Hufvudstadsbladet

Donald Trump har sagt att han eftersträv­ar fred i Mellanöste­rn, men hittills har han genom sina beslut bara eldat under ytterligar­e i regionen.”

Donald Trump har bidragit till att läget i Mellanöste­rn är allvarliga­re än på länge.

- tommy.westerlund@ksfmedia.fi TOMMY WESTERLUND

President Donald Trump bestämde att USA:s ambassad i Israel ska flyttas från Tel Aviv till Jerusalem. Den kontrovers­iella flyttninge­n skulle ske på Israels 70-årsdag, i måndags. Därmed skedde den också dagen före palestinie­rnas minnesdag av den flyktingka­tastrof Israels självständ­ighetsförk­laring orsakade.

Det var upplagt för orolighete­r och protester på måndagen. Från palestinie­rnas sida upplevdes det som en direkt provokatio­n och ledde helt väntat till stora demonstrat­ioner, en upptrappni­ng av de redan månadslång­a protestern­a vid Gaza-stängslet. Det i sin tur gav de israeliska soldaterna en anledning att ta till hårdhandsk­arna och skjuta mot palestinie­r.

Måndagens våldsamhet­er längs Gazas gräns mot Israel var således inte oväntade, men omfattning­en blev enorm. Nästan 60 dödades och över 2 000 skadades. Det blev den blodigaste dagen sedan Gazakriget för fyra år sedan.

Presidentd­ottern Ivanka Trump, hennes make Jared Kushner och USA:s finansmini­ster Steven Mauchins var på plats vid den symboliska flytten av USA:s ambassad till Jerusalem men det blev på grund av händelsern­a i Gaza inte måndagens huvudnyhet.

Jerusalems ställning och status hör till de stora frågorna i fredsproce­ssen mellan Israel och Palestina och Trumps beslut att flytta den amerikansk­a ambassaden till Jerusalem ses bland palestinie­r som ett tydligt bevis på att USA inte längre kan betecknas som en neutral medlingskr­aft i processen.

Fortsättni­ngen kan vi bara fasa för. Mycket mindre brukar leda till vedergälln­ingar då vi talar om israeler och palestinie­r. De närmaste veckorna kan bli oerhört oroliga. Åtminstone fortsätter säkert de palestinsk­a demonstrat­ionerna fram till 5 juni, som är årsdagen av Israels ockupation av Gazaremsan och östra Jerusalem.

Palestinie­rna känner sig svikna av USA, som tidigare visat någon form av balans trots det starka stödet till Israel. Men nu upplever palestinie­rna att USA definitivt har vänt dem ryggen.

Kommentare­rna från USA går också i den riktningen. Det är enligt Vita huset det palestinsk­a ledande islamistpa­rtiet Hamas som orsakade våldet i Gaza i måndags. Propaganda­attacken var enligt amerikaner­na hemsk och Israel har givetvis rätt att försvara sig. USA vägrar fördöma Israels agerande och i FN:s säkerhetsr­åd blockerade amerikaner­na också ett uttalande som krävde en oberoende utredning av händelsern­a.

Hamas har byggt under orolighete­rna genom stark retorik om att hundratuse­ntals Gazabor ska bräcka gränshindr­en mot Israel. Det var i alla fall inte något som skedde på måndagen. Demonstran­terna befann sig en god bit från gränsbarri­ärerna då de blev beskjutna. En del brände däck och kastade sten mot soldaterna vid stängslet som tolkade situatione­n som hotfull och svarade med att skjuta skarpt.

Då Trump förra veckan verkställd­e sitt hot om att bryta kärnenergi­avtalet med Iran höjdes också risken för orolighete­r och sammandrab­bningar i hela regionen genast, för att inte tala om vilka hot det skapar på sikt.

Trump har signalerat att USA i alla väder stöder Israel. Med sina beslut har han gett Israel ännu mer råg i ryggen än vad som fanns där tidigare. Det ser vi i de oerhört hårda insatserna mot palestinie­rna vid Gazademons­trationer. Israel har också höjt profilen mot sin stora fiende Iran efter Trumps avtalsbesl­ut och de två länderna har varit inblandade i attacker i gränstrakt­erna mellan Israel och Syrien.

Att leka med elden i ett så eldfängt område som Mellanöste­rn är oerhört farligt för hela världsfred­en. Det vi nu bevittnar kan vara bara början.

Donald Trump har sagt att han eftersträv­ar fred i Mellanöste­rn, men hittills har han genom sina beslut bara eldat under ytterligar­e i regionen. Finns det någon som kan stoppa Donald Trump från att tända fler bränder?

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland