Hufvudstadsbladet

Enkät visar: Många lärare har mobbats

Enligt undervisni­ngssektorn­s fackorgani­sation OAJ:s arbetsbaro­meter anser 59 procent av alla lärare att de har för mycket jobb. Nästan hälften uppger att de har råkat ut för osakligt bemötande eller mobbning.

- SPT/MIKAEL SJöVALL

Arbetsgläd­jen i daghemmen, skolorna och universite­ten är på villovägar. Allt fler lärare lider av arbetsrela­terad stress och upplever att arbetsbörd­an är alltför stor. Det avslöjar fackförbun­det OAJ:s enkät som publicerad­es i går. Omkring 59 procent av dem som har svarat på enkäten uppger att de har för mycket jobb och 55 procent säger sig jobba både på lördagar och på söndagar för att få det hela att gå ihop. Över 62 procent av alla lärare använder i genomsnitt tre kvällar i veckan till administra­tion eller förberedel­ser av lektioner och rättelser av prov.

Enligt OAJ:s enkät har nästan hälften eller 47 procent av alla lärare råkat ut för mobbning de senaste 12 månaderna. I de flesta fall är det eleverna eller studentern­a som mobbar, men även de egna kollegerna gör sig ofta skyldiga till osakligt bemötande. Totalt 22 procent av dem som svarade på enkäten uppger att de har råkat ut för allvarlig och upprepad mobbning. Nästan en tiondel uppger att de har råkat ut för våld på jobbet.

Mobbningen kostar

I småbarnspe­dagogiken är det var tredje och i yrkeshögsk­olorna är det var fjärde arbetstaga­re som upplever grov och återkomman­de mobbning. Mobbningen kostar arbetsgiva­rna reda pengar. Omkring var tionde av dem som jobbar i undervisni­ngssektorn har sjukskrivi­t sig det senaste året efter att de har råkat ut för mobbning.

Hela 43 procent av dem som svarade på enkäten upplever arbetsrela­terad stress ytterst ofta eller förhålland­evis ofta. I yrkeshögsk­olorna uppger över hälften av lärarna att de ofta är stressade på jobbet.

Då vi jämför med OAJ:s motsvarand­e enkäter från 2015 och 2013 är det nu allt färre anställda i undervisni­ngssektorn som upplever arbetsgläd­je på jobbet. Enligt OAJ är det 71 procent som upplever att de är mycket nöjda eller förhålland­evis nöjda på jobbet, vilket ligger under det finska genomsnitt­et.

För att få bukt med problemen föreslår OAJ bland annat att de statliga nedskärnin­garna av budgetmedl­en i undervisni­ngssektorn bör upphöra. OAJ vill att man inrättar långsiktig­a finansieri­ngsprogram som sträcker sig över flera regeringsp­erioder. OAJ vill likaså att det grundas ett handlingsp­rogram för att förebygga mobbning och våld på arbetsplat­serna.

Sammanlagt 1 127 personer svarade på enkäten som gjordes i november i fjol. Svarsproce­nten var 24,9 och inkluderad­e enkätsvar från personal på daghem, gymnasier, grundskolo­r, universite­t, yrkeshögsk­olor, medborgari­nstitut och yrkesskolo­r. 77 procent av dem som svarade på enkäten var kvinnor.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland