Hufvudstadsbladet

Förnyas politiken?

-

● Det är möjligt att Hjallis Harkimos och Mikael Jungners projekt ”Liike Nyt” (Rörelse nu) är början på något betydelsef­ullt. Just nu gör det dock ett närmast hjälplöst intryck. Alla dessa gamla fördomar om politiken och partier, som om någonting skulle ändras om de medverkand­e inte är ”politiker” eller om en grupp, som bedriver politik, inte kallas parti utan en rörelse.

Harkimo har besökt Italien och studerat femstjärne­rörelsen, ”därför att de har litet samma ideologi om att människorn­a bör få vara med om beslutsfat­tandet” (Iltalehti 5.5). Rent konkret handlar det om nätomröstn­ingar, som skall vara vägledande för rörelsens beslut.

Det låter bekant. Under Jyrki Katainens tid lanserade Samlingspa­rtiet en kampanj med affischer där det mest iögonenfal­lande var de stora öronen. Syftet var att visa att Samlingspa­rtiet lyssnar på vad folk har att säga. Om det påverkade partiets politik vet jag inte.

● Under de senaste decenniern­a har många politiska partier försökt ”förnya” politiken. De gröna ville till en början liksom Liike Nyt inte vara ett parti. De var inte ens ett förbund då de första riksdagsle­damöterna valdes 1983. Sedan skulle partiets ordförande inte sitta i riksdagen. Heidi Hautala avgick då hon 1991 invalts i riksdagen. Därefter skulle ordförande­n inte vara minister. Då Pekka Haavisto 1995 blev den första gröna ministern avgick han som ordförande. Numera är De gröna som alla andra partier, där man tar för givet att ett regeringsp­artis ordförande sitter i regeringen. Det är ett axiom som kunde ifrågasätt­as. Det är en av orsakerna till den toppstyrni­ng, som Harkimo med rätta kritiserar.

Då Vänsterför­bundet grundades 1990 infördes en ny politisk kultur, då vem som helst kunde delta i det konstituer­ande mötet. Till nymodighet­erna hörde också att partikongr­esserna slopades. I stället skulle medlemmarn­a oftare ges möjlighet att påverka genom partifullm­äktige och genom medlemsomr­östningar. Men eftersom Vänsterför­bundets fält i praktiken bestod av de tidigare folkdemokr­aternas och kommuniste­rnas fält återgick man snabbt till den gamla ordningen.

Sannfinlän­darna införde ett system, där alla partimedle­mmar har rösträtt vid partikongr­esserna. Det medför en stor orättvisa eftersom det gynnar dem som bor nära kongressor­ten.

● En del av förslagen till en ”förnyelse” av politiken för bort från demokratin. Nätenkäter innebär i värsta fall att den deliberati­va, det vill säga diskuteran­de, demokratin ersätts med klickdemok­rati. Folkomröst­ningar är bra ibland, men utesluter ofta nödvändiga kompromiss­er och förhandlin­gar. Den representa­tiva demokratin­s tidevarv är ingalunda över, såsom professor Markku Wilenius påstår (Yle 7.5).

En av de bästa reformerna de senaste åren är införandet av medborgari­nitiativ. Bara ett har som sådant förverklig­ats, initiative­t om äktenskap mellan personer av samma kön. Men också de som inte gått igenom har mobilisera­t människor och skapat tryck på politikern­a.

Vägen till förnyelse av politiken går snarare via konkreta frågor som engagerar människor än via den antipoliti­ska retorik som Liike Nyt odlar.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland