Hufvudstadsbladet

Finland krossade USA med 6–2 – nu ställer lejonen in siktet på guldet

Sebastian Aho ville inte tala om sitt färska poängrekor­d i lejonen efter segern över USA. Han riktade i stället fokus mot torsdagens kvartsfina­l mot Schweiz och chansen att vinna något stort med laget.

- FILIP SAXéN 029 080 1372, filip.saxen@ksfmedia.fi

Trots förlustern­a mot Danmark och Tyskland kan lejonen titulera sig gruppsegra­re i VM. Det finländska laget visade att det gäller att vinna de rätta matcherna om man vill nå framgång.

Laget hade lagt den snöpliga förlusten mot Tyskland bakom sig och tog, tack vare en stabil och solid insats, en klar seger över USA vilket samtidigt betyder att lejonen tog hem gruppseger­n i Herning.

Och som vanligt var det en magisk 20-åring som stal showen. Sebastian Aho stod för ett hattrick i matchen då han visade vägen med både 1–0 och 2–0 innan han fastställd­e slutresult­atet 6–2 i tom kasse.

Aho har varit på strålande spelhumör hela turneringe­n och toppar poängligan i VM. Tack vare sina tre mål mot USA satte Aho nytt finländskt poängrekor­d i VM. Aho har nu noterats för 9+7=16 poäng på sju matcher i Danmark, det tidigare poängrekor­det var i Petri Kontiolas namn. Kontiola noterades för 8+8=16 på 10 matcher i VM 2013.

– Jag tänker inte så mycket på det där rekordet och poängen. Det är säkert en fin sak att fundera på senare, men just nu koncentrer­ar jag mig på laget och hur vi ska klara oss så bra som möjligt här, säger Aho.

– Jag har en enorm hunger att vinna. Vi har förlorat en stor del av matcherna med klubblaget de två senaste säsongerna. Då känner jag inte någon stor tillfredss­tällelse av de egna poängen om inte laget når framgång. Allt vi gör siktar på att vi ska kunna vinna med det här laget.

Storsegrar mot nordamerik­anska lag

Efter den meriterand­e segern över USA och den säkrade gruppseger­n får lejonen stanna i Herning för torsdagens kvartsfina­l. Schweiz är tvungna att sätta sig på tåget för att resa från Köpenhamn till Jylland. Det kan vara en fördel för lejonen som inte bara känner Jyske Bank Boxen som sin egen ficka efter att ha spelat här i snart två veckor och dessutom slipper laget påfrestnin­gen att resa under mellandage­n inför den första slutspelsm­atchen.

– Vi ville vinna matchen mot USA och få stanna här.

Också kapten Mikael Granlund var nöjd med lagets insats och att lejonen får stanna i Herning för att spela kvartsfina­l.

– Vi behöver åtminstone inte packa våra saker i kväll. Men jag vet inte om det finns några andra fördelar. Om vi ska gå hela vägen i turneringe­n ska vi resa till Köpenhamn vid något skede. Ni får vi lite vila i dag så det är väl bra men vi är alla vana vid att resa några timmar så jag vet inte hur stor roll det spelar för lagen att resa eller inte resa inför kvartsfina­len.

USA-matchen var ett välkommet styrkebesk­ed av det finländska laget efter förlusten mot Tyskland. Lejonen har förlorat två matcher i turneringe­n, båda mot på förhand sett svagare motstånd för att sedan resa sig och slå nordamerik­anska motståndar­e i följande drabbning.

– Vi spelade bra, slog ett mycket starkt lag och vårt spel ser bra ut. Vi lyckades spela en solid 60 minuter i matchen, säger Granlund.

Han är också mycket nöjd över att lejonen lyckats spela bra mot de nordamerik­anska lagen i VM. Först slog Finland Kanada med hela 5–1 och på tisdagen tvålade man till USA med 6–2.

– Vi har varit mycket effektiva i matcherna och dessutom lyckats försvara bra och inte släppa in mer än tre mål sammanlagt. Det finns inga stor hemlighete­r bakom segrarna. Vi vet att vi har ett bra lag och vi kan slå vilket lag som helst, säger Granlund.

Nu ställs lejonen mot Schweiz, ett lag som ligger närmare Danmark och Tyskland än USA och Kanada vad hockeykunn­ande beträffar.

– Jag vet inte mycket om Schweiz men jag är säker på att vi kommer att gå igenom och diskutera deras spel. Men man ska minnas att varje lag som lyckats kämpa till sig en plats i slutspelet är ett bra lag i turneringe­n, säger Aho.

– Jag måste ärligt säga att jag inte sett en enda hel match från den andra gruppen. Jag har sett en del matchsamma­ndrag men det är svårt att säga något om motståndar­na., säger Granlund.

 ??  ??
 ?? FOTO: LEHTIKUVA / MARTTI KAINULAINE­N ?? Sebastian Aho har varit lejonens stora ledare på isen i VM i Danmark. I matchen mot USA sköt han tre mål och satte nytt finländskt poängrekor­d i VM.
FOTO: LEHTIKUVA / MARTTI KAINULAINE­N Sebastian Aho har varit lejonens stora ledare på isen i VM i Danmark. I matchen mot USA sköt han tre mål och satte nytt finländskt poängrekor­d i VM.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland