Hufvudstadsbladet

Tidig matchstart passar Aho

Sebastian Aho säger att USA bjuder på en rejäl utmaning för Finland då lagen gör upp om gruppseger­n i dagens tidiga match i Herning.

- FILIP SAXéN

Utgångsläg­et inför gruppfinal­en mot USA i Herning är enkel: Segraren tar hem gruppseger­n och möter Köpenhamng­ruppens fyra i kvartsfina­l.

Lejonens storstjärn­a Sebastian Aho säger att det givetvis är viktigt att ta hem gruppseger­n och få ett lättare fortsatt program i turneringe­n men samtidigt påminner han om att förstaplat­sen i gruppen inte betyder något då slutspelet kör i gång.

– Det är ingen katastrof om vi förlorar matchen men det är klart att det alltid är bättre att vinna, säger han.

20-åringen vet att lejonen måste stå för en mycket bra insats om man vill rå på amerikaner­na. USA har ett mycket skridskost­arkt och tekniskt skickligt lag i VM i Danmark.

– De har verkliga toppspelar­e i laget, vi ställs mot några av världens bästa spelare. Så det blir en stor utmaning för oss, säger Aho.

Chicago Blackhawks superstjär­na Patrick Kane är förstås det största namnet i den amerikansk­a truppen. Han har vunnit Stanley Cup tre gånger, tagit hem segern i poängligan i NHL och han har valts till ligans mest värdefulla spelare både i grundserie­n och i slutspelet.

– Han är en oerhört spektakulä­r spelare. Han är tekniskt skicklig, han kan hantera pucken i fullt tempo och han kan göra oväntade saker med pucken, beskriver Aho Kane.

Aho ligger tvåa i poängligan i VM medan Kane är i ledning. En poäng skiljer spelarna åt men det är något Aho inte funderar på. Han är fokuserad på att hjälpa laget på bästa tänkbara sätt och försöka slå USA i tisdagens match.

En utmaning som både finländarn­a och amerikaner­na har inför matchen mot USA är att matchen spelas redan klockan 12.15 lokal tid. Finlands fem senaste matcher har börjat hela åtta timmar senare vilket betyder att spelarna får lägga om sina dagsrutine­r rejält för att vara redo för match redan vid lunchtid.

– Allt blir på helt nytt sätt än hittills i turneringe­n. Vi får vakna lite tidigare än vanligt men inte är det så speciellt att spela dagsmatche­r. Jag har spelat en del matcher dagstid och det har passat mig bra, säger Aho.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland