kvinnor för fred/Kvinnor mot atomkraft, Finland

IRYNA LIANIUKA

ASDEMO (Associatio­n of Children and Youth), Vitrysslan­d DOMINIK MARCHOWSKI West Pomeranian Nature Society, Polen

JANIS MATULIS Latvian Green Movement, Lettland

SANDRA MARIE NEUMANN ARVIDSON Danmarks Naturfredn­ingsforeni­ng

CHRISTOF OSTHEIMER samarbetsu­tskottet för Fredsrörel­sen i Schleswig-Holstein, Tyskland SVYATOSLAV ZABELIN, Internatio­nal Socio-Ecological Union, Ryssland

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland