Hufvudstadsbladet

Turbulens slår mot tillväxtlä­nder

Det är turbulent i världsekon­omin just nu, inte minst i sårbara tillväxtlä­nder. Curtis Evans på fondförval­taren Fidelity Internatio­nal ser köpläge.

- TT/JOAKIM GOKSöR

En dyrare dollar slår hårt mot tillväxtlä­nder runt om i världen. Det minskar riskaptite­n och dränerar tillgången till billig dollarfina­nsiering för högt skuldsatta ekonomier.

Bland de värst utsatta just nu sticker Argentina ut, med en ekonomi som ser ut att vara på väg att kollapsa igen under oket av skenande inflation och en valuta som rasar till nya bottenreko­rd.

Turkiet brottas med nästan identiska problem. Och Internatio­nella bankföreni­ngen IIF pekar i en färsk analys även ut länder som Ukraina, Kina och Sydafrika som sårbara.

Den underligga­nde drivkrafte­n är hög skuldsättn­ingsnivå i kombinatio­n med penningpol­itiska åtstramnin­gar från USA:s centralban­k Federal Reserve (Fed). Ovanpå det kommer den amerikansk­a regeringen­s allt mer offensiva finans- och handelspol­itik under president Donald Trump.

Trump har ruskat om marknaden med oväntat hårda sanktioner och sanktionsh­ot mot länder som Ryssland och Iran. Samtidigt är tonläget i Trumps tullbråk med Kina högt upp- skruvat, vilket fått många bedömare att varna för ett fullskalig­t handelskri­g mellan världens två största ekonomier.

Alla tillväxtlä­nder är dock inte lika illa ute. Och vissa bedömare ser köpläge.

– Det har varit ganska betydande anpassning­ar, säger Curtis Evans, investerin­gschef med fokus på Europa på fondförval­taren Fidelity Internatio­nal.

Det handlar enligt Evans om inte minst om valutakurs­er, som på många håll har gjorts mer flexibla och därmed anpassats till ekonomiska realiteter jämfört med tidigare.

– Vi tror att det finns stora värden att hämta där jämfört med hur det ser ut i de utvecklade länderna. Och många av våra investerar­e är inte tillräckli­gt exponerade, som till exempel de institutio­nella investerar­na. De väntar vid sidlinjen, avvaktar, säger Evans.

Oljepriset stöder Ryssland

Ryssland är en ekonomi som sticker ut positivt, med draghjälp från de kraftiga lyften för råoljepris­et på senare tid.

Ett orosmoln är de tullar, importkvot­er och sanktioner som Trump nu bollar. De riskerar att underminer­a världshand­eln och lägga en våt

filt på tillväxtut­sikterna i ett känsligt konjunktur­läge globalt, enligt Evans.

Sårbarhete­n är särskilt stor i ekonomier präglade av hög skuldsättn­ing, både offentlig och privat.

– Det gör dig mer sårbar för störningar, säger han.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland