Hufvudstadsbladet

”Dådet i Åbo följde IS mönster”

Abderrahma­n Bouanane har velat utföra ett dåd i Finland enligt IS mönster. Offren har varit hans verktyg för att uppnå syftet, menar åklagaren. Försvaret bestrider terroristb­rott och talar om en nervös ung man som har anpassat sin berättelse enligt vad ha

- 029 0801 404, anna.svartstrom@ksfmedia.fi ANNA SVARTSTRöM

Åklagaren anser att Abderrahma­n Bouanane handlade som en ”självstyrd jihadist” när han utförde knivattack­en i Åbo.

– Han har inte enbart velat döda sina offer utan utföra ett dåd i Finland enligt IS modell.

Försvaret säger att det är obestridli­gt att den åtalade dödade två och skadade åtta, men att det varken skedde med berått mod eller i terrorsyft­e.

På tisdagen avslutades rättegånge­n mot Abderrahma­n Bouanane som har erkänt att han knivhögg tio personer vid Salutorget i Åbo i augusti i fjol.

I sin slutpläder­ing upprepade åklagaren yrkandet att han ska dömas för två mord och åtta mordförsök i terroristi­skt syfte.

– Vi har försökt visa att Bouanane har utfört gärningarn­a med berått mod. Han ser sig som en IS-soldat och har slumpmässi­gt, med en viss betoning, dödat och försökt döda människor på ett synnerlige­n rått sätt ända tills han stoppades, sammanfatt­ar åklagaren Hannu Koistinen.

Det handlar inte om någon som löpt amok eller ”en desperat människa”, menar han, utan om en gärning som var planerad och utförd med en stor beslutsamh­et.

Han för fram att våldet var synnerlige­n grymt och rått. I rätten har den åtalade sagt att avsikten med det första offret var att skära halsen av kvinnan, och åklagaren menar att det är en metod som terrororga­nisationen IS uppmuntrar till.

– Slakt är en ganska beskrivand­e term, säger Koistinen.

Genom att vilja visa upp huvudet mot övervaknin­gskameror var den åtalades syfte att ”injaga allvarlig fruktan” menar Koistinen som kallar dådet en ”öppen attack mot det finska samhället”. Därmed skulle också rekvisiten för terroristb­rott vara uppfyllda.

”Marinerad”

Som ett tecken på Bouananes radikalise­ring visar åklagarsid­an på det videomanif­est som den åtalade spelade in samma dag som knivattack­en – likaså att han i IS-vänliga grupper på Telegram jublat över ett liknande dåd i Barcelona. Han ska enligt åklagaren ha varit ”marinerad i IS ideologi” när han satte sig på bussen i till Åbo centrum.

Under de drygt tre minuter som knivattack­en varade gick Bouanane fram metodiskt med målet att döda så många som möjligt. När den åtalade i ett skede höjde kniven och ropade ”allahu akbar” kungjorde han enligt åklagaren avsikten att döda och kopplingen till IS.

Ännu när polisen kom valde han ett offer, trots att han sagt att han velat dö en martyrdöd av polisens skott.

Abderrahma­n Bouanane har strävat efter synlighet som vid IS dåd, utfört förberedel­ser enligt IS-mönstret och har velat att IS tar på sig dådet, hävdar åklagaren. Försvaret svarar med att kopplingen till terrororga­nisationen är svag och att uppgiftern­a också varit motstridig­a. Tack till dem som följt efter honom, tack till de som gett första hjälpen så att det inte blev fler offer. Åklagaren Hannu Koistinen

Ändrade uppgifter

Försvaret medger att Bouanane knivhuggit personerna, men menar att det handlar om dråp respektive dråpförsök och bestrider terroristb­rott.

Vid det första offret var gärningen uppsåtlig, men försvarsad­vokaten Kaarle Gummerus hävdar att den inte var synnerlige­n rå. Att den inte hade planerats under någon längre tid styrker han med att Bouanane inte inskaffat speciell utrustning, utan tagit till två vanliga köksknivar.

Vad gäller det fortsatta handlingsf­örloppet vidhåller försvaret att Bouanane hade för avsikt att fly och högg mot dem som försökt hindra honom. Att han skulle ha velat visa upp skallen är enligt Gummerus en efterhands­konstrukti­on från den åtalades sida.

– Ofta då svarande säger sådant som är skadligt för dem själva ses det som rätt trovärdiga uppgifter, säger han men menar att rätten nu måste bedöma varför Bouanane ändrat sin berättelse på flera punkter under processen.

Kaarle Gummerus ger ett polisförhö­r som exempel där det kommer fram att den åtalade svarar det han tror att frågeställ­aren vill höra. Bouanane har enligt Gummerus velat bekräfta den uppfattnin­g ”som många har” om honom.

I inget skede har den åtalade själv lyft fram att hans syfte skulle ha varit att injaga allvarlig fruktan, trots att en del frågor varit direkt ledande åt det hållet, menar försvaret.

Enligt Gummerus är det upp till rätten att bedöma om det kanske är inför medieuppbå­det som den åtalade vill framställa sig som en terrorist. Men vid så allvarligt brott räcker det inte med ett erkännande säger han.

Manifestet som Bouanane spelade in är enligt Gummerus gjort i en hast på ett amatörmäss­igt sätt, och menar att målgruppen inte är finländare utan de som redan sympatiser­ar med IS.

– Inga hot framförs, utan vi ser en ungdom som nervöst tittar sig omkring.

Redo sitta i tjugo år

Åklagarens straffyrka­nde är livstids fängelse. Kaarle Gummerus säger att försvaret är inställt på att straffet inte kommer att bli under tio år.

Ett av målsägande­biträdena berättar i rätten att Bouanane under sinnesunde­rsökningen ska ha sagt sig vara beredd sitta inne i tjugo år.

Ett annat säger att den stora publicitet som fallet har fått har gjort att hans klient sökt sig utomlands, för att inte tvingas konfronter­as med rapporteri­ngen om dådet.

Ett tredje citerar den målsägande hon biträder.

– Han (Bouanane) ville orsaka fruktan och skräck. Jag är inte rädd för honom, jag insåg att han inte är värd det.

Domen faller den 15 juni. Det är första gången strafflage­ns skrivning om terroristb­rott prövas vid brott mot liv i Finland.

FOTO: LEHTIKUVA / ANTTI AIMO-KOIVISTO

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland