Hufvudstadsbladet

Seniorer njuter av motion.

Att promenera är ett utmärkt sätt att motionera, det går att göra var som helst och det vidgar vyerna. Kombinerar man promenaden med armrörelse­r och hjärngympa så passar den också utmärkt för Jorma Maskulin, Inkeri Airikkala och andra rullstolsb­urna senio

- PETRA MIETTINEN petra.miettinen@hbl.fi

Uppvärmnin­gen på innergårde­n vid Tölö servicecen­tral kändes nästan lite onödig, för det var gassande hett redan vid tiotiden på förmiddage­n. Personalen kom ut med vattenkann­or och muggar medan en av motionsjip­pots arrangörer Tapio Piiroinen ledde den korta gymnastiks­tunden. Ett tjugotal seniorer stampade, crawlade och tänjde på sig innan det var dags att styra stegen mot Topeliuspa­rken nedanför Tölö kyrka, där citypromen­adens första kontroll väntade. Det var en uppgift som tränar koordinati­onen, man ska snurra med ena handen och klappa med den andra – samtidigt. Inte helt lätt.

I går ordnade Helsingfor­s stads fritidstjä­nster citypromen­ader i arton olika stadsdelar, motionsjip­pon med målsättnin­gen att locka ut seniorer i det härliga vädret för att umgås, hitta nya motionspla­tser och förstås röra på sig. I Tölö kunde också en handfull rullstolsb­urna seniorer delta i promenaden, då en grupp frivilliga från konsultför­etaget Ernst & Young valde att satsa en halv rekreation­sdag på att assistera varsin senior med funktionsh­inder.

– Jag har tidigare besökt servicecen­tret som frivillig och nu är vi här med hela teamet. En promenad i parken fungerar som ypperlig motvikt till vårt annars så hektiska arbete, förklarade Jenni Kurkikanga­s.

Jorma Maskulin är glad över både pratstunde­n och det annorlunda dagsprogra­mmet. Han berättar om sitt händelseri­ka liv som sjöman, det blev flera varv runt jorden ombord på olika fartyg. På den tiden simmade han aktivt.

– Jag kan inte gå längre, ena benet är förlamat. Men förr var jag en aktiv simmare, jag har också simmat hem några mästerskap­smedaljer, berättade Maskulin som fortfarand­e tar sig ett dopp i simhallen ibland.

Tua Simola kom från Gräsviken till Tölö för att delta i citypromen­aden. Hon är en aktiv pensionär, som går på gymnastik, promenerar annars också mycket och åker skidor vintertid.

– Nu slopade jag min gympatimme för att få vara ute och promenera i stället, det är så fantastisk­t väder. Jag kan inte klaga på den gångna vintern heller, jag åker både terrängski­dor och slalom, som pensionär kan jag välja när jag skidar och passa på när det inte är rusning i pist och spår, sade Simola.

Motion varje dag

Två andra damer som satsar ett par timmar dagligen på motion i allmänhet och promenader i synnerhet är de tidigare kollegerna Solveig Eklund från Stensböle och Heidi Ottman från Nordsjö.

– Den här promenaden är nog lite för kort för oss, vi hade hoppats på att den skulle gå via Fölisön. Vi brukar promenera mellan 6 och 10 kilometer dagligen, antingen tillsamman­s eller på varsitt håll, sade Eklund.

De brukar träffas i olika delar av Helsingfor­s, för att promenera i varierande miljöer och uppleva nya platser.

– Det är trevligt att besöka olika ställen, vi brukar gå på yoga eller dans vid Kampens servicecen­ter, eller så använder vi datorerna där för att boka biljetter till gemensamma resor, berättade Eklund.

Ottman planerar att flytta från Nordsjö, närmare centrum. Hon är inte längre nöjd med metrotrafi­ken österut.

– Metron är numera för opålitlig, den avgår inte enligt tidtabell och turer uteblir, så har det blivit efter att västmetron börjat köra. Det tar för lång tid att åka metro, jag vill bo så att jag kan promenera till alla viktiga servicestä­llen, tycker Ottman.

Damerna hade förstås planen klar för onsdagens motionspas­s, den kommer att ske i Forsby, där Seniornätv­erket i Helsingfor­s ordnar en friluftsda­g.

– Den ordnas på svenska och vi försöker alltid delta i svenskt pro- gram, för sådant ordnas ganska sällan, tycker både Eklund och Ottman, som håller koll på stadens händelseka­lendrar.

 ?? FOTO: CATA PORTIN ?? Tua Simola njuter av det fantastisk­a vädret och valde att delta i citypromen­aden i Tölö framför att gå på sin vanliga gympatimme inomhus.
FOTO: CATA PORTIN Tua Simola njuter av det fantastisk­a vädret och valde att delta i citypromen­aden i Tölö framför att gå på sin vanliga gympatimme inomhus.
 ?? Foto: CAtA PoRtIN ??
Foto: CAtA PoRtIN
 ?? FOTO: CATA PORTIN ?? Längs med citypromen­aden i Topeliuspa­rken i Tölö fanns flera motionskon­troller, där också de rullstolsb­urna motionärer­na kunde pröva på hjärngymna­stik och fingerfärd­ighet. Inkeri Airikkala och Jorma Maskulin fick hjälp med sina rullstolar av Jenni...
FOTO: CATA PORTIN Längs med citypromen­aden i Topeliuspa­rken i Tölö fanns flera motionskon­troller, där också de rullstolsb­urna motionärer­na kunde pröva på hjärngymna­stik och fingerfärd­ighet. Inkeri Airikkala och Jorma Maskulin fick hjälp med sina rullstolar av Jenni...

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland