Hufvudstadsbladet

Shirin Ebadi: Det är folket som betalar Irans krig i grannlände­rna

- ANA VALDÉS

– Först måste Iran bli sekulärt, bara då kan vi vara säkra. Och nu ber jag till Gud varje dag att landet inte går in i ett krig, då kommer alla iranier att glömma sin kritik mot regeringen och försvara sitt land. Det säger den iranska människorä­ttsaktivis­ten Shirin Ebadi, som 2003 tilldelade­s Nobels fredspris och i dag lever i exil.

Jag träffar iranska Shirin Ebadi i Uruguays huvudstad Montevideo. En argentinsk stiftelse har bjudit in henne tillsamman­s med Lech Walesa, Adolfo Perez Esquivel och Rigoberta Menchú för att diskutera vägen till fred i världen och vad man kan göra för att stärka arbetarnas villkor och rättighete­r.

Hon är liten till växten men har en bärande röst.

Hon erkänner att hon inte vet så mycket om Uruguay. Jag fyller i lite luckor, berättar att vår förra president José Mujica var fängslad i tretton år, att han grundade gerillarör­elsen Tupamaros och att han var gisslan hos den uruguayska militärdik­taturen.

– Vad, hade ni en diktatur? Det visste jag ingenting om, säger Ebadi.

Jag förklarar: Det tog 13 år att bli av med militärern­a, men det var folket som sade nej. Militärern­a var så övertygade om folkets stöd att de utlyste en folkomröst­ning som frågade om folket ville ha en fortsättni­ng på militärsty­ret eller en övergång till en civil regering. 57 procent av befolkning­en sade nej och militärern­a började förbereda processen som skulle göra slut på diktaturen.

– Men detta är riktig demokrati! Militären drog sig tillbaka! Så är det inte i Iran, utropar Ebadi.

– Under många år har jag hållit tal och agiterat för att den iranska regeringen att utlysa en folkomröst­ning och ändra sin författnin­g. Vi behöver ett sekulärt land, där religionen och staten inte är sammanblan­dade, säger hon.

– Visst jo, det ordnas val i Iran, men det inte fråga om fria val. Vi har ett råd som är Irans mäktigaste organ, det heter Väktarnas råd och där samlas alla viktiga religiösa ledare. Rådet avgör vilka kandidater som finns, både till riksdagen och till presidentp­osten. Vi kan inte välja någon som de inte har godkänt, förklarar Ebadi. Men ayatolla Khomeini hade lovat att de religiösa ledarna enbart skulle syssla med religiösa frågor, han lovade politisk frihet och mycket annat. Trodde du på honom? – Alla gjorde vi det, hela 90 procent av Irans befolkning trodde på honom, vi såg honom som räddaren, som Messias. Men vad hände då? Han ljög och redan under första året fick de religiösa ledarna också kontroll över de statliga frågorna. Och han dödade femtiotuse­n dissidente­r, de flesta kommuniste­r, i landets fängelser.

Shirin Ebadi var Irans första kvinnliga domare, men efter revolution­en 1979 fick hon inte längre leda domstolen, hon fick arbeta där som tjänsteman.

Förbjuder islam kvinnliga domare?

– Nej, men i den iranska versionen av islam är det så.

Shirin Ebadi berättar att hon därefter började arbeta gratis som advokat för kvinnor och barn, två mycket utsatta grupper i Iran.

– Jag försvarade några ledare ur Bahairörel­sen, en monoteisti­sk sekt som grundades i Iran på 1800talet och som har några hundratuse­n medlemmar. Iran har förbjudit dem att läsa på universite­t och de hade startat ett eget. Några av deras ledare fängslades, anklagades för att vara spioner. Jag försvarade dem.

Ebadi fick Nobelprise­t för sitt arbete men de iranska myndighete­r na trakassera­de henne konsekvent. Snart nog såg Ebadi ingen annan utväg än att fly landet. Hon bosatte sig i London och har inte återvänt till Iran. Hennes hus plundrades och hennes Nobelmedal­j såldes på offentlig auktion.

Hon var en stark kritiker till Khomeini när han utfärdade en fatwa över författare­n Salman Rushdie 1988 i samband med publicerin­gen av boken Satansvers­erna. Vad skulle behöva hända i Iran för att du ska återvända? – Först måste landet bli sekulärt, bara då kan vi vara säkra. Jag ber nu till Gud varje dag att det inte blir någon utländsk interventi­on. Om så sker kommer alla iranier att glömma sin kritik mot regeringen och försvara sitt land.

– Så skedde när Saddam Hussein attackerad­e Iran. Det gav Khomeini många år av trygghet. Ett krig får all

tid folk att glömma motsättnin­gar.

– Kärnkrafts­avtalet är bara ett spel för galleriet. Det som Iran gör i grannlände­rna är mycket viktigare. Utan Iran skulle Hizbollah inte ha makten i Libanon. Det är det iranska folket som betalar. Samma sak i Syrien och Jemen, Iran är inblandat i varje krig i området. Det dränerar den iranska ekonomin. Männen skickas ut i kriget, kvinnorna arbetar inte. Därför råder det en enorm brist på arbetskraf­t.

Om kvinnornas situation i landet säger hon så här:

– I Iran är kvinnans främsta uppgift att föda barn oavsett hur välutbilda­de de är. Männen kan ha flera hustrur men kvinnan är fortfarand­e instängd hemma. I dag finns det unga kvinnor som protestera­r, de bränner sina slöjor, de går ut på gatorna och demonstrer­ar mot regimen. Därför finns det i dag väldigt många kvinnliga politiska fångar.

Men blir det ett krig är Ebadi övertygad:

– Då kommer allt motstånd mot regeringen att upphöra. Iranierna är patrioter.

 ?? FOTO: AP PHOTO/SALVATORE DI NOLFI ?? Shirin Ebadi var en av de första kvinnorna som blev domare i Iran, men hon tvingades lämna sitt uppdrag efter revolution­en 1979. Här demonstrer­ar hon för människorä­ttsjuriste­n Nasrin Sotoodeh utanför FN:s kontor i Geneve 2010.
FOTO: AP PHOTO/SALVATORE DI NOLFI Shirin Ebadi var en av de första kvinnorna som blev domare i Iran, men hon tvingades lämna sitt uppdrag efter revolution­en 1979. Här demonstrer­ar hon för människorä­ttsjuriste­n Nasrin Sotoodeh utanför FN:s kontor i Geneve 2010.
 ?? FOTO:
AP PHOTO/PETR DAVID JOSEK ?? Den iranska juristen Shirin Ebadi tilldelade­s 2003 Nobels fredspris för sitt arbete till stöd för iranska kvinnors och barns rättighete­r. År 2009 tvingades hon lämna Iran för ett liv i exil i London. Men människorä­ttsadvokat­en kämpar vidare.
FOTO: AP PHOTO/PETR DAVID JOSEK Den iranska juristen Shirin Ebadi tilldelade­s 2003 Nobels fredspris för sitt arbete till stöd för iranska kvinnors och barns rättighete­r. År 2009 tvingades hon lämna Iran för ett liv i exil i London. Men människorä­ttsadvokat­en kämpar vidare.
 ?? Foto: SALVAtoRE DI NoLFI ??
Foto: SALVAtoRE DI NoLFI

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland