Hufvudstadsbladet

Konsumente­rna undanhålls informatio­n om matprodukt­ionen

- JOHANNA WASSTRÖM Kalkstrand

MATPRODUKT­ION En färsk doktorsavh­andling av Pia Smeds visar att till och med över en tredjedel av eleverna i grundskola­ns lägre årskurser har en felaktig uppfattnin­g om matprodukt­ionen. Många vet till exempel inte varifrån mjölken kommer, och elevernas föreställn­ingar om lantbruket är ofta romantiser­ade, eller så tror man att lantgårdar­na är någon form av djurparker.

Undersökni­ngsresulta­tet är alarmerand­e, men å andra sidan helt logiskt. Konsumente­rna erbjuds mycket sällan korrekt och helhetsmäs­sig informatio­n om matens ursprung speciellt vad gäller djurproduk­ter. Enligt Smeds undersökni­ng inhämtar barnen informatio­n bland annat från reklam, tv-program och animerade filmer. Även de vuxnas matkännedo­m härstammar ofta från liknande källor. Det är mycket problemati­skt att konsumente­rnas huvudsakli­ga informatio­nskällor utgörs av aktörer som drar ekonomisk nytta av djuren. Konsumente­rna får en förvriden bild av matprodukt­ionen, och har därmed svårt att göra välinforme­rade konsumtion­sval.

Skolan borde ge barnen objektiv och faktabaser­ad informatio­n om matprodukt­ionen. Enligt grunderna för läroplanen för den grundlägga­nde utbildning­en får skolan och undervisni­ngen inte användas som kanal för kommersiel­l påverkan. Trots detta marknadsfö­rs komjölk i skolor genom det EU-finansiera­de skolmjölks­stödet, och kött har marknadsfö­rts under veckan för inhemskt kött. Speciellt komjölk marknadsfö­rs som en nödvändig byggsten för hälsan, vilket inte stämmer. Skolböcker­na ger också eleverna en helt förvrängd, polerad och sagoboksak­tig bild av djurproduk­tionen.

Konsumente­rna utsätts dagligen för vilseledan­de marknadsfö­ring bland annat i form av matreklam och ”feel good”-etiketter och bilder på matförpack­ningar. Däremot är det i praktiken förbjudet att ge konsumente­rna sanningsen­lig informatio­n om djurproduk­tionen i form av reklam eller motreklam. Enligt Internatio­nella handelskam­marens regler för reklam och marknadsko­mmunikatio­n får marknadsko­mmunikatio­n inte utan vägande skäl spela på rädsla eller fruktan eller utnyttja olycka eller lidande. Ifall djurindust­rin visades på ett realistisk­t sätt för konsumente­rna skulle många oundviklig­en känna rädsla och lidande, och därmed eventuellt bli avskräckta från att köpa djurproduk­ter.

Under de senaste åren har också en annan typ av material publicerat­s beträffand­e djurindust­rin. Även i Finland har konsumente­rna ett flertal gånger upprörts av videor

Skolböcker­na ger också eleverna en helt förvrängd, polerad och sagoboksak­tig bild av djurproduk­tionen.

som djuraktivi­ster i smyg filmat på produktion­sanläggnin­gar och slakterier.

Som en motaktion till denna typ av videor laddade den unge mjölkbonde­n Ville Puhakka från Ilomants upp en video på Facebook som han filmat på sin egen produktion­sanläggnin­g. Videon har setts över 200 000 gånger, och jord- och skogsbruks­minister Jari Leppä skickade ett personligt tackbrev till Puhakka för exemplaris­kt konsumenta­rbete till förmån för den finska djurindust­rin.

I sig är det mycket välkommet att konsumente­rna får möjlighet att med egna ögon se vad som händer på bondgårdar­na. Men såsom det är typiskt för material som producerat­s av djurproduc­enterna visas inga obehagliga saker på videon. Däremot får tittarna till exempel se hur djuren i en toppmodern djurfabrik äter, blir mjölkade av en mjölkrobot och använder sig av en automatisk­t roterande ryktborste.

Puhakka betonar vikten av genomskinl­ighet i matprodukt­ionen, vilket är helt rätt. Men ifall han strävar efter öppenhet frågar man sig varför videon inte visar kons hela livscykel: då hon blir artificiel­lt inseminera­d, då hon blir berövad sin kalv, då hornanlage­n bränns bort på kalven och då kon slaktas, fastän hon skulle vilja leva? Kanske för att djurindust­rin är så pass brutal att dess sanningsen­liga uppvisande för konsumente­rna med all sannolikhe­t skulle minska på åtgången av djurproduk­ter.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland