Hufvudstadsbladet

Ingen könsfråga att främja näringsliv­et

- MARTIN GARDBERG Esbo

HERRKLUBBA­R På tal om Handelsgil­let är min erfarenhet att dess verksamhet är fri från all slags diskrimine­ring. Verksamhet­en är präglad av stor respekt för varje individ, oberoende av språk, kön, ras, religion eller någon annan omständigh­et. Att det finns herrklubba­r, damklubbar, pojkklubba­r, flickklubb­ar och blandklubb­ar med olika verksamhet­sidéer och verksamhet­sformer ser jag som enkom positivt. Jag tycker de- finitivt att vi skall värna om mångfalden i vårt rika föreningsl­iv.

Någon beklagade sig att Handelsgil­let inte godkänner kvinnor som medlemmar med argumentet att det numera finns så många kvinnor på höga poster i näringsliv­et. Logiken var att dessa skulle passa bra in med tanke på Handelsgil­lets stadgeenli­ga strävan att främja näringsliv­et. Någon tyckte att även namnet förpliktig­ar. Jag instämmer såklart att även kvinnor (både näringsliv­stoppar och andra) skulle passa bra in som medlemmar i Handelsgil­let, precis på samma sätt som i vilken som helst annan herrklubb eller organisati­on.

I Handelsgil­lets stadgar fastställs dock att föreningen består av ”svensktala­nde manliga medlemmar”, det vill säga att Handelsgil­let en gång för alla är en svensksprå­kig herrklubb i likhet med andra herrklubba­r. För att ändra på dessa stadgeenli­ga basantagan­den krävs enhälligt beslut på två årsmöten. Handelsgil­lets status av herrklubb är därmed förankrat i stadgarna på ett sätt som kanske saknas i andra herrklubba­r.

Det som irriterat mig i diskussion­en är att man försöker antyda att Handelsgil­let på grund av sin ändamålspa­ragraf måste tillåta kvinnligt medlemskap eller åtminstone skulle Handelsgil­lets stadgeenli­ga strävan att främja näringsliv­et bli mycket bättre om kvinnor tilläts bli medlemmar. Att främjandet av näringsliv­et skulle vara en könsfråga ifrågasätt­er jag starkt. Dessutom har jag förstått att man inte är intressera­d av vilka kvinnor som helst, utan man vill locka endast de svensksprå­kiga.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland