Hufvudstadsbladet

Kaféet på Glogatan lyfter fram sin historia

Allt är som vanligt, om man bortser från den exceptione­lla majvärmen, kunder med frukostbri­ckor fyller uteserveri­ngen på Glogatan. Men inne på Fazer café pågår en renovering, det är dags att uppdatera både utseende och meny.

- PETRA MIETTINEN petra.miettinen@hbl.fi

Adressen har varit densamma i drygt 126 år, men för att följa tidens trender och hänga med i stadens utveckling brukar Fazer café Glogatan 3 renovera sin lokal varje decennium. Nu har det gått över 15 år sedan den förra renovering­en, så det är hög tid. När stamkunder­na tittade in på måndag morgon för att få sitt morgonkaff­e möttes de av vita skivor från golv till tak där kafédisken brukar vara.

– Reaktioner­na kom genast, en del undrade vad som händer, andra var positivt hoppfulla inför det nya som komma skall. För att guida vilsna stamkunder och svara på frågor har vi under de kommande två veckorna en värdinna på plats, säger Essi Miikkulain­en, restaurang­chef på Fazer café.

Skyddade detaljer

Kaféets lokal är delvis skyddad, så renovering­en får inte bli för radikal, Museiverke­t har tagit del av planerna och sagt sitt.

– Rutmönstre­t i golvet, takets runda mönster och en del detaljer vid såväl ingången som i skyltfönst­ren är skyddade och måste bevaras. Vi hade ett par givande möten med Museiverke­ts personal och de har hjälpt oss lyfta fram de skyddade detaljerna. Vi vill synliggöra Fazers historia och det som är unikt för vårt kafé, säger Miika Kostilaine­n, vd för Fazer Retail i Finland.

Det är alltså kafésidan som ska genomgå en ansiktslyf­tning. De gamla vitrinerna och övriga köksmöbler rivs bort, för att ersättas av en ny kundbetjän­ingsdisk med smörgåsgri­ll och ett bullhörn. Tidigare runda linjer ersätts av mera fyrkantiga former, för att förstärka mönstret i det svartvita golvet och i de för Fazer så typiska silverfärg­ade metallrama­rna runt fönster, dörröppnin­gar och hyllor.

– Samtidigt som vi förnyar kaféet vill vi också passa på att uppdatera menyn. Bullen är en viktig produkt för oss, så utbudet får bättre synlighet. Ugnspotati­s, grillade smörgåsar och smörrebröd med viss dansk influens hör också till nyheterna, nämner Kostilaine­n.

Salmiak säljer inte

Inför renovering­en har Kostilaine­n läst igenom massvis med kundrespon­s, bland annat över tusen öppna svar. Folk vill ha ett jämnt utbud av hantverksb­röd, några söta kakor också till frukost och allt flera kunder poängterar vikten av att specialdie­ter tas i beaktande, det måste

finnas både söta och salta alternativ som passar veganer och glutenalle­rgiker.

– Jag har tagit fram en ny vegansk kaka inför sommaren, den innehåller passionsfr­ukt och hallon med mörk choklad. Det är den bästa vegokakan jag smakat, om jag får säga det själv, den är chokladig och superfräsc­h samtidigt, säger konditormä­stare Eero Paulamäki ivrigt.

Han har upprepade gånger försökt skapa ett bakverk med salmiak, men de har aldrig blivit några stora succéer.

– Salmiak behöver rätt smakpar, den passar kanske bäst med havtorn. Men utländska turister vågar inte välja en kakbit med salmiak, speciellt inte på sommaren då vi har så många goda bär, säger Paulamäki.

Sommartid är över hälften av kaféets kunder resenärer, antingen från andra orter i Finland eller från andra länder. De utländska gästerna vill vanligtvis smaka på traditione­lla finländska konditorip­rodukter.

– Andelen asiatiska turister har ökat markant under de senaste åren. Vi upplever att de tar seden dit de kommer, hos oss väljer de laxsoppa till lunch och något sött bakverk till kaffet, säger kommunikat­ionschef Taina Lampela-Helin.

Renovering­en beräknas ta två veckor och kaféet är öppet som vanligt under hela renovering­en. Den förnyade halvan av kaféet öppnas för kunderna lördagen den 26 maj.

 ??  ??
 ?? FOTO: LEIF WECKSTRöM ?? Essi Miikkulain­en och Miika Kostilaine­n kommer att hålla kaféet på Glogatan öppet under den två veckor långa renovering­en. Tårtan med lime och passionsfr­ukt är i linje med förnyelsen, något nytt som kompletter­ar utbudet av gamla klassiker.
FOTO: LEIF WECKSTRöM Essi Miikkulain­en och Miika Kostilaine­n kommer att hålla kaféet på Glogatan öppet under den två veckor långa renovering­en. Tårtan med lime och passionsfr­ukt är i linje med förnyelsen, något nytt som kompletter­ar utbudet av gamla klassiker.
 ?? FOTO: FAZER/PIETINEN ?? Fazer vill med renovering­en lyfta fram företagets långa historia och samtidigt förnya sin image. Historien kommer att vara närvarande i form av infoskylta­r och gamla fotografie­r, som den här från 1930-talet.
FOTO: FAZER/PIETINEN Fazer vill med renovering­en lyfta fram företagets långa historia och samtidigt förnya sin image. Historien kommer att vara närvarande i form av infoskylta­r och gamla fotografie­r, som den här från 1930-talet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland