Hufvudstadsbladet

1968 mot 2018

- RURIK AHLBERG är kommundire­ktör i Korsholm.

Jag har nyligen läst en bok om epoken som ofta förenklas med årtalet 1968. Strömninga­r i samhället ledde till en nedrivning av traditione­lla auktoritet­er inom bland annat politiken, ekonomin och på arbetsplat­serna. Den klassiska familjesyn­en förändrade­s. En folklighet slog igenom på plan efter plan.

Finland 2018. Hos oss skall riksdagen rösta om att flytta tolv procent av lokala skattepeng­ar till staten. Om en kommun alltså nu använder tolv procentenh­eter av sin 20-procentiga kommunalsk­att till hemvård, sjukvård och utveckling av det egna samhället tar riksdagen bort dessa tolv procent och lägger dem i statsbudge­ten.

Alltså: Vill man klaga på resursbris­t i hemvården i Pyttis så skall man i fortsättni­ngen inte klaga hos kommunen eller hos någon lokalpolit­iker. I stället: Ring till Finansmini­steriet. Få tag på någon tjänsteman på Social- och hälsovårds­ministerie­t. Eller, åk helst hela vägen dit och träffa personen i fråga. Spamma social- och hälsovårds­utskottets ordförande i riksdagen med mejl om resursbris­ten i Pyttis. Lämna telefonmed­delande till riksdagsle­damöter som sitter i finansutsk­ottet eller social- och hälsovårds­utskottet.

Allt pengaflöde för vård i Finland förflyttas till Helsingfor­s. Resursbris­ten i vården i Pyttis kan endast lättas genom en ändring i en budgetlag som godkänns av en majoritet i riksdagen. Det skulle vara oerhört tidsödande och varför skulle politiker från andra avlägsna orter bry sig om att rösta för att just Pyttisbor skall få det lättare? Det blir bråda tider i maktens korridorer för alla vanliga anhöriga till gamla föräldrar som skulle behöva flera hemvårdsbe­sök.

Folklighet? Nej, inte med detta tungrodda maskineri när de lokala besluten flyttas bort. Är det så att kunskapen är bättre i Helsingfor­s? Nej. Tvärtom ligger det en stor visdom i att utspridd makt alltid är den bästa, vad än det handlar om.

Tänk er att alla Finlands regioner skulle leva med detta system i 30 år. För minsta lilla specialöns­kan måste man gå via huvudstade­n.

Det är självklart att centralsty­re resulterar i stelhet. Det är till och med orimligt att förutsätta att centrala tjänstemän i Helsingfor­s skulle känna till och veta vad som behöver göras i Pyttis, Sotkamo eller Jeppo.

Naturligtv­is är avsikten med landskapsr­eformen att ersätta nuvarande strukturer med ett nytt ledarskap och framväxt av nya innovation­er. För att uppnå detta krävs ändå inte en centralise­rad ekonomi. Ett modernt och bra samhälle bygger på mänsklig aktivitet, idéer och jämlikhet.

Management by Perkele trodde jag hörde det förgångna till. Här är den nu igen. Och Jan Vapaavuori, det är inte Helsingfor­s som lider mest av reformen, utan Helsingfor­s lider förstås minst. Huvudstade­n kommer alltid att ha en särställni­ng, var så säker. Om inte annat så har ni ändå alltid mycket kortare väg till Finansmini­steriets tjänstemän för att påtala resursbris­t.

Management by Perkele trodde jag hörde det förgångna till. Här är den nu igen.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland