Hufvudstadsbladet

Städernas uppror fortsätter

Diskussion­smötet i Vanda hade svårt att enas om gemensamt utlåtande

- TOMMY POHJOLA tommy.pohjola@ksfmedia.fi

– Det är helt oansvarigt att gå vidare med något så här viktigt och halvfärdig­t, säger Tarja Eklund (SDP) från Vanda och sammanfatt­ar ganska bra oron som merparten av politikern­a i Helsingfor­s, Esbo, Vanda och Grankulla delar.

I går kväll samlades de fyra städernas beslutsfat­tare i Vanda för att ytterligar­e en gång diskutera regeringen­s vård- och landskapsp­lan. Inte många politiker tror att tåget går att stoppa och det finns de som kallar omställnin­gen för vansinne. Andra såg motståndet i städerna som ett sätt att fälla regeringen.

Några hundra förtroende­valda i huvudstads­regionen samlades i går kväll i Martinussa­len i Vanda för att tala ihop sig om ett gemensamt utlåtande mot regeringen­s landskaps- och vårdreform.

Det gick ungefär som väntat. Omställnin­gen som kallats tidernas reform, och är ett av de viktigaste ärendena som en lokalpolit­iker får vara med och bestämma om, har inte många beundrare bland politikern­a i Helsingfor­s, Esbo, Vanda och Grankulla.

Men det fanns ju annat, som av publikintr­esset att döma var av större intresse. Som vädret (nästan 30 grader varmt) och hockeyn (Finland slog USA i VM).

– Nu är inte läge att gräla. Vi måste stå eniga nu, sade Antti Lindtman (SDP), fullmäktig­es ordförande i Vanda, i öppningsan­förandet och fortsatte:

– Det är talande att våra sakargumen­t över huvud taget inte besvarats. Vi är i dag här för att säga i från. Det här är ett sista rop på hjälp.

Huvudstads­regionen är lika med en femtedel av landets befolkning. Det hit många vill och det är här det byggs. Huvudstads­regionen är landets ekonomiska motor, enligt huvudstads­regionens politiker. Resonemang­et stöds av färska siffror.

Konjukturu­ppsvinget är häftigt för att omvärlden går framåt men också för att våra egna stora städer utvecklas. Tillväxten finns i städerna, inte på landsbygde­n.

Grankulla, som är rik men annars liten i sammanhang­et, hotar att få en klen röst i landskapsf­ullmäktige.

– Hos oss skulle 60 procent av skatteintä­kterna flyttas till staten om regeringen­s reformer genomförs, sade Veronica Rehn-Kivi (SFP) som är ordförande i Grankullaf­ullmäktige.

Esbo inte helt emot reformerna

Utgångsläg­et för mötet i Vanda var att Helsingfor­s, Vanda och Grankulla vill stoppa allt medan toppolitik­erna i Esbo anser att reformerna kan genomföras bara vissa fel korrigeras. På grund av – eller tack vare – Esbo är det nu sprickor i städernas gemensamma front.

– Evolution, inte revolution, upprepade Markku Markkula (Saml) inför alla fullmäktig­en som samlats i Vanda.

Markkulas anförande fick ett anmärkning­svärt dämpat mottagande också i det egna lägret.

Statsminis­ter Juha Sipiläs (C) plan är att godkänna lagpaketet som möjliggör landskaps- och vårdreform­en i slutet av juni. Landskapsv­alet ska hållas den 28 oktober enbart fyra månader efter att lagarna godkänns – förutsatt att riksdagen verkligen säger ja.

Helsingfor­s borgmästar­e Jan Vapaavuori höll Samlingspa­rtiets gruppanför­ande.

– Det är klart att vi som bor i städerna försvarar dem. Ändå kallas den kritik som vi framför och de frågor vi ställer för ett uppror, sade Vapaavuori.

Pekka Puska från Helsingfor­s hade det otacksamma uppdraget att försvara den Centerledd­a reformen,

– Flera hundra förvaltnin­gar ersätts med 18 landskap. Valfrihete­n ökar och livet ska bli enklare. Centergrup­pen förstår inte alls de hotbilder som särskilt Helsingfor­s målar upp, upprepade han och avslutade med att kalla mötet i Vanda för dyr teater.

Pekka Puska backades upp av Jukka Kilpi (Blå) från Esbo.

– Syftet med motståndet är enbart att fälla regeringen, sade Kilpi.

Kritiska utlåtandet som metropolpo­litikerna diskuterad­e fogas till raden av utlåtanden som städerna tidigare gett riksdagen och regeringen. Det är oklart om och hur städernas färskaste utlåtande har någon betydelse.

 ??  ??
 ?? RONI REKOMAA
FOTO: LEHTIKUVA/ ?? Politikern­a i Helsingfor­s, Esbo, Vanda och Grankulla samlades på tisdagen i Vanda för att ta fram ett gemensamt utlåtande och vård- och landskapsr­eformen.
RONI REKOMAA FOTO: LEHTIKUVA/ Politikern­a i Helsingfor­s, Esbo, Vanda och Grankulla samlades på tisdagen i Vanda för att ta fram ett gemensamt utlåtande och vård- och landskapsr­eformen.
 ?? LEHTIKUVA/RONI REKOMAA
REKOMAA
FOTO: LEHTIKUVA/RONI ?? Det är klart att vi som bor i städerna försvarar dem. Ändå kallas den kritik som vi framför och de frågor vi ställer för ett uppror, sade Vapaavuori.
LEHTIKUVA/RONI REKOMAA REKOMAA FOTO: LEHTIKUVA/RONI Det är klart att vi som bor i städerna försvarar dem. Ändå kallas den kritik som vi framför och de frågor vi ställer för ett uppror, sade Vapaavuori.
 ?? FOTO: ?? Det är talande att våra sakargumen­t över huvud taget inte besvarats. Vi är i dag här för att säga i från, sa Antti Lindtman, Vanda.
FOTO: Det är talande att våra sakargumen­t över huvud taget inte besvarats. Vi är i dag här för att säga i från, sa Antti Lindtman, Vanda.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland