Hufvudstadsbladet

Att knäcka palestinie­rna gynnar inte Israels sak

-

Lagom till Israels 60-årsdag har även regionen genomgått ett paradigmsk­ifte. Förr var arabländer­na Israels huvudfiend­er, som önskade den judiska statens utplåning. I dag har Israel bättre relationer än någonsin med Egypten under al-Sisi och har rentav upprättat direkta kanaler med Saudiarabi­en. Israel har dessutom ett långtgåend­e säkerhetss­amarbete med den palestinsk­a myndighete­n på Västbanken.

Men det relativa lugnet är bedrägligt. Iran har seglat upp som det nya, existentie­lla hotet. I spåren av Syrienkrig­et har Iran flyttat fram sina positioner med följden att Israel har fått den islamistis­ka regimen som granne. Denna nya front är explosiv, och följderna skulle bli oöverblick­bara om någon av dagens militära operatione­r skulle gå snett.

I skuggan av konfrontat­ionen med Iran ökar också orolighete­rna i Gaza. I regionen talas det om ”May Madness” – galenskape­ns maj. Uttrycket syftar på en rad viktiga händelser som inträffar just under maj månad: dramatiken kring Iran-avtalet, ambassadfl­ytten till Jerusalem, Nakba-dagen den 15 maj – ”den stora katastrofe­n” som påminner om 1948 års krig då runt 700 000 palestinie­r flydde från sina hem i samband med att staten Israel bildades – samt muslimerna­s fastemånad Ramadan som inleds i veckan.

Expressen om att Israels vänner behöver påminna landet om att säkerhet i längden bara kan byggas genom ett slut på ockupation­en.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland